Dolar 34,6585
%0.04
Euro 36,3164
%-0.17
Altın 2.937,680
%0.21
Bist-100 9.636,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZBAN'da son durum ne'

İZBAN'da son durum ne'

İZBAN’da Salı günü start alan ve İzmir ulaşımını kilitleyen grev birinci haftaya merdiven dayadı. Sendika ile İZBAN yönetimi arasında yapılan son görüşmeden de sonuç çıkmazken, işçiler greve devam etme kararı aldı. Grevin 7. gününde çizelgeli açıklama geldi

  • Ege Postası
  • 13.11.2016 - 13:04

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir ulaşımında metroyla birlikte ana yükü çeken İZBAN’da başlayan grev krizi dinmek bilmiyor. Sendika ile şirket yönetimi arasında tıkanan sürecin ardından başlayan zam anlaşmazlığı nedeniyle İzmirliler yeni haftaya da krizle başlayacak.

İZBAN’DAN SON DAKİKA HAMLESİ VE FLAŞ TEKLİF

Dün akşam saatlerinde sendika ile son kez masaya oturan İZBAN yönetimi işçilere yeni bir zam teklif etti. Buna göre, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yüzde 15 zam önerdik açıklaması sonrasında yaşanan karşılıklı polemik son buldu ancak yine anlaşma sağlanamadı. İşçiye daha önceden sunulan yüzde 3’lük orana denk gelen 80 liralık performans primlerini bu sefer maaşa dahil eden ve ikinci yıl da yüzde 5’lik ücret artışı öneren İZBAN yönetiminin bu teklifi sendika tarafından reddedildi. Demiryol-İş Sendikası’nın daha önceden önerdiği ücret farklarının giderilmesiyle ilgili madde bu sefer de kabul edilmezken, taraflar masadan yine el sıkışmadan ayrıldı ve greve devam kararı çıktı.

“GREVİN BİTMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Gelişmelerle ilgili açıklamada bulunan TÜRK-İŞ’e bağlı Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, “Durumda yine bir değişiklik yok. Bize daha önceden sunulan uslu çocuk primini bu sefer maaşa dahil etmişler. Ancak ücretlere yapılan zam oranı yüzde 15’in üstüne yine çıkılmadı, taleplerimiz reddedildi. Bu koşullarda anlaşma sağlanması mümkün değil. Greve devam edeceğiz. Sözleşme imzalanana ve taleplerimiz yerine getirilene kadar İZBAN çalışmayacak. Süreci buraya getiren şirketin uzlaşmaya uzak tutumudur. Şu anda grevin bitme şansı yok” dedi. 

ULAŞIMDAKİ ZARAR İŞÇİNİN İSTEDİĞİ ZAMMI GEÇTİ!

İşçiler adına yaptığı açıklamada ulaşımdaki kesintiden dolayı oluşan zararın istedikleri zam oranını geçtiğine de dikkat çeken Ervüz son olarak şunları kaydetti: “İZBAN’da günde yaklaşık 350 bin yolcu taşınıyor. Binişlere oranla elde edilen günlük tahmini gelir ise 270 bin lirayı buluyor. Bunun karşılığı da, grev süresince, yani şirketin 6 günlük cirosundaki kayıp ise yaklaşık 270 bin liraya ulaştı. Yani İZBAN’ın grevden dolayı ettiği zarar 1 milyon 620 bin lirayı buldu. Bizim istediğimiz zamlar ise ortada. Oluşan zarar istediğimiz zammın kat kat üstüne çıktı. Bunun sorumlusu işçi değil, İZBAN yöneticileridir.”

İZBAN A.Ş. KAMUOYU AÇIKLAMASI

Demiryol-İş Sendikası’nın 8 Kasım 2016 tarihinde aldığı grev kararının ardından yaşananları ve İzmir halkını yanıltma çabalarını dikkatle ve üzülerek takip ediyoruz. 

İZBAN A.Ş., çalışanlarını meslek lisesi ve meslek yüksek okulu mezunlarından seçmeye özen gösteren, onlara en az 6 aylık eğitim verip meslek sahibi olmalarını sağlayan bir okuldur. TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 50 ortaklığıyla kurulan kurumumuzun temel prensiplerinden biri;  kamu kaynaklarını en verimli şekilde kullanmaktadır. Gücünü İzmir halkından alan bir kurum olarak, bu gücümüzü çalışanlarımıza her zaman “eşitlik” ve “adalet” prensibimizden ödün vermeden aktarıyoruz. 

Aşağıdaki açıklamamız da bu prensiplerimizden hareketle hazırlanmış ve İzmir halkının takdirine sunulmuştur.

Kurumumuz, Demiryol-İş Sendikası’nın Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerini greve doğru sürükleyeceğini 8 Kasım’dan haftalar önce tespit etti. Alınacak her türlü önleme rağmen kente yaşanabilecek sorunu da göz önünde bulunduran kurumumuz, bu nedenle sendikaya kamunun zam oranları ve enflasyonun çok üzerinde teklifler verdi. Ancak sendika, tüm bu tekliflere rağmen uzlaşmadan uzak tavrını sürdürerek, İzmir halkının toplu ulaşımda yaşadığı sıkıntının devam etmesi yönünde adeta ısrarcı oldu. 8 Kasım’daki grevin ardından devam eden görüşmelerde, bugün yeniden sendika ile tekrar masaya oturuldu ve sorunu 2. yıl üzerinden çözmek için yeni bir teklif sunuldu.

EN SON TEKLİFİMİZ

Enflasyonun 7,64 olduğu dönemde, 1. yıl bunun 2 katı kadar (% 15) ücret zammı ve 75 gün ikramiye, ikinci yıl 80 gün ikramiye ve oluşacak enflasyonun 1 puan üzerinde refah zammı içeren en son teklifimiz ne yazık ki bir kez daha kabul edilmedi, grevin sürdürülmesi yönünde ısrarcı oldu. 

Aksine, bizler olumlu bir adım beklerken sendika, GREV KARARINDAN ÖNCEKİ 16.53 OLARAK BİLİNEN TEKLİFİNİ DAHA DA ARTIRARAK aynı uzlaşmaz tavırla her şeyi yeniden çıkmaza sürükledi ve bir önceki kendi teklifini bile kabul etmez bir tavır aldı.

Şunun çok iyi bilinmesini isteriz ki; sendikanın bu tavrı,  başta İzmir’e olmak üzere çalışma arkadaşımıza ve kurumumuza büyük zararlar vermektedir. 

Diğer yandan; yaptığımız teklifler sonucunda 2010 yılında işe giren evli personelin aylık ortalama eline geçecek olan rakamlar şu şekildedir.

ÇALIŞAN                    NET ÜCRET

Tekniker                     2.615 TL  (+ 411 TL yol ve yemek)

Sürücü                        2.562 TL  (+ 411 TL yol ve yemek)

Teknisyen                    2.356 TL  (+ 411 TL yol ve yemek)

İstasyon Operatörü                2.293 TL  (+ 411 TL yol ve yemek)

Muhasebe Personeli                2.234 TL  (+ 411 TL yol ve yemek)

Veznedar                    2.279 TL  (+ 411 TL yol ve yemek)

Gişe Görevlisi                    2.261 TL  (+ 411 TL yol ve yemek)

İzmir halkının hem bu rakamları, hem görüşmeleri hem de uzlaşmaz tarafı en iyi şekilde değerlendireceği inancıyla saygılarımızı sunarız. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.