Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İBB Meclisi'nde tartışmalı plan

İBB Meclisi'nde tartışmalı plan

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından turizmi geliştirmek ve kentteki konaklama kapasitesini arttırmak üzere geliştirilen Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planı’nda yapılan değişiklikler AK Parti tarafından yine sert eleştiri ile karşılık buldu. Aralık ayı meclis oturumunda yapılan plan notu değişikliğine itiraz eden AK Parti Grubu, düzenlemelerin kente gelecek yatırımcının önünü kestiğini belirterek, söz konusu planların “Ufkunu göremeyen ve vizyon yoksunu bir anlayışın ürünü olduğunu” dile getirdi.

  • Ege Postası
  • 14.12.2013 - 10:01
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılmadığı yılın son belediye meclisi oturumu Başkanvekili Adnan Oğuz Akyarlı yönetiminde gerçekleşirken, Bayraklı’da kurulacak yeni kent merkezi planları yeniden tartışmalara yol açtı. 1/5000’lik nazım imar planlarında bölge içerisinde yer alan yatırımlara 1/3 oranında turizm tesisi şartı getiren ve yapılaşma koşullarını sınırlayan plan notlarına gelen itirazları ve açılan davaları değerlendiren Büyükşehir Belediyesi, söz konusu planlarda revizyona giderek yeniden belediye meclisi onayına sundu. 3 ay aradan sonra yapılan değişikliği eleştiren AK Parti grubu ise, planların kente gelecek olan yatırımcının önünü kestiğini belirterek halen yetersiz olduğunu vurguladı. Planları eleştiren AK Parti ilgili gündem maddesine kabul oyu verirken, değişiklik meclisin oybirliği ile kabul edildi.

“İZMİR’İN İŞ DÜNYASINDA KÖTÜ BİR ÜNÜ VAR”

Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Partili Meclis Üyesi Murat Akdemir, kararın en başından beri yanlış olduğunu vurgulayarak yapılan değişikliklerin de yetersiz kaldığının altını çizdi ve şunları kaydetti; “Yatırımları masa başında şekillendirmeye yönelik kararlar doğru değil. bunu daha önceden de dile getirdik. Ekonominin bazı gerçekleri var. Yatırımcıları belli bir yatırıma zorlamakla kimsenin eline bir şey geçmez. Sadece yatırımcıları kaçırır. Bu düzeltmeler geçmişe oranla daha fazla iyileştirme içeriyor ancak yine de yeterli değil. Önümüzdeki yıllarda en büyük yatırımın yapılacağı bölge burası. Bu bölgede yapılacak her türlü değişiklik öncesi ince eleyip sık dokumak lazım. Planlarda son derece büyük hatalar var. Planlar hazırlandıktan bu yana 15 yıl geçmesine rağmen, o bölgede beklenen kalkınma da gerçekleşmedi. Otele dönük bir zorlama, bir mecburiyet getirmenin anlamı yoktur. Zaten, isteyen, istediği noktaya ihtiyaca göre otel yapabiliyor. Otele dönük yatırım alanları genişledi. Orada gerçekten bu kapasitede yatağa ihtiyaç var m? Bu yüzde 15 rakamı nereden geliyo? Bunu zorlamak kente nasıl bir fayda sağlıyo? Yatırımcılara serbestlik sağlamak lazım. Bu yanlıştan bir an önce dönmek gerekiyor. Bizim yatırımcıları bu kente çekecek düzenlemeler yaparak, kentin kazanmasını sağlamamız gerekiyor. İş adamları arasında İzmir’in kötü bir ünü var. Ciddi eleştiriler geliyor. Bunu ortadan kaldırmak gerekiyor.”



ÇAKAR: AKLA HAYALE SIĞMIYOR

Plan tartışmalarına katılan bir diğer isim olan AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar da, geçmiş dönemlerde her fırsatta planların getirdiği kısıtlamalara dair itirazlarını dile getirdiklerini hatırlatarak, “Biz bu planlar yapılırken, bu şekilde hayata geçmesinin mümkün olmadığını ve arzu edilen yatırımları kente getirmeyeceğini belirtmiştik. Ama idare, bunu katı bir şekilde uygulamaya koydu. Üç ay geçmeden, idarenizce planlamanın yeniden değişikliğe giderek, itirazlarımızın haklı olduğunu teslim edercesine söz konusu düzenlemeleri yeniden bu meclisin gündemine getirdiniz. Değişikliğin bir an önce yapılması faydalı bir hareket olacaktır. Planlara sürekli iptaller ve davalar geldi. Planların geçerli olduğu bölgede bir binayı birden fazla malik kullanamaz şartı varı. 15 bin metrekare alanda bir binayı sadece bir malik kullanacak şartı akla hayale sığmıyor. Şimdi bundan vazgeçildi. Önce kat haline, sonra da bu değişiklik ile 200 metre şartı getirildi. 3’te 1’lik turizm alanı şartı yerine de yüzde 15 getirildi” dedi.

“DIŞARIDAN BASKI VE ETKİ Mİ VAR'”

Çakar sözlerinin sonunda planlarda neden yeniden değişikliğe gidildiğini sorarak belediye yönetimine sere eleştirilerde bulundu ve şunları söyledi; “Tüm ikaz ve ısrarlarımıza rağmen bir iki ay içerisinde ne oluyor da bu kararlar meclise yeniden geliyo? Biz kentin geleceğini bu iki aylık vizyonlarla mı belirliyoru? Dışarıdan birilerinin bu planlara baskı ve etkisi mi va? Bunlar İzmir kamuoyunun dikkatinden kaçmıyor. İzmir’i kalkındıracak en önemli merkezlerinden bir tanesi bu anlayış yüzünden on yıldır hareket edemez durumda ve yatırım yapılamayan bir merkez haline getirildi. Umarız bu kenti ortak akılla yönetme anlayışı bir dahaki dönemlerde bu meclise hakim olur. Bu planları iki ay sonra yeniden buraya getirmek ufku görememenin ve vizyonu olmamanın en önemli göstergesidir.” AK Parti grubundan gelen itirazlar ve eleştiriler sonrasında oylamaya sunulan plan notu değişikliği meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.