İşte Soma'da madenlerin kapatılma nedeni
Bugün faaliyeti durdurulan Soma Kömür İşletmeleri’ne ait Atabacası, Işıklar ve Eynez ocaklarının çalışmalarının durdurulma sebebi ortaya çıktı.
- Ege Postası
- 11.10.2014 - 00:50
Alp Gürkan’ın Soma’ya gelmesinin ve Kaymakam ile Vali başta olmak üzere pek çok devlet ve firma yetkilisi ile görüşmesin ardından kararın ne gerekçe ile alındığı tartışıldı.
KISMİ ÜRETİM İZNİ VERİLEN IŞIKLAR’DA İZİNDEN FAZLA ÜRETİM YAPILMIŞ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri dün sahaları teftiş etti.
Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Çalışma Bakanlığı İş Güvenliği müfettişlerinin incelemelerinin ardından 9 Eylül’de Işıklar ocağında eksikliklerin giderildiği belirlenen 30 metrelik bölümde üretim için firmaya izin verilmişti. Ancak Işıklar’a yapılan teftiş sırasında firmanın 50 metre ilerlediği tutanak altına alındı.
ÖLÜM OCAKLARINI KAPATILDI HABERİ İÇİN TIKLAYIN...
OCAĞA KEPÇE SOKMUŞLAR!
Ocağa yapılan tahta barajın arkasına bakan ÇSGB müfettişleri inanılmaz bir manzara ile karşılaştı. Yasak olduğu halde ocağa kepçenin sokulduğunu gören müfettişler, tutanaklarına bu skandalı da eklediler.
“OCAĞA KEPÇE SOKMAK, YENİ BİR PATLAMA RİSKİNİ GÖZE ALMAK DEMEK”
Ocağa kepçe sokulmasının yeni bir patlamaya davetiye çıkaracağını yorumlayan A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maden Müh. Erol Sarıal, yaptığı değerlendirmede; “Ocaklarda kullanılan makinelerin anti – grizu (metan) olması gerekir. Dışarıda kullanılan iş makinelerinin grizu önlemi yok. Ocak içinde böyle bir makine ile çalışmayı göze almak, yeni bir patlama riskini göze almak anlamına geliyor. Bu durum da iş güvenliği kurallarına kesinlikle uyulmadığını gösteriyor” diye konuştu.
SON KULLANMA TARİHLERİ GEÇEN GAZ MASKELERİ BULUNDU
İşçilere verilen gaz maskelerinin tarihlerini geçtiklerini gören müfettişler, ocağın üretim izninin iptal edilmesine gerekçe olarak iş güvenliğini ilgilendiren bu konuyu da kaydettiler.
ALP GÜRKAN GENEL MÜDÜRÜNÜ VE BAZI İŞÇİLERİ İZMİR’E GÖNDERİYOR
Alp Gürkan, gaz maskelerinin daha 5 yılı olduğunu belirtip, eksikliklerin Pazartesi gününe kadar tamamlanacağını söyleyerek; ocağın yeniden incelenmesi için Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü önderliğinde bazı işçileri müfettişleri davet etmek üzere İzmir’e gönderecek.
Edinilen bilgiye göre, firmanın İnsan Kaynakları Müdürü Celalettin Gökaşan, işçilere gerekirse kendilerini üretim izni verilsin diye Ankara’ya göndereceğini söyledi.
T. MADEN İŞ: “FİRMA EKSİKLİKLERİ TAMAMLADI”
Kaymakam ile işçilerin görüşmesi sırasında olağanüstü olarak toplanan T. MADEN-İŞ sendikası yetkilileri, toplantının ardından işçilere çektiği mesajda “Soma Kömürleri'ne ait işletmelerde müfettişlerin tespit ettiği eksiklikler giderilmiş olup, 13 Ekim 2014 Pazartesi günü müfettişler davet edilerek, işletmelerin üretime açılması istenecektir. Bu süre zarfında işletmelerde sadece nöbetçiler çalışacaktır” açıklamasında bulundu.
ÖZGÜR ÖZEL: “RUHSAT ASKIYA ALINMALI, KAYYUM ATANMALI”
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, 3 Temmuz’da sahalar için idari ve teknik kayyum kurulması talebiyle Meclis’te üç önerge vermişti.
CHP’li Özel, önergelerinde “Gerekli kanuni değişiklikler yapılarak ölümlü maden kazalarına sebebiyet veren şirketlerin ruhsatları askıya alınmalı, yapılan incelemeler ve soruşturmalar sonucu kusurlu olduklarının ispatlanması halinde ruhsatları iptal edilen şirketlerin yeniden maden iş kolunda çalışmaları kusur durumlarına göre belli bir süre ya da tamamen yasaklanmalı, bu madenlerde hali hazırda kazaya sebep olan kurum kültüründen gelen, geçmişteki çalışmaların içinde olmuş, oradaki güvenlik tedbirlerini yeterli görerek kazaya sebebiyet veren ölümcül riskleri almış anlayışın hala işbaşında olduğunun aşikar olması sebebiyle, Soma’da ve diğer tüm madenlerde çalışması durdurulan madenlerin işletmesine üniversitelerden, TKİ, Enerji Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinden oluşan idari ve teknik bir kayyum heyeti atanmalı, güvenliğin sağlanıp sağlanmadığı yeniden üretime geçip geçilmeyeceği yetkilendirilecek bu kurul tarafından belirlenmelidir” demişti.
T. MADEN İŞ yöneticilerinden Cafer Bülbül, “Sorun böyle çözülmez. Devletin buraya kayyum ataması gerekli. ELİ’den, TKİ’den yetişmiş kişileri burada görevlendirilmeli. Eksikliklerin giderilmesi için devlet hiçbir harcamadan kaçınmamalı. Ondan sonra ihale açacaksa açar zaten” diye konuştu.
Yorum Yazın