İYİ Parti'den Seçim Kanunu değişikliği tepkisi: Böyle bir dünya var mı?
İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, AK Parti ve MHP’nin hazırladığı Seçim Kanunu değişikliği teklifi için “‘Oyun başladıktan sonra kurallar değişmez’ sözü Sayın Tayyip Erdoğan’a aittir. Ve 2017 referandumu ve 2018’de Başkanlık Sistemi ve bu ittifakları düzenleyen Seçim Kanunu bizzat her ikisinin düzenlemesidir. Şimdi görünmektedir ki kendi düştükleri oy oranını taban alarak bir baraj düzenlemesi yapıp ittifaklar sistemini tasfiye etme amacı taşımaktadırlar... ‘İktidar ve Tayyip Erdoğan’a verilmeyen oylar geçersizdir’ teklifi ile bile gelirlerse şaşmamak lazım. Çünkü artık bu işin kuralı ve standardı kaçmış durumdadır” dedi.
- Ege Postası
- 14.03.2022 - 17:14
İsmail Tatlıoğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi.
Tatlıoğlu, özetle şunları söyledi:
İYİ PARTİ VE AKŞENER’İN TÜRK SİYASİ HAYATINA GİRMESİYLE AK PARTİ TBMM’DEKİ GÜCÜNÜ KAYBETMİŞTİR: Baktığımızda açık ve net ifade etmek istiyorum ki seçim kanunları açısından AK Parti dönemi siyaseten Meral Akşener öncesi ve sonrası şeklinde olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. 2015’ten sonraki sürece baktığımızda Sayın Akşener ve İYİ Partileşme süreciyle 2017 ve 2018’de Türkiye’de önce ittifaklar sistemini kurmuşlar her iki parti ve sonra da Başkanlık Sistemi’ni getirmişlerdir. Ve ittifaklar sistemi ile ilgili kanunu da 2018’de yasalaştırmışlar ve yürürlüğe sokmuşlardır…Ama bilinmektedir ki 2015 sonrasında referandumda büyük bir mücadele veren İYİ Parti ve Sayın Genel Başkanı’nın Türk siyasi hayatına girmesiyle 2018’de AK Parti TBMM’deki gücünü kaybetmiştir. 2019’da da iktidar büyük şehirlerdeki siyasal gücünü kaybetmiştir. Şimdi sıra bu iktidarın, Cumhur İttifakı’nın Türkiye’deki siyasal iktidarının tasfiyesidir. Ve bu da görünmektedir. Ve tam da bu nedenle yeni bir Seçim Kanunu Teklifi vardır.
İKTİDAR VE TAYYİP ERDOĞAN’A VERİLMEYEN OYLAR GEÇERSİZDİR TEKLİFİ İLE BİLE GELİRLERSE ŞAŞMAMAK LAZIM: ‘Oyun başladıktan sonra kurallar değişmez’ sözü Sayın Tayyip Erdoğan’a aittir. Ve 2017 referandumu ve 2018’de Başkanlık Sistemi ve bu ittifakları düzenleyen seçim kanunu bizzat her ikisinin düzenlemesidir. Şimdi görünmektedir ki bu ittifak sistemi tasfiye edinmek istenmektedir. Kendi düştükleri oy oranını taban alarak bir baraj düzenlemesi yapıp ittifaklar sistemini tasfiye etme amacı taşımaktadırlar. Aynen ihale süreçleri gibi kapalı kapılar ve karanlık odalarda bir düzenleme intibakı uyandırmaktadır. Belki birkaç ay sonra bu da olmaz ve şöyle bir teklif ile de gelebilirler. ‘İktidar ve Tayyip Erdoğan’a verilmeyen oylar geçersizdir’ teklifi ile bile gelirlerse şaşmamak lazım. Çünkü artık bu işin kuralı ve standardı kaçmış durumdadır…
ŞARTLAR NE OLURSA OLSUN SEÇİMİ KAZANACAK OLAN ‘KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİN EGEMENLİĞİDİR: Şimdi görünmektedir ki bizzat bu İttifakı yapanlar ittifakı tasfiye etmektedirler. Ve neticesinde de hep beraber göreceğiz inşallah ittifak neticesinde kurmaya çalıştıkları tek adam sistemi de tasfiye olacaktır. Şartlar ne olursa olsun Türkiye seçime gidecektir. Ve seçimde bugünkü siyasal iktidar ile iş birliği kaybedecektir. Şartlar ne olursa olsun seçimi kazanacak olan ‘Kayıtsız şartsız milletin egemenliğidir.’ Ve bu güçlendirilmiş parlamentodur. Ve Sayın Genel Başkanımızın 2017’den beri vurguladığı tek adam sisteminin tasfiyesi ile neticelenecektir. Öyle de seçim sistemi olsa böyle de seçim sistemi olsa bu yapı Türkiye’den tasfiye edilecek ve Türkiye inşallah milleti ile kucaklaşmış daha demokratik, şeffaf bir siyasi partiler ve seçim kanunu ile yoluna devam edecektir.
BÖYLE BİR DÜNYA VAR MI: Seçim kanununun arızası çoktur detaylarına baktığınızda. Adeta muhtarlar ikili bir sistemle seçilecektir. Önce bir seçilecek sonra muhtar kendisinin yeterli olduğunu ispat edip edemeyenler tasfiye edilecek. Böyle bir dünya var mı? Siz kimin aday olup olamayacağı konusunda devlet olarak bir hukuki düzenlemeniz olur ve aday olanlar kazanırsa o andan itibaren suç işlemedikleri müddetçe görevlerini yaparlar.
RUSYA’YI İŞGAL ETTİĞİ TOPRAKLARDAN BİR AN ÖNCE ÇIKMAYA DAVET EDİYORUZ: Önemli bir konu bütün dünyanın gündemi, tabii Türkiye’nin de gündemi Rusya’nın Ukrayna’yı işgalidir. Çok açık ve nettir ki diplomatik çözüm arayışlarını memnuniyetle karşılamaktayız. Bu kapsamda Rusya’yı Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenlik haklarına saygıya çağırıyor ve Rusya’yı işgal ettiği topraklardan bir an önce çıkmaya davet ediyoruz.
OLUMLU BİR ADIM: Dünyanın her tarafında olduğu gibi Türkiye’de bir kanun ve hukuk devletidir. Böyle kabul edilmelidir. Anayasa ve uluslararası anlaşmalar çerçevesinde işleyişi vardır. İstanbul Sözleşmesi uluslararası bir anlaşmadır. Ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti buna imza atmış, sonra da bunu Meclis’te onaylatmıştır. TBMM’de milletin iradesiyle kabul edilmiştir. Milletin iradesiyle kabul edilen bu sözleşmenin Cumhurbaşkanı kararıyla iptal edilmesi mümkün değildir. Hukuka da siyasi teamüllere de aykırıdır. Savcı bunun doğru olduğunu dolayısıyla, bu sözleşmenin Cumhurbaşkanı kararıyla iptal edilemeyeceğini burada bir uluslararası hukukta geçerli olan paralellik ilkesinin geçerliliğine vurgu yapmış ve bunun tekrar eğer iptal edilmesi isteniyorsa TBMM kararı gerektiğini not etmiştir. O nedenle bunu olumlu bir adım olarak düşünüyoruz.”
Yorum Yazın