Dolar 34,1644
%0.08
Euro 38,1847
%-0.16
Altın 2.909,120
%-0.83
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZBAN grevinde mutlu son

İZBAN grevinde mutlu son

İzmir'de banliyö hattı işletmeciliği yapan İZBAN'da 8 Kasım Salı gününden bu yana süren grevle ilgili Ankara'da yapılan görüşmede anlaşma sağlandı. Taraflar ilk yıl yüzde 15 zam için anlaştı. Ve Ankara'da imzalar atıldı

  • Ege Postası
  • 15.11.2016 - 16:49

EGE POSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) yüzde 50’şer payla ortak olduğu Türkiye’nin en büyük şehir içi toplu taşıma sistemi İZBAN’daki grev anlaşmayla sonuçlandı. 8 Kasım tarihinde Demiryol-İş Sendikası tarafından başlatılan grev, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın girişimleriyle Ankara’da gerçekleştirilen “çözüm zirvesinde” bitirildi. Taraflar ilk yıl yüzde 15 zam için anlaştı.

TCDD Genel Müdürlüğü’nde yapılan Toplu İş Sözleşmesi görüşmesine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra Ulaştırma Bakanlığı Müşteşar Yardımcıları Orhan Birdal ve Selçuk Sert, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, aynı zamanda Demiryol-İş Genel Başkanı da olan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, İZBAN Yönetim Kurulu üyeleri ve Demiryol-İş İzmir Şube yöneticileri katıldı. İki saatten fazla devam eden müzakereler sonucunda taraflar el sıkıştı. Ardından tüm katılımcılarla birlikte Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a gidilerek anlaşmaya imza konuldu. İZBAN’da grevi bitiren anlaşmayı Bakan Arslan ve Başkan Kocaoğlu ile birlikte Tür k-İş Genel Başkanı Atalay da imzaladı.

Anlaşma sonrası müjdeli haberi duyuran Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, "İZBAN grevini sonlandırdık. Emeği geçen herkese İzmirli hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum. Trenler yarından itibaren yeniden çalışacak" dedi. 

İZBAN A.Ş. ile Demiryol-İş Sendikası arasındaki görüşmede ücret ile ilgili alınan kararlar doğrultusunda, ilk yıl için ücretlerde yüzde 15 artış sağlandı. 1. yıl brüt tavan çıplak ücretleri aşağıdaki gibi belirlendi:
 
Tekniker:                              2340 TL
Sürücü:                                  2300 TL
Teknisyen:                             2075 TL
İstasyon Operatörü:             2030 TL
Muhasebe Personeli:            1940 TL
Veznedar:                              1885 TL
Gişe Görevlisi:                      1885 TL

Varılan anlaşmaya göre 1. yılın ikramiye ücreti 75 güne çıkarıldı, taban ücret ise brüt 1800 TL oldu. 2. yılın birinci 6 ay ücretlerine önceki 6 aya ait TÜFE oranında artış yapılacak. Ek olarak "Teknisyen" grubuna brüt 75 TL, "İstasyon Operatörü" grubuna brüt 50 TL artış yapılması kararlaştırıldı. İkramiye ise 80 güne çıkarıldı. Ücreti ödenen yemek bedeli günlük 12 TL oldu.

İkinci yılın ikinci 6. ay ücretlerine ise önceki 6 aya ait TÜFE oranında artış yapılacak. Ek olarak "Teknisyen" grubuna brüt 50 TL, "İstasyon Operatörü" grubuna brüt 25 TL artış yapılacak. İkramiye ise kıstelyevm (çalışılan gün sayısına göre) uygulanarak 85 güne çıkarılacak. Ücreti ödenen yemek günlük 12 TL olacak. 

Anlaşma ile ilgili diğer detaylar İZBAN Genel Müdürlüğü tarafından açıklanacak. 

Bakan Arslan açıklama yaptı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İzmir şehiriçi ulaşımı İZBAN’da bir süre devam eden grevin tarafların anlaşmaya varmaları ile sonuçlandırıldığını açıkladı. Bakan Arslan, ''İZBAN’ın 16 Kasım 2016 Çarşamba günü sabah 05.40’ta Aliağa ile Cumaovası’ndan karşılıklı seferler başlatılarak greve son verilmiş olacak. İzmir’e ve taraflara hayırlı olsun"’ dedi. 

İzmir'de Aliağa-Torbalı arası banliyö taşımacılığını işleten TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin ortak şirketi İZBAN A.Ş. personeli grev kararı almıştı. İZBAN'da çalışan 340 personeli kapsayan toplu sözleşme görüşmelerindeki uyuşmazlık nedeniyle Demiryol-İş Sendikası tarafından alınan karara göre grev salı günü saat 08.00'de başladı. Grevin sekizinci gününde, Ankara'da TCDD Genel Müdürlüğünde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanının görevlendirdiği üst düzey yetkili, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türk-İş ve Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, İZBAN yönetimi ve Demiryol-İş Sendikasi İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz grevi sona erdirecek uzlaşma için görüştü. Taraflar, yaklaşık 4 saat süren toplantıdan anlaşarak ayrıldı. Sendika, İZBAN yönetimi tarafından teklif edilen zammı kabul ederken, greve son verme kararı aldı. İZBAN seferlerin yarın sabah 05.40'tan itibaren yeniden başlayacağı açıklandı.

İZBAN’ın İzmir’in şehiriçi ulaşımının can damarı olduğuna dikkati çeken Bakan Arslan, İZBAN’da devam eden grev İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın’ın ve İZBAN yönetiminin sendika ile birlikte yaptıkları yoğun çalışmalar ile anlaşmaya varıldığını ve emeği geçen herkese teşekkür ettiğini söyledi. İZBAN, İzmir’in kent içi ulaşım sorununa kalıcı çözüm üreten çok önemli bir proje olduğunu hatırlatan Arslan, "İZBAN ile ulusal demiryolu ağını kent içi ulaşım hizmetine sunulmuştur. Ayrıca merkezi yönetimle, yerel yönetimin işbirliği yaptığı, metro standardında hizmet veren güzel bir hizmettir. 2013 yılında Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından 'En İyi İşbirliği' ödülüne layık görüldü. İZBAN, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın önderliğinde 2005 yılında TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında geliştiren dünyaya örnek bir projedir. 2007 yılında TCDD’nin ve Büyükşehir Belediyesinin yüzde 50 oranında hisse payına sahip olduğu İZBAN kuruldu. Gelişerek bugünkü konumuna ulaştı" ifadelerini kaydetti. Bir süre önce İZBAN’da çalışan sendikalı işçilerin Anayasal hakları olan greve yapma haklarını kullandıklarını İZBAN ulaşımının durdurulduğunu belirten Arslan, İzmir’e sıkıntı oluşturan bu grevi ortadan kaldırmak ve sendikayla anlaşmaya varmak için yoğun çaba ve mesai harcandığını kaydetti.

BAŞKAN DUYURDU

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bugün Ankara'da gerçekleşen zirvenin ardından grevin sona erdiğini Twitter'dan duyurdu. Başkan Kocaoğlu, "İZBAN grevi sonlandı. Emeği geçen herkese İzmirli hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum. Trenler yarından itibaren yeniden çalışacak" paylaşımında bulundu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.