Işıkkent'te Suriyeli işçi krizi!
Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi kazan gibi kaynıyor. Fason üretim yapan işçiler, son bir yılda artan Suriyeli işçi krizi yaşıyor. Patronların Suriyeliler'e ucuz iş yaptırması nedeniyle yüzlercesi işsiz
- Ege Postası
- 16.03.2013 - 12:45
3 AYDIR İŞ YAPAMIYORUZ
Murat Aydoğan da 3 aydır iş alamadıkları için çalışmadıklarını, Suriyeliler'in orada çalışanların durumunu bilmedikleri için patronların düşük fiyatlı tekliflerini kabul ettiklerini söylüyor. “Onlar da çaresiz” diyen Aydoğan kardeşler, 15-16 saati bulan çalışma koşullarına rağmen ne sigorta ne sosyal güvenceleri olmadığını anlatıyor. Siteden bir ayakkabı firması sahibinin medyada çıkan '2,5 bin liraya çalışacak işçi bulamıyoruz' demecine hayret ettiklerini belirten Aydoğan kardeşler, “Burada bu kadar kişi kan ağlarken böyle bir şeyi nasıl söyleyebiliyorlar. Demek ki kendi çarşılarından haberleri yok. Burada bir hafta biz iş yapmasak hayat durur oysa ki” diyor. Ayakkabıcılar Sitesi Yönetimi'nin de kendilerine sahip çıkmadığından yakınan fason üreticiler, Bakanı'ndan başkanlarına herkesin ziyaret ettiği, günde 25-30 bin kişinin girdiği sitede sahipsiz kaldıklarını belirtiyor.
SORUN PATRON MANTIĞI
Yıllardır sabit kalan fiyatların Suriyeliler yüzünden daha da aşağı çekilmesine isyan eden fason üreticilerinden Feyzullah Yıldırım, “Aslında sorun Suriyeli, Kulalı değil. Sorun patronların mantığı. Ucuz iş gücü nerdeyse oraya yöneliyorlar ve burada başka işten anlamayan bizleri perişan ediyorlar. 10 yıldır sayayı 2 liraya yapıyoruz. Fiyat artması gerekirken azalıyor. Biz şu anda en azından fiyatların azalmamasını istiyoruz. Çarşı kazan gibi kaynıyor artık sabrımız taştı” diyor.
SURİYELİLERİ PATRONLAR FIRSAT BİLDİ
Fason işçisi Aydın Çam da, Suriyeliler geldikten sonra işçi potansiyelinin arttığını ve patronların bunu fırsat bildiklerini anlatıyor. 30 yaşındaki Çam, 18 yıldır Ayakkabıcılar Sitesi'nde çalıştığını ve başka bir işten anlamadığını, sigortası olmadığı için doktora bile gidememesine rağmen, çoluk çocuğuna ekmek götürmek için zorlaşan şartlara uyduğunu belirtiyor. Bir deri ayakkabının dikişini 3 liraya yaptıklarını ama mağazada bunun 300 liraya satıldığını söyleyen Mehmet Ali Aydemir ise kalfaların 8 saat çalıştığını ve kendilerinden daha fazla ücret aldığını belirtiyor.
Yorum Yazın