Dolar 34,6396
%0.24
Euro 36,3603
%0.16
Altın 2.919,880
%0.07
Bist-100 9.654,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İş dünyası 2018'i değerlendirdi

İş dünyası 2018'i değerlendirdi

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yılın son meclis toplantısında 2019 ile ilgili görüşlerini paylaştı. Yorgancılar, "Bugün 1.6 trilyon dolar olan e-ticaret hacminin 2020 yılında 3 trilyon dolar olması bekleniyorsa, bu pastadan acilen faydalanmak zorundayız. 2019 ihracat atağı yılı olsun. Bu konuda her türlü desteği sizlere vermeye hazırız" dedi. EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter ise yaptığı açıklamada “İş dünyasının ve özellikle biz genç iş insanlarının enseyi karartıp, ümitsizliğe düşme lüksü yok" dedi. İş dünyası 2018'i değerlendirdi

  • Ege Postası
  • 25.12.2018 - 08:41

EBSO aralık ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Salih Esen başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Yılın son meclis toplantısının açılışında konuşan EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, 2018 yılında olağandışı gelişmeler yaşandığını belirterek "Küresel arenaya adeta ABD Başkanı Trump yön vermeye devam etmekte. Ticaret savaşlarının damga vurduğu ve küresel arenada belirsizliğin hakim olduğu 2018 yılının son ayında gerçekleşen G-20 Liderler Zirvesi’nde de, küresel belirsizliklere atıfta bulunulmuştur. Küresel ekonomik ve politik düzenin önemine değinilen sonuç bildirgesinde, bu düzenin uluslararası kurallara uymayla ve geniş çaplı işbirliği ile sağlanabileceğine yapılan vurgu oldukça önemlidir. 2019’un en öncelikli gündem başlıklarının da bu çerçevede süreceğini anlıyoruz. Ancak, henüz 2019’a girmeden özellikle Avrupa’da yeni istikrarsızlıkların da kapıda olduğunu görmekteyiz" dedi.

Türkiye'de 2018 yılında tarihi bir seçime gidildiğini vurgulayan Esen, yönetim şeklinin değişmesinin ardından ekonomide bir darboğaz yaşandığını öne sürdü. Başkan Esen, işsizlik oranından büyümeye, karşılıksız çıkan çek oranlarından güven endekslerine, enflasyona kadar birçok göstergedeki olumsuz tabloya dikkat çekti.

'NAKİT AKIŞ SORUNU İÇ PİYASAYI KİLİTLEDİ'

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise 2018'e ABD- Çin arasındaki mücadelenin damga vurduğunu söyledi. Çin'in, ABD’nin pastasına elini uzattığını ve oldukça başarılı olduğunu dile getiren Yorgancılar, ülkemizde ise 2018 yılının üçüncü çeyreğinde büyüme oranının sert bir inişle yüzde 0.6'ya gerilediğini söyledi. Üçüncü çeyreği hem kurlar hem de belirsizlik açısında karamsar günler olarak ifade eden Yorgancılar, "Ancak son çeyrek için negatif beklentiyi de hatırlatmakta fayda görmekteyim. Yüzde 6’larda büyümemiz gerekirken önce yüzde 11 büyüyüp, sonra yüzde 1.6’lara ve hatta negatife gitmek kuşkusuz tüm dengelerimizi de bozacaktır. Ne yazık ki, sade vatandaşından, sanayicisine kadar herkes nasibini alacaktır. Şu anda piyasalardaki daralmayı üzülerek görüyoruz. Nakit akışı sorunu iç piyasayı kilitlemiş durumda. Buna borçların ödenememesi ve finans teminindeki güçlük de eklenince piyasa da bir türlü nefes alamıyor." dedi. 

'2019 İHRACAT ATAĞI YILI OLSUN'

Piyasada yaşanan darboğazın ihracatla aşılabileceğini savunan Ender Yorgancılar, "Bugün 1.6 trilyon dolar olan e-ticaret hacminin 2020 yılında 3 trilyon dolar olması bekleniyorsa, bu pastadan acilen faydalanmak zorundayız. 2019 ihracat atağı yılı olsun. Bu konuda her türlü desteği sizlere vermeye hazırız. İkinci 100 günlük eylem planında Ulusal e-İhracat Çalıştayı’nın gerçekleştirilmesi, ihracatçıların küresel ticari verilerini yakından takip edebileceği, elektronik ihracat platformunun kavramsal tasarımının oluşturulması konuları yer almaktadır. Ağustos ayından bu yana yaşamakta olduğumuz süreçte en çok kaybı ne yazık ki reel sektörde görmekteyiz" diye konuştu.

846 ŞİRKET KONKORDATO İLAN ETTİ

Meclis Genel Kurulu’nda Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın konkordato ilan eden anonim şirket sayısını 294, limited şirket sayısını ise 552 olarak açıkladığını hatırlatan Yorgancılar, toplamda 846 şirketin konkordato ilan ettiğini söyledi. Art arda gelen bu konkordato kararları ile alacaklı konumda olan KOBİ’lerin nasıl bir planlama yapacağını soran Yorgancılar, şunları söyledi:

"Yılın son günlerinde stokları tükenen, yeni yılda hammadde almak zorunda kalacak KOBİ’lerimiz finansman teminini nasıl sağlayaca? Ya da hammadde almayı azaltıp, daralmayı mı tercih edece? 2019 yılına bu sorularla girerken; artan belirsizlik, ödenemeyen borçları jeopolitik riskler ve küresel ekonomideki dengeler/dengesizlikler işlerimizi oldukça zorlaştırmaktadır. Tüm bunların farkındalığı ile hükümetten sürekli yeni adımlar geliyor. Piyasanın canlanması adına kuşkusuz hepsi çok kıymetli. Bugünü kurtarmak elbette ki önemli ama bir daha bunları yaşamamak adına önlemler almak çok daha önemlidir."

