İşler: TUREM’i kapatmayın sektöre devredin
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, turizm sektörüne nitelikli eleman yetiştiren Balçova Turizm Eğitim Merkezi’nin (TUREM) kapatılma kararına tepki gösterdi.
- Ege Postası
- 04.05.2017 - 12:52
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, TUREM ile ilgili kapatma kararına ilişkin yaptığı açıklamada 'Bu yanlıştan en kısa sürede dönülmeli ya da TUREM sektöre devredilmeli" dedi. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Danışma Kurulu Başkanı, TUREM’in eski müdürlerinden Abdülaziz Ediz ise "Türkiye’nin turizme ne kadar ihtiyacı varsa, turizmin de TUREM gibi eğitim veren kurumlara ihtiyacı var" diye konuştu.
Türkiye’de turizm sektörünün yaşadığı daralmanın 2019 yılına kadar sürecek gibi göründüğünü belirten TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, sektörün işler yoluna girdiğinde istihdam ve yetişmiş insan gücü sorunuyla baş başa kalacağına dikkat çekti. "Sektörün taşıyıcı kolonlarından biri olan kalifiye elamanlarımız 12 aylık iş olanağı olan başka sektörlere gidiyor. Bu bizim için büyük kayıp" diyen İşler, "Bu anlamda 2019’da turizmin düzelmesi durumunda bu sefer de bu daralmanın arkasından ciddi bir kalifiye eleman sıkıntısı yaşayacağız" diye konuştu.
Balçova TUREM’in turizm sektörünün can damarı olan yiyecek-içecek, konaklama, seyahat hizmetleri ve ön büro alanlarında eleman yetiştiren önemli bir kurum olduğunu belirten Mehmet İşler, merkezin 1982 yılından bu yana hızla büyüyen turizm sektörünün kalifiye eleman sıkıntısını çözmek üzere kurulduğunu anımsattı. İşler, yıllar içinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanan TUREM’in bakanlığın dişlileri arasında kuruluş hedefinden ve amacından uzaklaştığını kaydederken şu görüşleri dile getirdi:
"İzmir TUREM’in performanssız olduğu söyleniyor. Halbuki aynı TUREM daha önce yönetiliş biçimiyle turizm sektörüne ciddi bir can suyu veriyor, kalifiye eleman aşılıyordu. Şu an değişen bir şey yok. Sektör aynı sektör, yine kalifiye elemana ihtiyacımız var. Aslında sorun TUREM’de değil. Tek değişen TUREM’in çıkış noktasından sonraki yönetiliş biçiminde. Yönetimdeki sıkıntılar nedeniyle TUREM kapanma noktasına geldi. 2019 yılında sektörün yaşayacağı kalifiye eleman sorununun giderilmesinin yolu TUREM’in açık kalmasından geçiyor."
2012 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak, özel olarak tasarlanmış Balçova’daki hizmet binasında eğitim veren TUREM’in kesinlikle kapatılmaması gerektiği görüşünü savunan TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz buradan yetkililere sektör adına sesleniyoruz. Turizm eğitiminin belleği olan, kalifiye eleman yetiştiren ve geçmişte kendini kanıtlamış olan, ilim irfan yuvası TUREM’leri kapatmayın, bize devredin. Bu karara kesinlikle karşıyız. Biz gerekirse onların yaşaması ve sektöre istihdamda kalifiye eleman yetiştirilmesi için kendi kaynaklarımızla bir sivil toplum örgütü olarak ayakta kalması için destek veririz. Kapatılması durumunda sektörün ciddi bir kalifiye eleman sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağı aşikar. Bunun vebali bu kararı verenlerin boynunda kalacaktır."
İzmir’deki, Ege Bölgesi’ndeki ve hatta Türkiye’deki otellerin mutfak şefinden otel yöneticisine kadar çok sayıda elemanının İzmir’deki TUREM’den mezun olduğunu anlatan ETİK Danışma Kurulu üyesi, TUREM İzmir’in eski müdürlerinden Abdülaziz Ediz de özellikle şu dönemde böyle bir kararın alınmasının büyük sıkıntıya yol açacağını dile getirdi. "Türkiye’nin turizme ne kadar ihtiyacı varsa, turizmin de o kadar TUREM’e ve onun gibi eğitim veren kurumlara ihtiyacı var" diyen Ediz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün sektörde çalışan 1.5 milyona yakın kişinin belki de bir milyonu TUREM ve onun gibi eğitim veren kurumlardan mezun olan insanlardan oluşuyor. TUREM’ler, turizm eğitimin ilk halkasıdır. Otellerde çalışan yüzlerce kişi TUREM gibi eğitim veren kurumlardan yetişiyor. Turizm eğitiminin ilk halkasını, temel halkasını koparırsak eğitim zincirinde de sektörde de bozulmaya yol açarız. Böylesine sıkıntılı dönemlerde, kriz dönemlerinde her şey bitmiş gibi değil, yarın düzelecekmiş gibi çalışmamız gerekiyor. Bu kriz geçecek ve sektör beceri isteyen işlerde çalışacak elemana hep ihtiyaç duyacak. O nedenle bizim bu dönemde alınan bu kararın tam tersi olarak konaklama sektörünün, yeme içme sektörünün temel elemanlarını yetiştirecek eğitim kurumlarına önem vermemiz, yatırımları sürdürmemiz gerekiyor. TUREM’in öneminin anlaşılmamış olması gerçekten üzücü. TUREM’in kapatılması büyük bir yanlıştır. Umarım bu yanlıştan en kısa sürede dönülür."
Yorum Yazın