İkinci 'Damlacık krizi' kapıda
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Homeros Bulvarı üzerinden Buca ile otogar arasında kesintisiz ulaşım sağlayacak Uçanyol projesinde kamulaştırma sancısı artarak devam ediyor. Projenin ikinci etabı olan 6,2 kilometrelik Otogar bağlantı yolunun geçeceği güzergahta başlayan kamulaştırma çalışmaları nedeniyle huzursuz bir bekleyişe giren İsmetpaşa, Ufuk ve Ferah mahallesinde yaşayan yaklaşın 25 bin aile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na çağrıda bulunarak “Evimizi yıkma Başkan” dedi.
- Ege Postası
- 15.10.2014 - 14:38
YOL BAŞLAMADAN KRİZ BAŞLADI
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent içi ulaşımı rahatlatmak ve açılacak yeni güzergahlar ile kent merkezinde kesintisiz ulaşım sağlamak hedefiyle yapımına başladığı Uçanyol projesi bir bölgenin kaderini de tamamen değiştirecek. Projenin ikinci etabını teşkil eden Yeşildere-Otogar bağlantı yolu için Ocak ayında resmen düğmeye basan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uçanyol’u (Homeros Bulvarı) Otogar’a bağlayacak 6,2 kilometre yol ile 38 bin 725 metrekare köprü yapımı için bölgede kamulaştırma çalışmalarına resmen start verirken, halkın belediyeye tepkileri de beraberinde geldi.
25 BİN AİLE MAĞDUR OLACAK
İzmir’in en eski yerleşim birimleri arasında yer alan 70 yıllık geçmişe sahip İsmetpaşa Mahallesi, Mehtap Mahallesi, Ferahlı Mahallesi ve Ufuk Mahallesi’nin yer aldığı Gürçeşme’de kamulaştırma huzursuzluğu yaşıyor. Konak ilçesinde 25 bini aşkın nüfusun yer aldığı üç mahalleyi yok olma tehlikesiyle baş başa bırakan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Uçanyol projesi, başlayan kamulaştırma çalışmalarıyla birlikte halkı da sokağa döktü. Güzergah üzerinde geçecek 35 metre genişliğinde ve 3 gidiş 3 geliş toplam altı şeritli olarak yaşama geçirilecek yol inşaatı için evlerinin yıkılması planlanan 3 bine yakın konutun sakini, önerilen kamulaştırma bedellerini düşük bulunca evlerini terk etmeyeceklerini açıkladı.
MAĞDURİYET KAPIYA DAYANDI
Halen değer tespit çalışmaları ve kamulaştırma görüşmelerinin devam ettiği İsmetpaşa Mahallesi’nin sakinleri, 3-4 kat arasında değişen evlerine rayiç bedeli olarak metrekare başına 900 TL üzerinden 160 bin TL ile 320 bin TL arasında değer biçildiğini, ancak bu tutarın aynı koşullarda yeni bir ev almaya yetmediğini ve ortada kalacaklarını söyledi. Yetkililerin kendilerine “2 aya kadar evlerinizi boşaltmadığınız takdirde elektrik ve suyunuz kesilir. Ya imza atın ya da mağdur olursunuz” şeklinde açıklamada bulunduğunu söyleyen halk yaklaşan kış ayları ile birlikte mağduriyetin de kapıya dayandığını belirtti.
“UÇANYOL İSTEMİYORUZ”
Büyük kısmı gelir seviyesi düşük vatandaşların oturduğu mahallede, kendilerine alternatif sunulmadığını ve çaresiz kaldıklarını söyleyen bölgede yaşayan halk, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun seçim öncesinde dile getirdiği “Halkın istemediği hiçbir şey yapılmayacak” sözlerini hatırlatarak, “Uçanyol’u istemiyoruz. Hiç kimse bize gelip “Yol yapacağız, istiyor musunuz'” diye sormadı. Burada istimlak kararı alındı. Peki bunun neresi kamu yarar? Resmen kapının önüne koyulacağız. Yıllardır ailesi ile birlikte burada yaşayan insanlarız. Önerilen kamulaştırma bedelleri ile yeni ev alabilecek durumda değiliz. Kış günü nereye gideceği? Evleri kendi ellerimizle yaptık, şimdi neden gelip el koyuyorla? Diğer yandan, burada bir mahalle kültürü var, yolla birlikte o da yok olacak” dedi.
KİRACILAR DA ÇARESİZ
Kamulaştırma huzursuzluğunun yaşandığı mahallede bir diğer sıkıntı da kiracılar cephesinde yaşanıyor. Ev sahiplerine ödenecek bedellerle birlikte kiracıların açıkta kalması ve mağduriyeti de gündeme gelirken, mirasçıların yaşadığı ve ortaklı tapulara sahip evlerde de ödenecek kamulaştırma bedelleri malikler arasında bölüşüleceğinden benzer kriz de aile fertleri arasında yaşanmaya başladı. Ortaklar arasında bölünecek kamulaştırma bedelleri ile ancak bir yıl kira ödeyebileceklerini sonrasında ise açıkta kalacaklarını belirten hane sakinleri, belediyeden anlayış beklediklerini ve yol için açılacak güzergahın yeniden gözden geçirilmesini istedi.
“DİRENECEĞİZ, EVLERİMİZİ TERK ETMEYECEĞİZ”
“Cumhurbaşkanı ve Başkbakan’a çıkıp derdimizi anlatacağız” diyen mahalle halkı, “Evlerimizi kaybetme korkusu yaşıyoruz. İntiharın eşiğine geldik. Burada olacaklardan belediye sorumludur. Biz bu yolu kabul etmiyoruz. Evlerimizi ve mahallemizi terk etmeyeceğiz. Bugüne kadar buraya çivi çakmadılar. Onca çileden, yokluktan sonra, buraya gelecek yatırım bu muyd? Ölsek de burayı bırakmayız. Sonuna kadar direneceğiz. Eğer yerinde kentsel dönüşüm yapılsaydı razı olurduk ama yol için babadan, dededen kalma evlerimizi boşaltmayız. Başkan Aziz Kocaoğlu’nun buraya gelmesini ve derdimizi dinlemesini istiyoruz. Dayatmalarla gelecek yol projesini kabul etmiyoruz” diye açıklamada bulundu.
Yorum Yazın