İpek üretimi mercek altında
İzmir'in Ödemiş ilçesinde ipek üretiminin teşvik edilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda sektörün sorunları ve yapılması gerekenler masaya yatırıldı.
- Ege Postası
- 02.11.2017 - 12:58
Gıda, Tarım, Hayvancılık Ödemiş İlçe Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan ipekçiliği teşvik toplantısına Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Beydağ Kaymakamı Gürkan Üçüncü, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdür Vekili Musa Bakan, Gıda Tarım Hayvancılık Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ali Ateş, Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Atıntaş, Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rifat Eriş, Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk, Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Şafak Ceylan, eski Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Doç. Dr. Funda Yoldaş ve üreticiler katıldı. Ödemiş'te ipek böcekçiliğin canlandırılmasını hedeflediklerini belirten Ödemiş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, düzenlenen toplantıda bu konuda yapılması gerekenleri değerlendireceklerini anlattı. Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu Ödemiş ve Beydağ'da ipeğin kökten üretilerek ekonomik kazanca katkı sağlanacağını ifade etti. Gıda Tarım Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü Koordinasyon Şube Müdürü Ali Ateş, bölgede ipek denilince Ödemiş'in akla geldiğini belirterek şöyle konuştu:
"İpeğin burada ne kadar kaliteli yapıldığını biliyoruz. Üretim daha çok eski ve metruk binalarda yapılıyor. Üretime uygun köylerimizde Kalkınma Ajansı aracılığıyla üretim alanları oluşturmak istiyoruz. 50 yada 100 metrekarelik alanlarda ipek böceği beslenme evleri oluşturabiliriz."
"DUT AĞAÇLARI ÇOĞALTILMALI"
Toplantıda söz alan Ödemişli işadamı ve ipek üreticisi Zeki Mert, "Dünyanın bir çok ülkesinde ipek bitme noktasına geldi. Bizler Çin ile bile başa çıkarız. 5 yıl içinde 5 bin ton üretebiliriz. Niğde'de 200 bin adet dut ağacı var. Ödemiş'te de dut ağaçları çoğaltılmalı. Dar gelirli vatandaşlarımız devlet katkısıyla üretimi arttırabilir" dedi.
Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk ise yaprakların oksitlenmemesine dikkat edilerek zirai ilaçlamaların az olduğu yerlerin seçilmesi gerektiğini hatırlattı. Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rifat Eriş sektörün sorunlarını öğrenmek istediklerini belirterek şöyle konuştu:
"Üreticiler kozanın şu anda kazançlı olmadığını söylediler. Üreticiler eski sistem üretim yapmaya sıcak bakmıyorlar. Çin'de yapılan ipek üretimi tüm dünyayı sardı. İpekçilik değil süs eşyası olarak daha iyi kazanç sağladığı söylendi. Bu noktada yapılacakları destekleriz. Bazı okullar bu konuda ortak çalışmalar yaparak buna önem vermektedirler. Bunun da yaygınlaşmasını bekliyoruz."
Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu Müdürü Şafak Ceylan da akademik anlamda üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade etti. (DHA)
Yorum Yazın