İnşaatın çivisi çıkmış
İSTANBUL'da rezidans insaatında meydana gelen asansör faciasında 10 kişinin ölümü, gözleri müheahhitlere ve denetim firmalarına çevirdi. Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin 23'üncü Dönem Başkanı Mehmet Özsakarya, inşaat firmasından talep gelmeden denetim yapmadıklarını, İzmir'de de bu talebin az sayıda olduğunu söyledi.
- Ege Postası
- 11.09.2014 - 11:26
İstanbul'daki gökdelen yapımında kullanılan ve tedbir alınmadığı için 10 kişiye tabut olan inşaat asansörü, iş güvenliği konusundaki zaafiyetin yanı sıra inşaat sektöründeki yapısal sorunları da ortaya koydu. Özellikle kent merkezinin o bölgeye doğru kaydığı 'ikinci İzmir' denilen Bayraklı bölgesinde her yıl yeni gökdelenler yükselirken, Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin 23'üncü Dönem Başkanı Mehmet Özsakarya'nın çarpıcı açıklamaları dikkat çekti. Özsakarya, DHA'nın soruları üzerine inşaatlardan talep geldiği taktirde asansörlerin denetlendiğini, denetimi yapan şirkete parayı inşaat firmasının sahibinin ödediğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"İnşaatlarda yük asansörüne insan binemez. Bunun o şekilde dizayn edilmesi lazım. İnşaat asansörlerinin denetimi MMO'da. Ancak biz de talep gelirse denetliyoruz. Talep gelmezse incelenmiyor. Talepte bulunacak olan şantiye şefi, ya da bağlı olduğu müteahhitlik firması. Kamusal denetimin de, sorunlu olan yapılara çalışma izni vermemesi gerekiyor. Ancak kamusal denetimin de ticarileşmesi, iş güvenliği uzmanına müteahhidin para vermiyor olması sorunların en önemli nedeni. Yapı denetiminde de aynı durum sözkonusu. Müteahhit parasını verdiği adama kullandığı betonun, demirin standarda uygun olup olmadığını denetlettiriyor. Bizim amacımız toplumun bilinç düzeyini yükseltmek ve bu talepte bulunabilecek noktaya getirmek. Avrupa'da bir işçiye baret, emniyet kemeri ya da çelik burunlu ayakkabı vermezseniz o işe çıkmaz. Ancak bizde öyle değil. Soma'da 301 işçi öldü. Ardından diğer işçiler 'biz ekmek parası için yine bu madene girmek zorundayız' dedi. Oysa yasada işçinin gerekli önlem alınmazsa işe başlamama hakkı var."
MÜFED: DENETİMLER ARTIRILMALI
MÜFED Genel Başkanı Necip Nasır da, müteahhitlerin iş asansörlerini kiralama ya da satın alma yöntemleriyle temin ettiklerini belirterek, iş güvenliği denetimlerinin artmasını istedi. Açıklamalarıyla sektördeki sıkıntının boyutlarını gözler önüne seren Nasır, şöyle konuştu:
"200 sektöre hitap eden, 5 bin kalem malzeme kullanan, istihdamla en ciddi katkıyı koyan inşaat sektörünün örgütlü yapısı yok. Bu da denetlenmede zaafiyet yaratıyor. Manav biraz parayı bulmuş müteahhit olmuş, eline kürek kapan bu işi yapıyor. İş asansörünü gidiyor Gıda Çarşısı'ndan alıyor, kuruyor. Bu eksiklik nedeniyle konfederasyon kurduk. 60 ilde örgütlendik. Şu anda bir yasa hazırlığı var. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile koordineli çalışıyoruz. Müteahhit tanımının yapılması ve kriterlerinin belirlenmesiyle ilgili yasa hazırlanıyor. Bir ay içinde TBMM'ye gönderilir. Sektörün disipline edilmesi ve denetiminde önemli rol oynayacak bir yapının sağlanmasını istiyoruz. Örgütsüz yapıda, her önüne gelenin müteahhit olduğu denetim ve üretim firmalarının işini yapmadığı bir ortamda bu tür kazalar yaşanacaktır. Bizim sorunu kaynağında çözmemiz lazım. İş güvenliği denetimlerinin yapılması, artırılması lazım." (DHA)
Yorum Yazın