İnternet üzerinden gelir elde edenler takipte
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati e-ticaret sektörünün sağlıklı büyümesine katkı sağlamak için kapsamlı çalışmalar yapıldığını belirtti. Nebati, “Oluşabilecek vergi kayıplarını detaylı bir şekilde inceliyor ve analiz ediyoruz. Haksız rekabete sebep olan kayıt dışı ekonomi sorununu da çözmeye kararlıyız. Bugüne dek Youtube, Facebook, Instagram, Bigo Live, Twitch, TikTok, Dlive ve Scorp mecraları üzerinden yapılan analizler sonucu, 65 bin kişi analiz edildi” dedi.
- Ege Postası
- 09.09.2022 - 15:45
Sanal ticaret pazarına dair çalışmaların devam ettiğini ve 3 bin 500 kişi için saha denetimi yapıldığını belirten Bakan Nebati, Twitter hesabından da bu çalışmalara dair bilgi verdi. Nebati'nin açıklamaları şöyle:
“OLUŞABİLECEK VERGİ KAYIPLARINI DETAYLI BİR ŞEKİLDE İNCELİYOR VE ANALİZ EDİYORUZ: Covid-19 salgınının da etkisiyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de e-ticaret sektörünün hızla büyüdüğü bu süreçte, sanal ticaret pazarları aracılığıyla gerçekleşen ticari işlemlerin mali denetimi önem arz ediyor. E-ticaret sektörünün sağlıklı büyümesine katkı sağlamak suretiyle, Risk Analizi Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülen kapsamlı çalışmalar neticesinde, oluşabilecek vergi kayıplarını detaylı bir şekilde inceliyor ve analiz ediyoruz.
6 BİN MÜKELLEF ANALİZ EDİLDİ: E-ticaret ile ortaya çıkan iş modelleri, pazarlama stratejileri, yenilikçi bir altyapı anlayışı ile kurduğumuz radar sistemi ile yakından izleniyor. Bu yolla, elde edilen gelir bazında bugüne dek 6 bin mükellef analiz edildi, gelirlerini kısmen veya tamamen beyan dışı bırakan mükellefler özelinde saha denetimlerine başlandı. Bu denetimlerin sıklığı ve çapını artıracak ve sektöre yönelik tüm verinin mali ve finansal boyutunu yakından izleyeceğiz.
SOSYAL MEDYA GELİRLERİNİN VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YAKINDAN İZLİYORUZ: Sosyal medya üzerinden elde edilen reklam gelirleri, canlı yayın platform gelirleri, içerik üretim gelirleri, çevirimiçi oyun gelirleri yani kısaca sosyal medya gelirlerinin vergisel yükümlülüklerini yakından izliyoruz.
65 BİN KİŞİ ANALİZ EDİLDİ: Bugüne dek Youtube, Facebook, Instagram, Bigo Live, Twitch, TikTok, Dlive ve Scorp mecraları üzerinden yapılan analizler sonucu, 65 bin kişi analiz edildi. 50 bin kişinin, sosyal medya aracılığı ile elde ettiği gelirler üzerinden vergisel yükümlülüklerini kısmen veya tamamen yerine getirmediği tespit edildi. İlk etapta 3 bin 500 kişi için saha denetimlerine başlandı.
SOSYAL MEDYA GELİRLERİNİ DAHA YAKINDAN İZLEYECEĞİZ: Kayıt dışılığın Hazinemize yarattığı yük ile mücadelede sosyal medya gelirleri, önümüzdeki süreçte çok daha yakından izleyeceğimiz bir başlık olacak. Oyun teknolojileri sektöründeki hızlı büyüme trendi, kayıt dışı ile mücadelemizi de hızlandırdı.
E-SPOR SEKTÖRÜ DE YAKINDAN İZLENİYOR 588 KİŞİ İÇİN İŞLEM BAŞLATILDI: E-spor sektöründe elde edilen oyuncu, turnuva, kulüp, reklam bazlı tüm gelirler RADAR sistemi tarafından yakından izleniyor. Bugüne dek yapılan çalışmalar kapsamına giren 3 bin kişilik analizde 588 kişi için işlem başlatıldı. Diğer yandan, mekansal kısıtlama olmaksızın, uzaktan çalışma yolu ile gelir elde eden dijital göçebeler de kayıt dışı ile mücadelede Bakanlığımızın yakın takibinde yer alıyor. Risk Analizi Genel Müdürlüğümüz tarafından, serbest çalışan yazılımcılar, grafik ve tasarım gibi hizmetler veren dijital göçebeler, aracı platformlar üzerinden tespit edilmiş olup, gerekli işlemler başlatılmıştır.”
Yorum Yazın