İnanç turizmine Ayavukla dopingi
Uzun yıllar metruk durumda bekledikten sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyonuyla yeniden hayat bulan tarihi Ayavukla Kilisesi, son dönemde kente gelen Ortodoks turistlerin uğrak mekanlarından biri haline geldi.
- Ege Postası
- 29.09.2014 - 09:27
Yabancı hukukçuların ziyareti
Ayavukla Kilisesi son olarak, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin düzenlediği uluslararası konferansa katılmak üzere kente gelen yabancı hukukçuları ağırladı. Aynı zamanda avukat olan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Yeni Türk Ticaret Kanunu Hazırlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ünal Tekinalp ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Hasan Tahsin Kocabaş’ın eşlik ettiği heyet, özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen Ayavukla Kilisesi’nde yapılan çalışmalarla ortaya çıkarılan boya tabakalarının ardında gizli kalmış olan Hz. İsa figürü, Altın Ağızlı Aziz Yuhanna ile melekler Mikail ve Cebrail’i simgeleyen duvar resimlerini inceledi.
Büyük yangından kurtulan tek Rum kilisesi
Temeli 1866 yılında atılan Aya Vukla Kilisesi, Rum Ortodoks Cemaati için 19. yüzyılın ikinci yarısında yapıldı. Kilise işlevini 1922 yılına kadar sürdüren yapı, İzmir Yangını’ndan kurtulan tek Rum kilisesi olarak akıllarda kaldı. Ancak cemaatinin İzmir'den ayrılması üzerine terk edildi. 1924 yılının şubat ayında Atatürk'ün isteği üzerine Asar-ı Atika Müzesi'ne dönüştürüldü. Müze işlevi ilerleyen zamanlarda değişti. Kültür Bakanlığı tarafından opera çalışma salonu olarak hizmet veren yapı, talihsiz bir yangın sonrasında kullanılmaz hale geldi. Cumhuriyet sonrası müzecilik çalışmalarının önem kazanmasıyla birlikte, kimi kabartmalar, heykeller, frizler ve birçok tarihi eser kurtarılarak bahçesine konuldu. 1951 yılında müze buradan fuar alanına taşındı. Mülkiyeti Maliye Hazinesi'ne ait olan yapı, 17 Ocak 1975 tarih ve 152 sayılı genelgeyle korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edildi. 2003 yılındaki tahsisin ardından Büyükşehir Belediyesi’nce restore edilerek kültür merkezi işlevi kazandırılan tarihi yapının müştemilatlarından biri Basın Müzesi haline getirilirken, diğer bina ise İzmirli ünlü modacılar Hanife Çetiner ve Esin Yılmaz’ın koleksiyonlarının sergilendiği anı evine dönüştürüldü.
Yorum Yazın