İTO'da seçim öncesi son toplantı
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in dış ticaretinde yaşanan düşüşün 2017 yılı itibariyle değişmeye başladığına dikkat çekerek İstanbul'dan, yaşamak için kente gelenlerin arttığını dile getirdi. Demirtaş, "İzmir ve İstanbul arasında tatlı bir rekabet var. İzmir'deki havalimanı, eskiden sinek avlardı. Bugün yurtiçi ve yurtdışı birçok uçuş var" dedi. İTO'da seçim öncesi son toplantı
- Ege Postası
- 28.03.2018 - 22:17
İzmir Ticaret Odası'nın 9 Nisan'da gerçekleştireceği seçimler öncesinde son meslek komiteleri ve meclis toplantısı yapıldı. 2013-2018 döneminin 60'ıncı meclis toplantısını gerçekleştirdiklerini ifade eden İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, siyasetin ekonominin önüne geçtiği, bir darbe girişimi ve terörle amansız mücadelenin yaşandığı bir dönemin kapatıldığını savundu. Son 5 yıl içinde 30 Mart 2014'de yerel seçim, 10 Ağustos 2014'de Cumhurbaşkanlığı seçimi, 7 Haziran 2015'de genel seçimler, 1 Kasım 2015'de erken genel seçim, 16 Nisan 2017'de de anayasa referandumu için oy kullanıldığını hatırlatan Başkan Demirtaş, "Tabii ki bu kadar çok seçim olunca da ekonomi siyasetin gölgesinde kaldı. Bazı konularda alınması gereken kararlar geç alındı. Neredeyse her meclis toplantısını terör gündemi ile açmak durumunda kaldık. 15 Temmuz hain darbe girişimini de bu dönemde yaşadık. Bu darbe girişimi devletin tüm kademelerine sızmış FETÖ örgütünü de gün ışığına çıkardı. FETÖ terör örgütüne karşı mücadele başladı. Hala da devam ediyor. Politik arenada öne çıkan ve küresel ekonomiyi etkileyen konular oldu. ABD'de Trump'ın başkanlık dönemi çalkantılarla başladı, çalkantılarla devam etti. Amerika, bu ayın başında çelik ve alüminyum ithalatına ek gümrük vergileri getirdi. Sonuçta dünyada korumacılık yükseliyor ve bunun hepimize etkisi olacak" dedi.
"SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMEYİ YAKALAYAMADIK"
AB'deki durgunluk ve Gümrük Birliği konusunda gerekli revizyonların yapılmamasının Türkiye'yi olumsuz etkilediğini vurgulayan Demirtaş, AB ile olan ticari ilişkilerin olumsuz etkilendiğini söyledi. 2015'teki uçak krizinin ardından Rusya'nın Türkiye'ye yaptırım uygulama kararı aldığını dile getiren Demirtaş, şöyle konuştu:
"Hem dış ticaret hem turizmde düşüş yaşadık. Rus büyükelçisi Ankara'da suikaste uğrayarak öldürüldü. Ülkemiz ekonomisi tüm bu çalkantılara, teröre, sorunlara rağmen ayakta durmayı başardı. Bir yandan sınırlarımızı korumak, bölgeye barış getirmek için terör örgütlerine karşı amansız bir mücadele verirken diğer yandan da mülteciler için milyarlarca dolar harcıyoruz. Dünya üzerindeki pek çok ülke, böylesine ağır bir yükle karşılaşsa ekonomik olarak büyük darbeler alırdı. Ama hiç zarar vermedi dersek de doğruyu söylememiş oluruz. Euro, Mayıs 2013'te 2.30 TL iken bugün 4.90 TL'yi aştı. Dolar, Mayıs 2013'te 1.80 TL iken bugün 4 TL civarında. İşsizlik oranı yüzde 9.7'den yüzde 10.9'a çıktı. Son 5 yılda sürdürülebilir büyümeyi yakalayamadık. 10 bin dolar kişi başına milli gelirde takıldık kaldık."
İZMİR-İSTANBUL KIYASLAMASI
Siyasi olayların yoğun yaşandığı 2015 ve 2016 yıllarında İzmir dış ticaretinde düşüş yaşandığını ifade eden Demirtaş, 2017'de tekrar yükselmeye başladığını belirterek İzmir'in ihracatının 2013 yılında 20.9 milyar dolar iken 2017 yılında 19.4 milyar dolara gerilediğini dile getirdi. 2013 yılında 22.2 milyar dolar olan ithalat rakamlarının ise 2017 yılında 20.9 milyar dolar olarak değiştiğini kaydeden Ekrem Demirtaş, "Vergi tahsilatı oranına göre İstanbul'dan sonra 2. sıradayız. İzmir'deki yabancı sermayeli yatırımların sayısı 2017 yılı itibariyle 2 bin 568'e ulaştı. Yatırım teşviği 2013 yılında 1.8 milyar TL iken 2017 yılında 7.5 milyar TL'ye çıktı. Tabii ki son beş yılın en güzel gelişmelerinden birisi de Göztepe'nin Süper Lig'e yükselmesi ve Süper Lig hasretimizin sona ermesi oldu. ABD merkezli Brooking Enstitüsü, 2014 yılında İzmir'i en hızlı gelişen 2. kent ilan etmişti. Bugünlerde İzmir ve İstanbul arasında tatlı bir rekabet var. İstanbul'dan, yaşamak için İzmir'e geliyorlar. İzmir'deki havalimanı eskiden sinek avlardı. Bugün yurtiçi ve yurtdışı birçok uçuş var. Rusya bu yıl İzmir'e 3 farklı hat açarak sefer düzenliyor. 2019'da Ukrayna Havayolları İzmir'e düzenli seferlerine başlayacak" diye konuştu.
