Dolar 34,1971
%-0.07
Euro 37,5115
%0.1
Altın 2.883,330
%0.48
Bist-100 8.964,00
%-1.84

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZDİM: 140 ülkenin ortak dili Türkçe

İZDİM: 140 ülkenin ortak dili Türkçe

İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İZDİM), 11. Türkçe Olimpiyatları kapsamında düzenlenen Kültür Şöleni'ni değerlendirdi. Konuyla ilgili yazılı açıklamada şunlar kaydedildi: “Ekonomik anlamda İzmir’in ticaret hayatı, il dışından...

  • Ege Postası
  • 27.05.2013 - 13:50
İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İZDİM), 11. Türkçe Olimpiyatları kapsamında düzenlenen Kültür Şöleni'ni değerlendirdi. Konuyla ilgili yazılı açıklamada şunlar kaydedildi: “Ekonomik anlamda İzmir’in ticaret hayatı, il dışından gelen on binlerce ziyaretçi vesilesiyle tarihinde hiç olmadığı kadar canlanmıştır. Kültür Şöleni, katılımcı sayısıyla yine İzmir tarihine bir rekor olarak işlenmiştir. Açılış günü ilk saatte 280 bin, üç günün toplamında ise 2,5 milyondan fazla insan şölene iştirak etmiştir. EXPO 2020 açısından şölene bakıldığında, ziyaretçilerin arasında bir kısım BIE delegesinin de bulunuyor olması ve İzmir’i ülkemizin hoşgörü başkenti olarak ilk kez bu denli çaplı bir şekilde, yakinen tanımaları, kentimizin elini bu anlamda da hiç olmadığı kadar güçlendirmiştir. Eğitim anlamında gerek İzmir içi gerekse civar illerde bulunan tüm okullara ait on binlerce öğrenci, yıl boyunca kitap sayfalarından öteye taşıyamadığı dünya coğrafyası hakkında, farklı kültürler arası kültürel etkileşim ve birlikte yaşama gibi konuları bizatihi görerek bulunmaz bir fırsat yakalamıştır. Olaya bu açıdan bakıldığında dünya hiç bu kadar iç içe olmamıştı. Dünya hiç bu kadar içimizde, bu kadar yakınımızda olmamıştı. Afrika hemen yanıbaşımızda, Avustralya köşebaşında, ABD yüz metre ileride sağımızda, Japonya dibimizde olmamıştı. Şölene katılan 140 ülkenin ortak dilinin Türkçe olması ise milyonların takdirini toplamıştır. Bu da uluslararası arenada sevgi dili Türkçemizin günden güne saygınlık ve kullanılırlığının artmasında, dünya dilleri arasında hızla hak ettiği yere gelmesinde önemli rol oynamıştır.”

Türkçenin artık evrensel bir dil olduğunu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Dünya sathına yayılan Türk okullarının, dünya literatüründeki yerini beş on basamak birden yukarılara taşıyarak hakettikleri noktaya ulaşmasına, kendilerini çok daha geniş kitlelere ifade edebilmelerine, verdikleri üstün eğitimin inançlı, donanımlı, erdemli ve vakur meyvelerinin medeni cesaretleriyle dünyanın dikkatini daha fazla çekebilmesine Kültür Şöleni vesile olacaktır. Şölende hem milletimiz kendi içinde hem diğer milletlerle, diğer milletler de milletimizle ve her millet kendi arasında sevgi ve saygı içinde kucaklaşarak, birlikte yaşama kültürüne hiç olmadığı kadar katkıda bulunup 'Evrensel Barışa Doğru' inanılmaz boyutta bir adımı elbirliğiyle gönül gönüle İzmir’den atmışlardır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.