İşçi, memur ve STK üyeleri 301 madenci için yürüdü
MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın yıldönümünde düzenlenen yürüyüşe işçi, memur, esnaf binlerce kişi katıldı. İstasyon Meydanı'nda toplanıp 'Soma'nın hesabı sorulacak', 'Taşeron sistemine hayır' sloganları atarak Madenci Anıtı'na yürüyen büyük kalabalık, ardından da Cengiz Topel Meydanı'nda mitinge katıldı.
- Ege Postası
- 16.05.2015 - 14:01
MADENCİ HEYKELİNE KARANFİL
Protestocuların sonraki adresi ise, Beşyol Kavşağı'ndaki Madenci Anıtı oldu. Anıta karanfil bırakan gruplar, 'Soma'nın hesabı sorulacak', 'Soma'yı unutma unutturma', 'Taşeron sistemine hayır', 'Soma'nın ateşi, AKP'yi yakacak' sloganları attı. Protestocuların kaymakamlık binası önündeki Cengiz Topel Meydanı'nda miting için toplandı.
BİN 500 POLİS ÖNLEM ADI
Yürüyüş için polisin de yoğun güvenlik önlemleri aldığı gözlendi. Ak Parti İlçe Başkanlığı ile Türkiye Maden İşletmeleri'ne ait binalar önünde polisin önlemlerini artırdı. İlçede yürüyüş için bin 500 polis ile 4 TOMA hazır bulunduruldu.
SANATÇILARDAN DESTEK
Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından DİSK, KESK, TTB, TMMOB'un çağrısıyla yapılan yürüyüşe yaklaşık 10 bin kişi katıldı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Kaya, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Başkanı Beyazıd İlhan, CHP Milletvekilleri Özgür Özel, Musa Çam, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün yanı sıra ünlü sanatçılardan Tarık Akan, Jülide Kural, Nergiz Çorakçı, Galip Yavuz, Itır Esen, Özgür Çevik, Somalı ailelere destek verenler arasında yer aldı.
ÇOCUKLARIYLA EN ÖNDE YÜRÜDÜ
Yürüyüş korteji geçtiği sırada evlerinin balkonlarına çıkan, kaldırımda duran Somalılardan da büyük destek gördü. Yürüyüşün en önünde bulunan şehit madenci aileleri arasında en büyük ilgiyi ise, 'Adalet istiyoruz, hesap soracağız' pankartını taşıyan şehit madenci Bilal Bilgi'nin eşi ve çocukları gördü. Bilal Bilgi'nin eşi Ummuhan Bilgi, 8 yaşındaki oğlu Niyazi Bilgi ve 2.5 yaşındaki oğlu Ali Bilgi ile birlikte adalet istedikleri pankartı yan yana tutup taşıdı.
Yürüyüş korteji yaklaşık 1.5 saatlik yürüyüşün ardından, mitingin yapılacağı kaymakamlık binası önündeki Cengiz Topel Meydanı'na ulaştı. Bu sırada yürüyüş sırasında sokak arasından laf atan bir grup ile yürüyüşteki işçiler arasında sözlü tartışmanın da yaşandığı öğrenildi.
ACILARINI TEPKİLERİNİ DİLLENDİRDİLER
Kortejin alanı doldurmasının ardından konuşma yapan KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Kaya, “Mayamız, acılarımız, çilekeşliğimiz aynı. Azgın sömürü çarklarında, dünyada milyonlarcasını Soma kara deliklerinde 301 tanesini, Ermenek'te, inşaatlarda tersanelerde onlarcasını daha fazla kar uğruna yitirdiğimiz ve yitirmeye devam ettiğimiz sınıf kardeşlerimin anıları önünde saygıyla eğiliyorum" dedi.
