Dolar 34,6524
%0.02
Euro 36,3438
%-0.1
Altın 2.933,590
%0.07
Bist-100 9.636,00
%-0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZTO üyelerine tüketici hakkı bilgilendirmesi

İZTO üyelerine tüketici hakkı bilgilendirmesi

İzmir Ticaret Odası üyelerinin tüketici haklarını öğrenmesi amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Genel Sekreter Mustafa Tanyeri, günümüzde tüketicilerin korunması ile ilgili yepyeni kulvarlar açıldığını belirterek, gelecek yıllarda elektronik ticaretle ilgili gelişmelerin daha fazla gündeme geleceğini anlattı.

  • Ege Postası
  • 11.12.2018 - 17:09

İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) düzenlenen ‘6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu Bilgilendirme Toplantısı’, İzmir Ticaret İl Müdürü Şahin Ersü, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve İzmir Ticaret İl Müdürlüğü Tüketici Hakem Heyeti temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Başkan Mahmut Özgener toplantıda yaptığı konuşmada, oda üyelerinin sorunlarını çözmek için göreve geldiklerini söyleyerek, üyelerden gelen istekler doğrultusunda faaliyet gösterdiklerini belirtti.

İZTO Genel Sekreteri Mustafa Tanyeri, tüketicinin korunması konusunda oda üyelerinin de bilgilenme hakları olduğunu belirterek toplumu ve vatandaşı ilgilendiren her konuda kapılarının herkese açık olduğunu dile getirdi. Ticaret odalarının içerisinde ahilik geleneği bulunduğunu belirten Tanyeri, "Malumunuz, artık dünya küresel bir köy haline geldi. Özellikle dijital teknolojilerle birlikte, ticari hayattaki aktörler bir iken bin oldu. Bu keskinleşen rekabet ortamında zaman zaman tüccar ile tüketici arasındaki bu organik bağın zedelendiği de görüldü. Tüketiciyi Koruma Kanunu ise, kuralsızlığın kural haline gelmemesini sağlayan, tarafları koruyan ve o organik bağı kuran çok önemli bir enstrümandır. Aslında bizim ahilik geleneğimiz tüketicinin sağlık ve güvenliğinin korunması ve diğer tüketici hakları konusunda yüzyıllar öncesine dayanan çok köklü bir geçmişi temsil ediyor. Selçuklu’dan Osmanlı’ya ve günümüze kadar izleri devam eden bu gelenek Türk ticaret hayatına da bir anlamda otokontrol ve düzen getirmiştir" diye konuştu. Tüketici-satıcı uyuşmazlıklarının çözümü için, tüketicinin korunması hakkındaki kanun gereği il ve ilçelerde kurulan hakem heyetlerinin devreye girdiğini anlatan Tanyeri, kağıt üzerindeki uygulamaların sahada uygulanması konusunda bazı sıkıntılar olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Tüccar ve tüketici et ve tırnak gibi. Modern düzenlemelerin yapıldığı ilk günlerden bugünlere geldik. Bazı düzenlemeler dünde kaldı artık yeni şeyler söylemek lazım. İnternetin ortaya koyduğu baş döndürücü gelişmeler tüketicilerin korunması ile ilgili yepyeni bir kulvar açtı. Önümüzdeki yıllarda elektronik ticaretle ilgili gelişmeler daha da gündeme gelecek. Mesafeli satış ya da uzaktan satış gibi yöntemlerle ilgili birçok ticari ilişki, tüm kanun ve mevzuat hükümleri çerçevesinde sürekli dinamik olması gereken bir ödevi de beraberinde getiriyor. Hem yasa oluşturuculara hem de bizlere büyük görev düşüyor."

"HAKEM HEYETLERİ EN ETKİLİ KURULUŞLARDIR"

Hakem heyetlerinde bazı kararlar aldıklarını vurgulayan İzmir Ticaret İl Müdürü Şahin Ersü ise, bu kararlarda esnaf ve tücccarın zarar görebildiğini söyleyerek, "Kanuna baktığımız zaman ilçelerde kaymakamlıklar, ilde ise ticaret il müdürlükleri sorumlu. Hizmeti veren de hizmeti alan da bizim için et ve tırnak gibi. Ahilik düşüncesinden gelen insanlar asla kimseye zarar verme düşüncesinde değiller, adresleri belli yıllardır ticaret yapıyorlar. Uyuşmazlığa girdikleri müşterileri de oluyor. İzmir Ticaret Odası ve esnaf odası ile sürekli bir araya geliyoruz" dedi.

Toplantıda söz alan İzmir Barosu Tüketici Komisyonu Üyesi Avukat Salih Emrah Ertan da iş dünyası temsilcilerine tüketici kanunu hakkında bilgiler verdi. Hakem heyetlerinin görevlerini anlatan Ertan şunları ifade etti:

"Boşanma davalarında kadınların, iş mahkemelerinde işçilerin, tüketici mahkemelerinde ise tüketicilerin kazandığına dair bir algı var. Bu algının yüzde 90'ı gerçeği yansıtır. İşveren, üretici ve satıcıların da karşı tarafın hakkını ve kanunları iyi bilmesi gerekir. Çağımız mahkemelerin yoğun olduğu bir çağ. Tüketici sorunlarının çözümü için, yoğunluk nedeniyle hakem heyetleri kuruldu. 4 bin 570 liraya kadar olan ihtilaflarda ilçe tüketici hakem heyetleri, 6 bin 860 liraya kadar olan ihtilaflarda ise il tüketici hakem heyetleri görev yapıyor. Bu heyette ticaret odası, esnaf odası, baro, belediye ve kaymakam yada il ticaret müdürlüğünden bir temsilci bulunuyor. Hakem heyetleri en etkili kuruluşlardır. Verdikleri kararlar mahkeme kararı niteliğinde değil ancak mahkeme kararı gibi icraya konulabilir. Karar size geldiğinde 15 gün içinde tüketici mahkemesine gitmek zorundasınız, yoksa hakkınız düşer."

Toplantı meclis üyelerinin sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.