Konuşmasında Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren bir karardan duyduğu üzüntüyü dile getiren Başkan Ender Yorgancılar, kitap için KDV oranının yüzde 18’e yükseltildiğini söyledi. Yorgancılar kırtasiye ürünlerini de kapsayan bu artış konusunun yeniden değerlendirilmesini istedi.

Toplantıda meclis üyelerinin konuşmalarının ardından yeni yıl bütçesi görüşüldü. Yapılan görüşmelerde odanın 2019 yılı bütçesi 20 milyon 400 bin TL olarak belirlenerek, oy birliğiyle kabul edildi.

EGİAD'DAN AÇIKLAMA

Döviz kurlarında büyük hareketlerin yaşandığı, enflasyonda hızlı bir yükselişin olduğu, yabancı sermaye girişinin azaldığı, iç talebin daralıp işsizliğin artmaya başladığı zorlu bir yılı geride bırakan iş dünyası, 2018’e değerlendirdi; 2019’a ilişkin öngörülerini paylaştı. Aktif ve Fahri olmak üzere 650 civarı üyesi bulunan, küçük, orta, büyük işletmelerden oluşan 3.100'e yakın şirketi kapsayan, yaklaşık 110.000 kişilik istihdama ilişkin bir üretim gücünü temsil eden EGİAD Ege Genç İşadamları Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter, yazılı olarak bir açıklama yaptı.

Mayıs ayından itibaren ülke olarak ekonomik sıkıntılar ile mücadele edildiğinin altını çizen İlter, Krizi tetikleyen unsurlar olarak ise yurt içi ve yurt dışı farklı etkenlerin yanında, idari, siyasi ve yönetişim alanında yapılan hataların ekonominin temellerini aşındırmasında önemli bir rol oynadığını vurguladı. İlter, “Bugün baktığımızda, nakit sıkışıklığı her sektörü etkiliyor. Bankalardaki kaynak sıkıntısı, bizlere finansmana erişimde güçlükler yaşatıyor. Kredi daralmasını en etkili şekilde hissediyoruz, 7-8 aylık dönemde faizler 12-13 puan, kur %40 arttı. Elektrik fiyatlarındaki yükseliş sanayicimizi zorluyor. Ekonominin can damarı olan KOBİLER için sorunlar daha da ciddi ve kritik boyutta. KOBİLER ödeme ve tahsilat sorunları, konkordatolar ve KDV sorunları dahil bir dizi sorunla boğuşuyor. Reel sektör, yüksek enflasyon ve TL’deki dalgalanma nedeniyle önünü görmekte zorlanıyor. Yüksek işsizlik ve enflasyon satın alma gücümüzü düşürmekte. Düşen talep ise şirketlerimizi daha da zora sokabilir. Finans sektörünün doğru araçlarla desteklenmesinin gündeme alınması ve reel sektör ile finans sektörünün sarmal halinde yaşadığı sorunlara engel olunması gerekmektedir” dedi.

Ekonomik büyümede sert düşüş uyarısı

2019’a ilişkin ekonominin büyümesinde sert bir düşüşün kaçınılmaz olacağı görüşünü de paylaşan EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, iyi bir öngörü ve doğru yönlendirme ile virajın daha kolay alınabileceğini belirterek, “Küresel piyasalardaki son gelişmeler ile biraz zaman kazandık, bu dönemi doğru kullanırsak kısa süreli bir resesyonla badireyi atlatmamız mümkün. Bu noktadan sonra hayati olan konu, ekonomimizin tüketim ve kamu harcamalarına dayalı büyüme modelinden, sürdürülebilir katma değerli üretime dayalı bir büyüme modeline doğru evrilmesidir” dedi.

Mevcut ve dönemsel olumsuzluklara rağmen, ümitsizliğe kapılma lüksünün olmadığına da vurgu yapan İlter, “iş dünyasının ve özellikle biz genç iş insanlarının enseyi karartıp, ümitsizliğe düşme lüksü yoktur. İçinden geçmekte olduğumuz dönem, hepimizin şapkalarını çıkartıp önüne koyması, ekonomimizde, şirketlerimizde ve demokrasimizde yeniden yapılanma ve iyileştirme yapmamız açısından fırsatlar barındırmaktadır. Ekonomimizi sadece ekonomik reformlarla güçlendiremeyiz. Güçlü bir demokrasi olmadan, güçlü ekonomi söz konuş olamaz. Atılması gereken teknik adımların ötesinde, ekonominin ilacı daha fazla demokrasi, daha güçlü ve bağımsız kurumlar tesis edilmesi, liyakata dayalı sistemin güçlendirilmesi, hukukun üstünlüğü ve Atatürk ilkelerine sıkı sıkıya sarılarak ilerlemek olacaktır. Tasarruf ve verimliliği arttıracak şekilde yeniden yapılanma ve ayrıca ekonomik unsurlarının yanında sosyal ve teknolojik unsurları da kapsayan sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde alınacak aksiyonlar ile içinde bulunduğumuz durumu fırsata çevirmek mümkündür.

Ekonomiyi güçlendirmenin en iyi ve kalıcı yolu, şeffaf ve demokratik bir toplum düzeni kurmaktan geçmektedir.  Bağımsız ve tarafsız yargı, özgür basın, kuvvetler ayrılığı bileşenleri ile hukuk devleti anlayışımızı güçlendirmemiz gerekmektedir. Hem yerli hem de yabancı yatırımcılar ile iş dünyası açısından, iş yapmaya ilişkin öngörülebilirliği arttırmamız zaruridir” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.