Dolar 34,6904
%0.26
Euro 36,7503
%0.37
Altın 2.961,830
%0.92
Bist-100 9.652,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İş kazalarında acı rapor

İş kazalarında acı rapor

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, her 5-6 dakikada bir iş kazası yaşanan Türkiye'de bu kazalar sonucu ortalama 4 vatandaşımızın hayatını kaybettiğine dikkat çekerek iş kazaları ve mesleki hastalıkların önlenmesinin bir gereklilik değil, zorunluluk olduğunu söyledi.

  • Ege Postası
  • 05.09.2014 - 11:53
İZMİR-EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, günümüzde gerek dünyanın, gerekse ülkemizin ekonomik ve sosyal anlamda en önemli sorunlarından biri haline gelen iş kazaları ve mesleki hastalıklar konusunu değerlendirdi. Dünyada pek çok farklı yasal düzenlemeye rağmen iş sağlığı ve güvencesinin tam olarak temin edilebilmesi hususunda istenilen düzeye erişilemediğini kaydeden Yorgancılar, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünyada her 15 saniyede bir işçinin iş kazaları veya meslek hastalıkları sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi. Yorgancılar, Dünyada yılda yaklaşık 300 milyon iş kazası sonucu 6 bin 300, meslek hastalıkları nedeniyle ise yaklaşık 2 milyon işçinin yaşamını yitirdiğini belirterek, “İş kazası ve meslek hastalıklarının küresel ekonomiye maliyeti 3 trilyon doları buluyor" dedi.

Yorgancılar, Avrupa Birliği (AB) Bölgesi'nde ise yılda 3 bini aşan ölümlü iş kazası gerçekleştiğini, Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ülkemizin ölümlü iş kazalarında Avrupa birincisi, Dünya 3. olduğu bilgisinin yer aldığını söyledi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporuna göre; Türkiye'de 2013'te bin 235, 2014'in ilk 7 ayında ise bin 100 işçinin iş kazası sonucu yaşamını yitirdiğini belirten Yorgancılar “Yaşamını yitiren işçilerin 325'inin maden işkolunda olması yoğunlaşmamız gereken alanı işaret etmektedir" diye konuştu. 

Yaklaşık 5-6 dakikada bir iş kazası gerçekleşen ülkemizde bu kazalar neticesinde günde ortalama dört vatandaşımızın hayatını kaybettiğini, 6 işçinin ise sürekli iş göremez duruma düştüğünü kaydeden Yorgancılar, “AB, çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmaları iş kalitesinin arttırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini işyerlerinde rekabet arttırıcı bir politika olarak da değerlendirmektedir. Türkiye'de ise, bu maliyeti artırıcı bir unsur olarak görülmektedir. Bu bağlamda iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yasal düzenlemelerin tam olarak uygulanması, verimliliğin arttırılması ve sosyal güvenlik sistemlerinin sürdürülebilirliği anlamında büyük önem taşımaktadır" dedi. 

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun yürürlüğe girmiş olmasına rağmen geçtiğimiz aylarda Soma'da yaşanan maden faciası ve yine geçtiğimiz yıl İzmir Bayraklı Tersanesi'nde 10 askerimizin şehit olduğu kazayı hatırlatan Yorgancılar, “Soma faciası ve Bayraklı Tersane kazası iş sağlığı ve güvenliği konusunda ne kadar eksik olduğumuzu büyük oranda ve çok acı bir biçimde ortaya koymuştur. İşçilerimizin sağlık ve güvenliğinin sağlanması ve aynı acıların tekrarlanmaması adına yürürlükte bulunan Kanun'a ilişkin yaptırımların tam olarak uygulanması zaruridir. Zira Kanun, iş kazalarının yüzde 98'ini, mesleki hastalıkların ise yüzde 100'ünü önleme amaçlı hazırlanmıştır. Bu bağlamda iş kazaları ve mesleki hastalıkların önlenmesi bir gereklilik değil bir zorunluluktur. Hiçbir şey, insan hayatından daha önemli olamaz. ILO'yu imzalayan ve aralarında Zambiya ve Zimbabve gibi devletlere baktığımızda şu aklımıza geliyor. Dünyanın 17. büyük ekonomisi olan Türkiye'nin milletine verdiği değer, bir Zambiya bir Zimbabve'nin milletine verdiği değer kadar değil. Tek dileğimiz, daha fazla can kaybetmeyelim, evlerimize artık ateş düşmesin ve evlatlarımız artık yetim kalmasın" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.