Dolar 34,6570
%0.04
Euro 36,5877
%0.57
Altın 2.942,120
%0.36
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İşte İzmir'in bütünşehir karnesi

İşte İzmir'in bütünşehir karnesi

Yerel seçimlerin ardından yürürlüğe giren Bütünşehir Yasası kapsamında yetki ve sorumluluk sahası genişleyen ve idareye yeni bağlanan 9 ilçeye daha hizmet götürecek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni düzenleme sonrasında çeşitli zorluklar ile boğuşmaya devam ediyor. İZSU ve ESHOT bütünşehir sınavını geçerken, belediyenin temel hizmetlerini yerine getiren Fen İşleri ve bağlı birimleri tüm girişimlerine rağmen kentin kuzey ve güney aksında henüz bir hizmet şantiyesi kuramadı.

  • Ege Postası
  • 26.08.2014 - 14:39
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Yaklaşık iki yıl önce yürürlüğe girecek yasa kapsamında bütünşehir hazırlıklarına start veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, idarenin bazı birimlerinde çalışmalarını tamamlarken, bazı birimleri ise bu değişikliğe hazırlıksız yakalandı. Hizmet ağını genişletme ve ilçelere hizmet götürme konusunda büyük çaba sarf eden belediyenin kimi birimleri tüm ekonomik zorluklara ve maliyete rağmen ilçelere hizmetleri seri biçimde götürürken, belediyenin vitrini konumunda olan Fen İşleri Dairesi Başkanlığı planlanan bölge şantiyeleri kurulamadığından ötürü ilçelere ulaşmakta güçlük çekiyor.  
 




BÜTÜNŞEHİR’DE ÜÇTE İKİ
Yerel seçimlerin ardından yürürlüğe giren Bütünşehir Yasası kapsamında İl Özel İdaresi’nin kapatılması ve idareye bağlı çevre ilçelerde yetkinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçmesi yeni bir süreci de beraberinde getirdi. Özel İdare’nin kapatılması sonrasında taşınmazların, hizmet şantiyeleri ve iş makinelerinin tartışmalı devri konusunda yaşanan kriz ortamı kırsaldaki vatandaşı vururken, Büyükşehir Belediyesi bazı müdürlükleri tedbirini erken aldı.
 
ESHOT VE İZSU ÇALIŞMALARINI TAMAMLADI
Belediyenin ulaşım hizmetlerini yürüten ESHOT Genel Müdürlüğü ve kanal ile su hizmetlerini götüren İZSU Genel Müdürlüğü bütünşehir için önlemini erken alırken, iki yıllık hazırlık süreci içerisinde merkeze uzak ilçelere hizmet götürme anlamında birçok önemli yatırımın da altına imza attı. ESHOT toplu taşımada merkeze en uzak ilçelere dahi kesintisiz ulaşım imkanı yaratırken, İZSU ise arıza, bakım, onarım ve kesintisiz su hizmeti için birçok girişimde bulundu ve tüm zorluklara rağmen 9 ilçeye ulaşmaya devam etti. Ancak, belediyenin en önemli birimlerinden olan Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’na ve bağlı birimleri planlanan tesis projeleri hayata geçirilemediği için bütünşehir sınavında sınıfta kaldı.
 
YER VAR, TESİS YOK
Yeni kanunla kendisine bağlanan ilçelere daha hızlı hizmet götürebilmek için üç ayrı noktada üsler kurmayı planlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, özellikle kentin kuzey aksında Fen İşleri, Zabıta, Çevre Sağlığı ve İZBETON'un şantiye olanakları ve iş makinelerinin hepsinin olacağı, bölge müdürlüğü sistemini bir türlü hayata geçiremedi. Bergama, Dikili, Kınık, Aliağa ve bağlı beldelerle, Foça ve Menemen'e kadar etkin, hızlı ve düşük maliyetle hizmet götürebilmek için Aliağa ilçesinin Çaltılıdere mevkisini seçen Büyükşehir Belediyesi 2012 yılından bu yana kurulması planlanan bu tesisleri için sadece yer tespit çalışmaları yapabildi. Yer tespitleri yapılan çeşitli alanlar için Ankara’dan tahsis onayı bekleyen Büyükşehir’den yeni bir hamle gelmezken, İl Özel İdaresi’ne ait şantiye ve araçlar da tahsis edilmeyince 9 ilçenin tamamına İzmir’in merkezdeki Bornova'daki İZBETON A.Ş. şantiyelerinden hizmet götürmeye devam ediyor. 2013’ün yaz aylarında belediyenin bütünşehir yatırımlarına en erken başlayan şirketlerinden olan ve idarenin amiral gemisi konumundaki İZBETON A.Ş. kurulması planlanan bölge şantiyeleriyle ilgili bürokratik süreç tamamlanamadığından ötürü, bölgelerde alt yükleniciler ile çalışarak ve yerinden temin edilen malzemeler ile hizmet ulaştırıyor.




BELEDİYENİN KUZEY VE GÜNEYDE ŞANTİYESİ YOK

Yeni şantiye tesisleri için gereken yatırımlar hayata geçirilemediğinden kuzey aksındaki ilçelere asfalt, yol yapım, çevre düzenlemesi, park ve bahçelerin bakımları gibi hizmetleri daha maliyetli ve daha uzun süren uğraşlar sonucunda götürmek zorunda kalan Büyükşehir Belediyesi, Küçük Menderes havzası ve yarımada bölgesi için de hizmet üssü arayışlarından sonuç alamadı. Tıpkı kentin kuzeyinde olduğu gibi güneyde yer alan ve büyük bölümü de yazlık ilçeler olan bölgelere hizmet götürme anlamında ciddi sıkıntılar ve zaman kayıpları yaşayan belediyenin çalışmaları sürdürdüğü öğrenilirken, yaklaşık 3 yılı bulan bütünşehir hazırlıkları ise şimdilik neticelendirilemedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.