İKKB Başkanından sert tepki
Erken yaşta evlilik mağdurlarına yönelik af talebinin yasalaşmaması gerektiğini belirten İzmir Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Başkanı Tülin Kesiktaş Eraslan, af yerine kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesini önlemeye yönelik tedbirler alınması çağrısında bulundu. Eraslan, cezaevlerindeki erken yaş mağdurlarının çocuklarına verilen çocuk parası desteğinin iki aydır ödenmediğine de dikkat çekerek, devletin mağdurların tüm ihtiyaçlarını karşılaması çağrısında bulundu. Erken yaşta evlilik mağdurlarına af talebine sert tepki
- Ege Postası
- 04.02.2019 - 14:12
HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Başta Roman vatandaşların erken yaşta evlenen çocukları olmak üzere erken yaşta evlilik mağdurlarına af talep eden yasa tasarısının bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündeme gelmesi bekleniyor.
Duruma sert tepki gösteren İzmir Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Başkanı Tülin Kesiktaş Eraslan, Türkiye’de çocuklara yönelik hak ihlallerinin başında çocukların erken yaşta ve zorla evlendirilmesi olduğunu belirterek, “Yasalarımıza göre 18 yaş altı her birey çocuktur. Devletin yükümlülüğü her çocuğun kesintisiz eğitime erişimi ve kız çocuklarını erken yaşta evliliklerden korumak olmalıdır” dedi.
BATAKLIĞI KURUTMADAN KIZLARIMIZIN ERKEN YAŞTA EVLENDİRİLMELERİNİN ÖNÜNE GEÇİLEMEZ
Erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının yüzde 14’ünün 15 yaşın altında olduğunu, çocuk yaşta evlendirildiği için okula devam etmeyenlerin yüzde 97’sinin kız çocukları olduğunu vurgulayan İKKB Başkanı Tülin Kesiktaş Eraslan, şu tespitleri yaptı:
“Ülkemizde, çocuğa yönelik hak ihlallerinin ilk sırasında çocukların zorla evlendirilmesi hususu bulunmaktadır. Erken yaşta zorla evlendirilen kız çocuklarının yüzde 14’ü 15 yaşın altındadır. Hamilelik ve doğum, bu süreci yaşayan kız çocukları için birincil ölüm sebebidir. Çocuk yaşta yaptırılan evlilikler, çocukların eğitim hayatını sonlandırmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre çocuk yaşta evlilik sebebi ile okula devam etmeyenlerin yüzde 97’si kız çocuklarıdır. Son günlerde yine erken yaşta evlenen çocukların evliliğinden oluşan mağdurlara af gündeme gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne, Çocuk Haklarının Kullanımına İlişkin Avrupa Sözleşmesi’ne, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesine ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne taraf bir hukuk devletidir. Taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, anayasası ve yasaları ile çocuğa ve kadına yönelik şiddeti bertaraf etme yükümlülüğü bulunan devlet erken evlilik mağdurlarının olmaması için önlem almalıdır. Bataklığı kurutmadan geçici önlemlerle ne kızlarımızı erken evlilikten ne de kadınlarımızı şiddetten koruyabiliriz. Çözüm ancak devletin yaptırımları ile mümkündür. Devlet erken evlilik mağdurlarının olmaması için önlemler almalıdır.”
AÇIK LİSE 18 YAŞ ALTI İÇİN ASLA UYGULANMAMALIDIR
İKKB Başkanı Tülin Kesiktaş Eraslan, Medeni Kanun’da değişiklik yapılarak 18 yaş altı evliliklerin suç olmasını sağlama ve ailelerin de sorumlu tutularak cezai yaptırım uygulamasının önemine dikkat çekerek, “Kesintisiz 12 yıl eğitim zorunlu olmalı, açık lise kavramı 18 yaş altı için asla uygulanmamalıdır. Medeni Kanunda değişiklik yapılarak 18 yaş altı evlilikler kesinlikle suç olmalı ve aileler de sorumlu tutularak gerekli cezai yaptırımlar uygulanmalıdır” dedi.
CEZAEVİNDEKİ ERKEN YAŞ MAĞDURLARININ HER İHTİYACI DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMALI
Erken yaş evliliği nedeniyle cezaevinde olanların dışarıdaki eşlerine ve çocuklarına verilen yardımın yeterli olmadığını, devletin verdiği 580 TL’lik yardımın 2 aydı ödenmediğini vurgulayan İKKB Başkanı Eraslan, yardımın arttırılması gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:
“Ceza alıp hapishanede olan erken yaş evlilik mağdurlarının cezaevinde her türlü ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmalı. Dışarıda olan eşleri hem cezaevindeki eşlerine hem de evde çocuklarına ekonomik olarak yetememekte olup, daha da mağdur hale gelmektedir. Devletin verdiği 580 TL çocuk yardım parası 2 aydır ödenmemektedir. Yani mevcut durum hapiste olanların daha da mağdur hale gelip çocuklarını da aynı kadere mahkum etmektedir. Önemli olan suçlu cezasını çekerken ailelerin ikincil mağduriyet yaşamamaları için sosyal destek vererek evdeki eşlerine iş olanağı ve çocuklarına kreş desteği ile kadını güçlendirmektir.”
ERKEN YAŞ BERABERLİĞİ TESPİT EDİLDİĞİNDE…
Erken yaş beraberliğinin tespit edilmesi durumunda bu çocukların evlendirilmek yerine sosyal hizmet uzmanları tarafından tespit edilmesi ve destek verilmesi gerektiğine de vurgu yapan İKKB Başkanı Tülin Kesiktaş Eraslan,
“Ayrıca erken yaş beraberliği tespit edildiğinde evlendirmek yerine sosyal hizmet uzmanları tarafından destek verilmeli ve bireyler 18 yaşına geldiğinde evlenip evlenmemelerine kendileri karar vermelidir” dedi.
ROMAN STRATEJİ BELGESİNDE ERKEN EVLİLİKLERLE MÜCADELEDE HERHANGİ BİR ÇALIŞMA YAPILMAMIŞTIR
Erken yaş evliliklerinin çoğunluğunun Roman vatandaşlardan oluştuğunu belirten yetkililere seslenen İKKB Başkanı Tülin Kesiktaş Eraslan, Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi’nde erken evliliklerle mücadele başlığında şu ana kadar bir çalışma yapılmadığına dikkat çekerek,
“2016 yılında kabul edilen “Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi”nde yer alan erken evliliklerle mücadele başlığında herhangi bir çalışma yapılmadığı gözlemlenmiştir” eleştirisini yaptı.
Yorum Yazın