Kent merkezinde yeni ulaşım projelerine ihtiyaç duyulduğunu savunan Demirtaş, ikinci hatta üçüncü çevreyolu, denizden tüple ulaşım, tüneller ve toplu ulaşım yatırımlarıyla İzmir'in yaşanacak şehir olmaya devam etmesi gerektiğini dile getirdi. Başkanlık dönemi süresince de İzmir için pek çok proje ürettiğini anlatan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, bu projeleri şöyle sıraladı:
"Stadyum Fikir Projesi, Tüneller Fikir Projesi, Pasaport Dalgakıran Projesi, Güney Lojistik Bölgesi, Üçkuyular Kruvaziyer Liman Projesi, İzmir'in EXPO adaylığında üretilen fikir projelerinden bazıları. Bunlardan bazıları '35 İzmir 35 Proje' arasına alındı. Tüm bu projeler sayesinde odamız dünyaca bilinen, tanınan, marka bir ticaret odası oldu."
İZMİR'İN LEZZETLERİ TESCİLLENDİ
2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliğine tam destek verdiklerini açıklayan Demirtaş, İzmir Ticaret Odası İş Melekleri ve Mentor Ağı'nın yaklaşık 3 senedir aktif olarak girişimcilerin hizmetinde olduğunu söyledi. Şehir turizmini geliştirmek ve turistlerin kalış sürelerini arttırmak için pek çok projeyi aynı anda yürüttüklerini anlatan Başkan Demirtaş, "Marka Kent İzmir Projesi, İzmir Tanıtım Filmi, İzmir Guide, fayton, üstü açık tur otobüsü, kazı ve restorasyon çalışmalarına destek verdik, Agora gezi parkuru, Kadifekale kazıları seyir terası, aydınlatma, hediyelik eşya stantları gibi çalışmaları yaptık. Salepçioğlu Camii ile Başdurak Camii ve altındaki 28 dükkanın restorasyonunu gerçekleştirdik. Kentimizde en çok öne çıkarmak istediğimiz turizm türlerinden birisi gastronomi turizmi. Bu yüzden İzmir'in lezzetlerine de sahip çıkıyoruz. Tahıllı İzmir ekmeği, İzmir şambalisi, İzmir lokması, İzmir boyozu ve İzmir kumrusuna coğrafi işaret tescilini aldık. İzmir tulum peynirinin de en kısa sürede tescillenmesini bekliyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarına başladık. Karabağlar ve Buca'da mobilya, otomotiv, ev tekstili ve metal sektöründe yer alan üyelerimizin çoğunlukla bulunduğu 192 hektarlık alanın riskli alan ilan edilmesini sağladık" dedi.
Başkan Demirtaş, son olarak tüm çalışmalarda Atatürk'ün hedefleri doğrultusunda ilerlediklerini söyleyerek Türkiye'de bütçesinde Atatürk Saygı Fonu olan tek oda olduklarını sözlerine ekledi. Veda konuşması yapmak istemediğini belirten Demirtaş, "İnanıyorum ki yeni dönemde hep birlikte çok daha başarılı işlere imza atacağız. Odamız seçimlerinin camiamız, kentimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyor, Yönetim Kurulum adına saygılarımı sunuyorum" diye konuştu.
41 BİN 604 ÜYE OY KULLANACAK
İTO komite ve meclis asil ve yedek üyelerinin seçimi 9 Nisan 2018 tarihinde Fuar İzmir A Holü'nde gerçekleştirilecek. Bu seçime ilişkin seçme ve seçilme hakkına sahip 41 bin 604 üyenin yer aldığı seçmen listeleri Konak 1. İlçe Seçim Kurulu'na teslim edildi. 1 Şubat - 28 Mart 2018 döneminde 15 bin 299 üyeye seçim yetki belgesi düzenlendi. Seçimde 3 başkan adayı yarışacak. 26 yıldır odanın başkanlığını yapan Ekrem Demirtaş'ın karşısına iki aday çıktı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) eski Başkanı Mahmut Özgener ile Kemalpaşa Sanayici ve İş Adamları Derneği (KESİAD) Başkanı, İzmirli işadamı Zeki Yöndem İTO başkanlığına talip oldu. DHA
Yorum Yazın