Çalışanlardan, bu ülkenin bir avuç muktediri, bir avuç efendisi için ölümüne koşullara razı olmalarının istendiğini söyleyen Şaziye Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Maden patronlarının, inşaat vurguncularının, gemicik zenginlerinin, daha fazla karı için ölüyoruz. Razı değiliz itiraz ediyoruz. Yoksulluk, açlık sefalet, ölüm bizim kaderimiz olamaz. Ey AKP her gün televizyonlarda, 'biz yaparız' 'biz yaptık' reklamlarını çakıyorsunuz gözümüze, evet siz yaptınız. 13 yıllık iktidarınız boyunca sermayenin damarında akan, kar isteyen kanını beslediniz. Toprağımızı, suyumuzu, ağaçlarımızı, kıyılarımızı hepsini sermayeye peşkeş çektiniz. Bu yaptıklarınızı desteklemek ve özendirmek, sermayedarları güvence altına almak için onlarca yasa çıkardınız. Onlarca kurum oluşturdunuz. Bizim için mi çıktı, afet ve acele kamulaştırma yasaları, ÇED muafiyetleri, bütünşehir yasalar? Evet yaptınız 13 yıllık icraatlarınızla, taşeron işçi sayısını 5 katına çıkardınız. 13 yıllık iktidarınızda yüzlerce kadın ve çocuk cinayeti işlendi. Kamu maden işletmelerini, rödövans, taşeron hizmet alımı yöntemlerle özelleştirdiniz. Biz adalet istiyoruz. Bu davanın peşini bırakmayacağız. Bu davanın tarafıyız, sözcüsüyüz. Çünkü bu dava Türkiye işçi sınıfının davasıdır."
KANİ BEKO: AŞAĞIDA ÖLÜM VAR, YUKARIDA AÇLIK
DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise konuşmasına bir işçinin “Aşağıda ölüm var, yukarıda açlık. Aşağıdaki ölüm bir olasılık, yukarıdaki açlık ise kesin" sözleriyle başladı. Beko, şunları söyledi:
"Buradaki işçi arkadaşlarım, çocukları aç kalmasın diye, çocukları okusun diye, sefalet ücretleriyle, kölece ölümüne çalışıyor. Hükümet bu bölgede ilk olarak tarımı yerle bir etti. Tütünü pamuğu bitirdi. Zeytini bitirdi. Burada bir sosyal cinayet işlediler. Böylece insanları açlığa mahkum ettiler. Sonra o güzelim insanları hiçbir önlem alınmayan maden ocaklarına inmeye zorladılar. Yani insanları diri diri gömdüler. İşçi güvenliği ve tedbirleri alınmamış ocakta, 301 işçiyi ölüme sürdüler. Siz burada hükümeti ne zaman gördünü? Ocaklarda işçilerin canı için önlem alırken göndünüz mü' İşçiyi ölüme sürükleyen bürokrattan, bakanlarından hesap soran bir devlet gördünüz mü' Soma'da devleti katliamdan sonra gördük. Bakanı, başbakanı korumak için gelen TOMA'ları, polis ordusunu, gördük. Devleti Somalıya tekme atarken, küfür ederken gördük. Peki devlet bu kadar önlemi, işçiyi korumak için aldı m? Almadı. Enerji Bakanı, Çalışma Bakanı, Maden İşleri Genel Müdürü, TKİ yöneticileri, Soma Holding'e ruhsat verenler rödövans sistemini altına imza atanlar yargılanmadan bu hesap kapanmaz."
MADENCİ ANNESİ: OĞLUMUN DA ARANIZDA OLMASINI İSTERDİM
Mitingde ayrıca TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve TTB Başkanı Beyazıd İlhan da birer konuşma yaptı. Şehit madenci annesi Elmas Kaya da aileler adına konuştu. Elmas Kaya, "Oğlumun da sizin yanınızda olmasını, sizin aranızda olmasını, size destek vermesini isterdim. Ama o maden şehitliğinde yatıyor. Adaletin yerini bulmasını, suçluların cezalandırılmasını istiyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Soma Çocuk ve Madenci Korosu bir mini konser verdi. (DHA)
Yorum Yazın