İflas eden böbreği sırtından alındı
İZMİR Üniversitesi Medical Park Hastanesi'nde yapılan ameliyatla, Fatmana Özen'in sırtına yapışan ve iflas eden sağ böbreği laparoskopik yöntemle alındı.
- Ege Postası
- 28.09.2014 - 11:47
AMELİYATLARIN ETKİSİYLE BÖBREK İFLAS ETTİ
Ameliyat ve hastayla ilgili bilgi veren İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medical Park Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Arslan, "Hastamızın daha önceki yapılan ameliyatlarından dolayı karın bölgesinin birçok yerinde, ameliyatlara bağlı kesik izleri ve yapışıklıklar oluşmuş. Karın bölgesinden geçirdiği ameliyatlardan dolayı sağ böbreğinden gelen kanalında yapışıklık ya da hasarlama olmuş ve böbrek yıllar içinde şişerek çürümüş. Bu durumdaki böbreğin vücutta durması kişiye yıllar içinde zarar vermeye başlıyor. Böbreğin şişip içi su dolu kocaman bir torba gibi yer kaplaması sonucu karın ve yan ağrıları, tansiyon ve enfeksiyon gibi rahatsızlıklar meydana geliyor ve böbreğin alınması gerekiyor" dedi
SIRT BÖLGESİNDEN AMELİYAT EDİLDİ
Hasta Fatmana Özen'in kendilerine gelmeden önce birçok hastane ve doktora gittiğini, böbreğinin çürüdüğünü ve bunun alınması gerektiğini kendisine söylediklerini anlattığını dile getiren Doç. Dr. Murat Arslan, "Daha önceki ameliyatlarından dolayı karın bölgesinden kapalı ameliyat yapılmasının imkansız olduğunu, eğer yapılırsa sonrasında iç organları ile ilgili sorunlar yaşayayacağını ve bu yüzden açık ameliyatla böbreğin alınması gerektiğini söylemişler. Açık ameliyat olduğu zaman diğer hastalıklarından ve yaşından dolayı çok daha zor iyileşeceğinin farkında olan hasta, kapalı ameliyat olmak istedi, ancak daha önce geçirdiği operasyonlardan dolayı bu karından yapılamazdı. Bu durumda sırt bölgesinden girilerek mini laparoskopi yöntemiyle hastamızın böbrek ameliyatını gerçekleştirdik. 3 milimetre, 5 milimetre ve 1 santimlik 3 adet delikten operasyonu yaptık. Çalışmayan böbrek torbaya konularak hastanın içinde parçalandı ve 1 santimlik delikten çıkartıldı. Hasta operasyondan 4 saat sonra yürümeye başladı ve ikinci gün taburcu edildi. Ameliyattan sonra hasta hafif ağrıları dışında ameliyat olmuş gibi değildi. Bu ameliyat türü ülkemizde çok az klinik tarafından uygulanabilmektedir. Sırt bölgesinde laparoskopi yapılacak normal bir boşluğun olmaması ve bu alanda çalışan deneyimli cerrahların yetişmemesi nedeniyle sırt bölgesindeki ameliyatların büyük kesilerle açık olarak yapılması gerekmektedir. Sırt bölgesinden uygulanan bu tekniğin en önemli özelliği, karın bölgesindeki hiçbir organa dokunulmamasıdır ve sırttan direk böbreğin üzerine gidilerek yapılıyor olmasıdır. Bu ameliyat hasta için çok daha konforlu" diye konuştu.
"ÇOK SAĞLIKLI HİSSEDİYORUM"
Hasta Fatmana Özen ameliyattan sonra kendisini daha sağlıklı hissettiğini belirterek, " Burada yapılan tetkiklerde daha önce geçirmiş olduğum ameliyatlara bağlı böbreğimin iflas etmiş olduğunu çok daha detaylı öğrendik. Yaklaşık 45 dakika süren operasyon sonunda böbreğim alındı. Şimdi kendimi çok sağlıklı hissediyorum. Daha önce yaşadığım ameliyatlarımın korkusundan dolayı bu sorundan kurtulacağıma inanmıyordum. Başta ameliyatımı kapalı ve sorunsuz şekilde gerçekleştiren Doç. Dr. Murat Arslan ve Yrd. Doç. Dr. Serkan Akdemir olmak üzere hemşirelerim ve bütün hastane personeline ilgileri ve güleryüzleri için teşekkür ediyorum" dedi.
Yorum Yazın