İşçiye YHK şoku!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası arasında devam eden krize dün kısmen nokta koyan Yüksek Hakem Kurulu, bugün de İZENERJİ için kararını açıklayarak grev ve sözleşme sürecine resmen son verdi. YHK tarafından açıklanan kararın gündüz saatlerinde DİSK Genel Merkezi’ne ulaşması sonrasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde nöbet tutarak gelecek haberi bekleyen İZENERJİ emekçileri, gelen kararı istifasını sunan Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı’dan öğrendi. Şanlı, belediye önünde yaptığı açıklamada hem veda etti, hem de çok tartışılan YHK kararı sebebi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimine sert tepki gösterdi.
- Ege Postası
- 26.07.2013 - 20:40
İZENERJİ GREVDE -HABER İÇİN TIKLAYINIZ
GREV BİTTİ, YÜZDE 12 ARTIŞ
Açıklanan YHK kararına göre yaklaşık olarak yüzde 15 ücret artışı alacak olan emekçiler, sosyal haklar ve ikramiye konusunda ise minumum artışa razı olacak. İZENERJİ’de çalışan 4 bine yakın emekçi, belediyenin önerdiği rakam olan yüzde 15 yerine, yüzde 12’lik ücret artışı alacak. Sendikaya bugün gündüz saatlerinde tebliğ edilen karar doğrultusunda, iki maaş ikramiye bekleyen işçiyi de üzerek, toplamda 40 günlük ikramiye artış kararı verdi. Açıklanan resmi kararla birlikte grev süreci de kanunen sona ererken, bağlayıcı nitelikteki karara itiraz da edilemeyecek. Grevin sona ermesi ile birlikte, İZENERJİ işçileri yarın itibarı ile işlerine kaldığı yerden devam edecek.
ŞANLI ZEHİR ZEMBEREK
Ücretlerde ve sosyal haklarda beklenen oranlarda iyileştirme gelmediğini belirten ve yaşanan kriz nedeni ile istifa ettiğini açıklayan 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı ise, kararı işçilere ulaştırarak çok konuşulacak açıklamaların ardında imza attı. Şanlı, işçi olarak mücadele arkadaşları ile birlikte mücadeleye devam edeceğinin altını çizerek, “Tüm sendikaların bu yaşananlardan sonra sokağa çıkması gerekiyor. Türk-İş, Genel-İş, adını ne koyarsanız koyun, artık sokağa çıkmanız lazım, yarından itibaren, pazartesi gününden itibaren... Yoksa toplu sözleşmeler bitmiştir. Ne yapacaksak hep beraber yapacağız. Pazartesi günü bence genel merkezin Yüksek Hakem’in önünde oturması lazım. Bu toplu sözleşmeler sadece bizim değil tüm Türkiye’nin sorunudur. Bunu ortaklaştırıp kitlesel bir eylem koyabilmek zorundadır, işte o zaman bu hakları kurtarırız. Yoksa işveren ben YHK’ye göndereceğim, nasıl olsa yukarıya göndereceğim diyecek. O zaman birbirimizi kandırmayacağız. Adam gibi pazartesi itiraz edip süreci arttıracağız, ya da biz böyle her sene aynı sorunlarla karşılaşacağız. Şurada kaldı bir yıl… Burada ne değişt? Biz karar alanın da çarkına tükürelim, almayanın tükürelim, gönderenin de çarkına tükürelim. Sorunumuz o değil, ne geçti buralardan onu konuşalım’’ diye konuştu.
“İŞÇİ OLARAK SİZLERLE BERABER YÜRÜYECEĞİM”
Konuşması sonrasında işçilere veda da eden Şanlı, görevinden istifa ettiğinin de altını çizerek, “YHK’nın kararı kesin ona sözümüz yok. Buralarda 7 aylık mücadele var. Dediğim gibi, 50 lira 100 lira az almış olabiliriz ama unutmayın, biz cebimizdekileri birbirimizle paylaşırsak, biz dostluklarımızı paylaşırsak, alacağımız 50’ler 100’leri belki de önemi kalmayacaktır. O yüzden, hep söyledik, bizim bizden başka dostumuz yok diye. İşte geldiğimiz süreç budur. Yönetici arkadaşlar adına hepinize teşekkür ediyorum. Artık ben işçi olarak sizlerle birlikte beraber yürüyeceğim, her şey için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“BU İŞ BURADA BİTMEDİ”
Şanlı son olarak, YHK’da biten sözleşmeler nedeni ile sendika yönetimini de isim vermeden eleştirerek, “Sakallarımızı herkese inat pazartesi günü de kesmeyelim, herkese inat görsünler, bu süreç bitmeyecek. Birileri bu grevi bitirmiş olabilir, ama birileri unutmasın ki, bu ülkede eğer adam gibi durursan, yarın pazartesi günü adam gibi durursan bu süreç yarınlara daha kötü gitmez. İşyerlerimize böyle dönmek istemezdik. Çünkü biz grevi yasal hak diye gösteren ama sadece lanet olası yasalarında olan bir siyasi anlayış, bir büyükşehir belediyesiyle karşı karşıyız. Bizim kavgamız ekmek kavgası. Anlattık, anlattık, anlattık. Bu örgütün kimseye ihtiyacı yok artık, sorun Taner Şanlı sorunu değil. Bir kişi gider ama bin 300 kişi burada olur” dedi ve işçilere önemli mesajlar verdi.
ZAM ORANLARI NASIL OLDU'
A1 grubu için % 23.66 oranında zam önerilmişti, YHK’nun belirlediği zam oranı ise % 12.36.A2 grubu için önerilen zam oranı % 15 idi, YHK zam oranını % 12.96 olarak belirledi.B grubu için % 15 oranında zam önermişti, YHK’nun belirlediği zam oranı ise % 12.21.C grubu için önerilen zam oranı % 15. YHK ise yapılacak zammı % 11.49 olarak belirledi.Karara göre, yılda 30 gün olan yıllık ikramiye 40 güne çıkarıldı. Ayrıca, 2014 yılının ilk altı ayı için Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) artı yüzde 1 refah payı oranda, ikinci altı için ise TÜFE oranında zam verildi.
Yorum Yazın