İşgaliye krizinde söz Yargıtay'da
Anayasa Mahkemesi aldığı karar doğrultusunda işgaliye belirleme yetkisinin belediyelerden alınıp Bakanlar Kurulu’na devredilmesi ve sonrasında gelen yüzde 500'lük zamlarla şoka uğrayan esnaf, hakkını mahkemede aramaya hazırlanıyor.
- Ege Postası
- 15.02.2014 - 23:59
YÜRÜTMEYİ DURDURMA İSTEYECEKLER
Getirilen yeni düzenleme karşısında en büyük mağduriyeti ise İzmir'in işlek noktalarından biri olan ve kentin gözde mekanları arasında yer alan Kordon yaşadı. 0,90 kuruştan 2,5 TL'ye çıkan zamlı işgaliye bedelleri ile birlikte esnafın iş yeri kirasına yakın ödeme yapmak zorunda kaldığına dikkat çeken Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, "İşgaliye bedelleri 0,90 TL iken bir anda 2,5 TL yapılamaz. Bunun düzeltilmesi gerekiyor. Çok yüksek bir meblağ. Esnaf bu durumdan ötürü çok rahatsız ve işgaliye bedellerini ödememe kararı aldık. İzmir Ticaret Odası ile yürüttüğümüz bir ortak çalışma var. Bu kapsamda Yargıtay'a giderek yürütmeyi durdurma istemi ile dava açacağız. Sadece İzmir'de değil, Türkiye'nin tüm yerinde aynı sıkıntı mevcut. Dava açan birçok ilimiz oldu. Emsalleri de var" diye konuştu.
BİNALİ YILDIRIM DA DEVREYE GİRDİ
Şanlı, geçtiğimiz haftalarda İzmir Ticaret Odası yöneticileri ile bir araya gelen Eski Ulaştırma Bakanı ve AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'a sıkıntıyı anlattıklarını belirterek, "Kendisi bu konuda bize yardımcı olacağının sözünü vererek, konuyu Ankara'ya ileteceğini belirtti. Sıkıntının çözümü konusunda bizlere yardımcı olacağını ve böyle sıkıntılı bir dönemde esnafa yardımcı olmak istediğini söyledi. Yeni bir düzenleme yapılacağını ve işgaliye bedellerinin metrekare başına 0,60 TL'ye düşürüleceğini duyduk. Esnafın rahat bir nefes almasını istiyoruz. Mart ayında bu konunun çözüme kavuşmasını ümit ediyoruz. Bize tahakkuk edilen tutarları ödemedik, beklemeye devam ediyoruz. Eğer fiyatlar aşağı çekilir ve gereken düzenleme yapılırsa, yerel yönetimin yani belediyenin de bize yardımcı olmasını ve fazla tutarlarımızı almaması söz konusu olabilir" dedi.
PAZARCILAR İSYANIN EŞİĞİNE GELDİ
Zamlı işgaliye bedellerinin esas mağduru olan pazar esnafı adına değerlendirme yapan İzmir Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı ve Türkiye Pazarcılar Federasyonu Genel Başkan Vekili Hamdin Erişen ise, "İzmir'de sayısı 3 bini aşkın esnafımız bu tutarlar karşısında şoka uğradı ve büyük bir yükün altına girdi. Zaten az olan kazancımız yok denecek kadar düştü. Esnaf oldukça zorlu günler geçiriyor ve bu durum yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan pazarcının AVM'ler ile olan rekabetini de olumsuz etkiliyor. Geçtiğimiz ay dile getirdiğimiz tepkilerimiz kamuoyunda büyük yanı uyandırdı. Konfederasyon olarak bakan ile görüştük çözüm istedik. Gündemin yoğun olduğunu belirterek ilerleyen süreçte konuyu yeniden ele alacaklarını belirttiler. Biz de ay sonuna kadar bekleme kararı aldık. Mart ayında da bu sorun çözülmediği takdirde eylem yoluna gideceğiz ve sadece İzmir'de değil, Türkiye çapında tezgah kapatacağız. Yapılan bu düzenleme ve gelen zamlar tamamen orman kanunlarına benziyor. Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Esnaf siyasetin üstündedir, taleplerimize kulak verilmediği takdirde hakkımızı aramaya, tepkimizi göstermeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
SUSAM KONUYU TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI
Geçtiğimiz günlerde konuyu meclis gündemine sunan ve İzmirli esnafın sıkıntılarını dile getiren CHP İzmir Milletvekili ve İESOB Onursal Başkanı Mehmet Ali Susam ise, TBMM'de yaptığı konuşmada düzenlemenin yeniden ele alınması ve esnafın yaşadığı mağduriyetin giderilmesi gerektiğini belirterek şunları söylemişti; "Yeni çıkan Bakanlar Kurulu kararıyla İzmir'de pazarcıdan 50 kuruşa alınan yerle ilgili şu an 2,5 lira alınıyor yani 5 kat bir noktaya gelmiş durumda. 700 TL kira bedeli olan dükkândan 1.050 TL eğlence vergisi alınıyor. İşgaliye harçlarıyla ilgili yapılan sınıflandırmaya göre, İzmir'deki bütün yerler aynı işgaliye vergisini ödüyor. Kordon'daki de, Kadifekale'deki de, Eski İzmir'deki de, Güzelyalı'daki de aynı. İşlerin niteliği, kazancı ve bölge farklı olmasına rağmen Bakanlar Kurulu bir karar almış, aldığı karar doğrultusunda herkes o rakamdan ödüyor; ödediği rakamlar, işgaliye rakamları iş yerinin kirasından daha fazla. Böyle bir adaletsizliğin düzeltilmesine ihtiyaç var.Anayasa'mız ne diyor, 173'üncü madde: "Devlet, esnaf ve sanatkârını korur ve kollar." O zaman bizim Bakanlar Kurulu olarak karar alırken bakacağımız n? Korunması gereken esnaf ve sanatkârın en düşük kademeden vergilendirmeye tabi tutacak rakamları koymak. Esnafın, sanatkârın çok sorunları var. Bu kanunları çıkartırken o çerçevede yapmalıyız."
Yorum Yazın