Dolar 34,2491
%0.03
Euro 37,6255
%-0.01
Altın 2.917,750
%-0.13
Bist-100 9.127,00
%0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İki turistik ilçede kriz: Muğla su arıyor!

İki turistik ilçede kriz: Muğla su arıyor!

Bodrum 500 nüfuslu Dağbelen Mahallesi, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlandıktan sonra yaşanan susuzluk sorununa bir türlü çözüm getirilememesinden şikayetçi. Öte yandan Marmaris'in Taşlıca Mahallesi'nde uzun yıllardır yaşanan susuzluk sorunuyla ilgili olarak yeni sondaj çalışmaları yapıldığını belirterek "Sondaj da olmazsa Marmaris Barajı'ndan su getiririz" dedi.

  • Ege Postası
  • 23.12.2015 - 13:23
Bodrum'un mahallesi susuzlukla mücadele ediyor

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'ndeki 500 nüfuslu Dağbelen Mahallesi, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlandıktan sonra yaşanan susuzluk sorununa bir türlü çözüm getirilememesinden şikayetçi. Her gün taşıma suyla ihtiyaçlarını karşılayan mahalle sakinleri, Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (MUSKİ) yeni projesinin onaylanmasını bekliyor. 

Bodrum'a 5 kilometre uzaklıktaki Dağbelen Mahallesi'nde yaşayanlar, MUSKİ'nin tankerinden gelen suyun yetmediğini söyleyerek günün büyük bir kısmında musluklarından su akmamasına tepki gösterdi. Dağbelen'de iki dönem üst üste muhtarlık ve yaklaşık 25 yıl azalık yapan 68 yaşındaki Necati Akar, 25 yıl önce iki artezyen kuyusu açtıklarını ve Dağbelen'in Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne bağlanmasından sonra iki kuyunun da özel mülkiyet sayıldığı için kullanılmadığını söyledi.

Turizm taşımacılığı yapan 43 yaşındaki Mehmet Engin ise Bodrum Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Kaymakamlık ve Valilik'e tam 6 kez toplu dilekçe verdiklerini belirterek "Bu çağda susuzluk ne deme? DSİ'nin yarımadaya yaptığı isale hattı 1 kilometre ileriden geçiyor. Buna rağmen Büyükşehir Belediyesi mahalleye 12 ton büyüklüğündeki tankerle taşıma su getirip son derece sağlıksız koşullardaki pis depoların içerisine boşaltıyor. Su oradan mahalleye dağılıyor tanker arıza yaparsa veya geç gelirse susuz kalıyoruz. Tanker gün içerisinde 6-7 kez mahallemize geliyor ama yine de susuz kalıyoruz. Yaz gelince bu su hiç yetmeyecek. Kime müracaat ettiysek 'sabredin sorunu çözeceğiz' diyor. Turizm cennetinde insanları kamyonla taşınan suyla yaşamaya mahkum ettiler" dedi.


"BÜYÜKŞEHİR OLUP BÜYÜMESEYDİK DAHA İYİYDİ"
Her gün bidonlarla su taşıdıklarını söyleyen evli, 2 çocuk, 3 torun sahibi 68 yaşındaki Emine Yıldızhan, "Çocukluğumuz da böyle susuz geçti. Sonra kuyuları açtılar iyiydik. Büyükşehir olduk, şebeke suyu gelir rahatlarız dedik, tamamen susuz kaldık. Tankerle gelen su hemen tükeniyor ayrıca nereden, nasıl geldiği, ne kadar sağlıklı olduğu da belli değil. Depolar kir, pas içinde. Bu suyla yıkanıyoruz, evde bulaşıklar yığılı kalıyor. Büyükşehir olup büyümeseydik daha iyiydi" dedi.

MUSKİ: ÇÖZÜMÜN SONUNA GELDİK
Köylülerin tepkisinin ardından açıklama yapan MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, Dağbelenlilerin verdikleri tepkide haklı olduklarını belirterek sorunu çözmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Ülgen, "Daha önce açılan artezyen kuyuları özel mülkiyet olduğu için oralarda çalışma yapamadık. Bu nedenle başka bir arazide içme suyu niteliğinde su bulduk ve çalışmalarımızı tamamladık. Sadece elektrik projesinin onaylanmasını bekliyoruz. AYDEM elektriği bağladığı anda, tahminlerimize göre 2 hafta içinde nitelikli ve kaliteli suyu kesilmeden mahalleye verebileceğiz. Ayrıca depoların bakım ve temizliğini de hemen yaptıracağız" diye konuştu.




Muğla'da Taşlıca'nın su sorununa çare aranıyor
MUĞLA Valisi Amir Çiçek, Marmaris'in Taşlıca Mahallesi'nde uzun yıllardır yaşanan susuzluk sorunuyla ilgili olarak yeni sondaj çalışmaları yapıldığını belirterek "Sondaj da olmazsa Marmaris Barajı'ndan su getiririz" dedi.

Marmaris ilçe merkezine 50 kilometre mesafede olan Taşlıca Mahallesi'nin su sorununa yapılan gölete rağmen çözüm bulunamadı. 2008 yılında yapılan gölet, imalat hatasından dolayı su tutmayınca, köylüler hayvanlarla taşıdıkları suyu kullanmaya devam etti. Yapılan gölette incelemelerde bulunan Muğla Valisi Amir Çiçek, Taşlıca'da 1966 yıllarında yapılan bir sarnıçla su ihtiyacının giderilmeye çalışıldığını hatırlatarak artan nüfusa bağlı olarak bu yolun yetersiz hale geldiğini vurguladı. Çiçek, "Daha sonraları bu gölet yağmur sularını toplayıp kullanmak için düşünülmüş ancak önce su tutmamış şimdi ise yeterli su birikmemiş. Biz MUSKİ ile görüşmelerimize devam ediyoruz. Bu bölgede daha önce de sondaj çalışmaları yapıldı ancak verim alınamadı. Şimdi yeni sondaj çalışmaları ile su arıyoruz. Eğer bu da olmazsa Marmaris Barajı'ndan bu mahallemize su getirmek için gerekli çalışmaları yapacağız" dedi.



YENİ BARAJ PLANLAMASI BAŞLADI
Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) yetkilileri birinci aşama sondaj çalışmalarının başladığını, ancak bölgenin coğrafyası nedeniyle sondajın çok uzun süreli bir çözüm olmayacağını belirterek, DSİ ile görüşmelerin sürdüğünü Datça-Bozburun yarım adasına su sağlayacak yeni bir barajın yapılması için planlamaya başlandığını söyledi.

İNANÇ TURİZMİNE KAMERİYE DESTEĞİ
Hisarönü körfezinde bulunan Kameriye Adası'ndaki Ortadoks Kilisesi'nde de incelemelerde bulunan Vali Çiçek, ada ve kilise hakkında bilgi aldı. Adanın Marmaris Ticaret Odası tarafından turizme kazandırmak amacıyla bir proje dahilinde restore edilmek istendiğini söyleyen Vali Çiçek "Ticaret Odası burayı turizme kazandırmak istediğini belirtti. Burasının birinci derece doğal SİT olduğunu, mülkiyetinin de hazineye ait olduğu bilgisini aldım. Biz Valilik olarak bölgeye katma değer sağlayıp sağlamayacağına bakacağız. Kilise bu haliyle bile ziyaretçi alıyor. Hatta gelenler bir de dilek ağacı oluşturmuş. İncelemelerin ardından gerekli işlemleri başlatacağız" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.