İTO İş Melekleri ve Mentor Ağı tanıtıldı
İZMİR Ticaret Odası bünyesinde, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Bilimpark ve Embryonix desteği ile kurulan 'İzmir Ticaret Odası İş Melekleri ve Mentor Ağı'nın tanıtımı İTO'da yapıldı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yatırımcı ve mentorların (akıl hocası) bir araya getirileceğini, Türkiye'de ilk kez bir odanın böyle bir projeyi hayata geçirdiğini kaydetti.
- Ege Postası
- 05.10.2015 - 16:24
İTO'nun çok sayıda konuda öncü olduğuna değinen İTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, başarılı fikirlere sahip girişimcilerle, sahip olduğu finansman kaynağını doğru bir fikre yönlendirme arayışındaki yatırımcılar ve deneyimli mentorları karşılıklı kazanım esasına dayalı bir platformda buluşturmayı amaçladıklarını belirtti. Bir ilki gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Demirtaş, “Odamız bünyesinde, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Bilimpark ve Embriyonix desteği ile 'İzmir Ticaret Odası İş Melekleri ve Mentor Ağı'nı kuruyoruz. Şu anda 50 yatırımcı, 41 mentor olmak üzere 91 kurucu üyemiz var. Hazine Müsteşarlığı tarafından melek yatırımcılığın gelişmesi için girişimlere yılda en az 20 bin TL en çok 1 milyon TL yatırım yapan yatırımcılara 'Vergi desteği' getirilmiştir. Girişimciler, fikirlerini hayata geçirme aşamasında yetersiz tecrübeleri nedeniyle büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu aşamada, akıl verecek bir bilene ihtiyacı olmaktadır. Bu aşamada akla mentorlar gelmektedir. Mentorun karşılığı basite indirgersek, akıl hocasıdır. Rol model olan, fırsatları değerlendiren, yol gösteren, etiği öğreten, destek veren, teşvik veren kişi diye genişletilmiş bir tarif yapabiliriz. İzmir Ticaret Odası İş Melekleri ve Mentor Ağı da işte bu yatırımcı iş melekleri ve mentorları bir araya toplamak üzere kurulmuş bir platformdur. Bireysel Katılım Yatırımcısı (BKY) ya da başka bir ifadeyle melek yatırımcı olmak için yatırımcı, BKY Lisansı'na sahip olmalıdır. Yönetmelikte belirtilen şartlara haiz yatırımcılar, lisans başvurularını akredite bir ağ aracılığıyla Hazine Müsteşarlığı'na iletmelidir. Lisanslı bir melek yatırımcı, bir girişimciye yatırım yapması durumunda hem girişim şirketine ortak oluyor hem de vergi avantajlarına sahip oluyor. Girişimciler, mentorlar ve yatırımcılar için sürecin nasıl ilerleyeceğine yönelik formlar hazırladık. Önümüzdeki süreçte, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Ege Genç İşadamları Derneği, Ege Sanayici ve İşadamları Derneği ve Ege Bölgesi Sanayi Odası ortaklığında kurulan girişim şirketi olan Embryonix üzerinden akreditasyon başvurusu yapacağız" dedi. Başkan Demirtaş, EGİAD'ın da benzer bir çalışma içinde olduğunu hatırlatıp, benzer projelerin artmasının İzmir'in gelişmesi için önemli olduğuna dikkat çekti.
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, “İzmir'de bugüne kadar böyle bir organizasyonun çıkmaması utandırıcı bir durumdu. Organizasyon sayısı fazla olabilir, bizim açımızdan hiçbir sorun yok. Maksat girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesidir. Bu amaçla elimizden gelen desteği vermeye hazırız" diye konuştu. Konuşmaların ardından, toplantıya katılanlar projenin daha iyiye taşınmasını sağlamak için fikir alışverişinde bulundu. (DHA)
Yorum Yazın