İşte erken seçim senaryoları
AKP ve CHP'nin görüşmelerinden koalisyon kararı çıkmadı. Peki bundan sonra ne olacak'
- Ege Postası
- 14.08.2015 - 11:06
AKP'NİN PLANI: TEAMÜLLERİ YERİNE GETİRMEMEK, SEÇİM HÜKÜMETİ KURMAK
Başbakan Davutoğlu, CHP ile koalisyon görüşmelerinden sonuç alınmadığını açıkladı, Bahçeli ile görüşeceğini söyledi. Ancak Bahçeli daha dün koalisyona kapılarını kapattı. Normal olarak, Davutoğlu'nun "Koalisyonu kuramadım" diyerek, görevi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iade etmesi gerekiyor. Ancak Davutoğlu'nun konuşmasından görevi iade etmeyeceği ortaya çıkıyor.
Eğer, Davutoğlu 45 günlük süre içinde hükümeti kuramazsa Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim kararı verebilir. Bu durumda Meclis'teki her partiden temsilcilerin yer alacağı 'seçim hükümeti' kurulacak. Ancak AKP bunu istemiyor. Bu nedenle AKP, Meclis'ten bir erken seçim kararı çıkartmaya çalışacak. Böyle olursa, bir seçim hükümetine gerek kalmayacak. Davutoğlu başbakanlığındaki AKP hükümeti, erken seçime kadar görevini sürdürecek.
KILIÇDAROĞLU UYARDI: YETKİ GASPI OLUR
Ankara Palas'taki son görüşmenin ardından gazetecilerin karşısına çıkan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ahmet Davutoğlu'u hükümeti kurma görevini iade etmeye çağırdı. Kemal Kılıçdaroğlu, "Aksi halde yetki gaspı olur" dedi.
1- TBMM'DEN SEÇİM KARARI ÇIKARILABİLİR
Bu seçeneklerden ilki, TBMM'den seçim kararı çıkarmak. AKP, mevcut hükümetle seçime girmek için Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırabilir.
2- AZINLIK HÜKÜMETİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, seçim takvimini belirlemiş bir azınlık hükümeti için MHP'den destek isteyebileceği belirtiliyor. Bu durumda, AKP'nin kuracağı azınlık hükümetinin güven oyu alması gerekiyor. Bunun için de, CHP ve HDP'nin güven oyu vermeyeceği düşünülürse, MHP'nin destek vermesi ya da oylamaya katılmaması gerekiyor.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, geçtiğimiz günlerde Reuters'a yaptığı açıklamada, "AKP'nin alelade kuracağı bir azınlık hükümetine destek vermeyeceğiz ama eğer burada seçim azınlık hükümetini kastediyorlarsa, bu durumda da seçim tarihinin görülmesi lazım. Kasım'da ya da başka tarihte seçim yapılıp yapılmayacağının baştan belirlenmesi gerekiyor. Bu teklifi görmeden destek yaklaşımı doğru olmaz. Koalisyon alternatifleri tamamen tükenirse, Kasım ayında erken seçim yapılması koşuluyla bir seçim azınlık hükümetine destek verebiliriz. MHP, Kasım ayına sıcak bakar" demişti.
Yalçın bu açıklamanın ardından yaptığı ikinci açıklamasında sözlerinin çarptırıldığını savunmuş, "Partimizin herhangi bir 'Azınlık Hükümeti' seçeneğine sıcak ve olumlu yaklaşması düşünülemeyecektir" ifadelerini kullanmıştı.
3- SEÇİM HÜKÜMETİ
Masadaki son senaryo ise 'seçim hükümeti' kurulması... Bu durumda devreye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girmesi gerekiyor. Erdoğan, 45 günlük hükümeti kurma süresi dolduktan sonra, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşüp, geçici seçim hükümeti kurulması için düğmeye basabilecek.
Seçim hükümetlerinde, her parti temsil edildiği oranda bakanlık sahibi oluyor. (Cumhuriyet)
Yorum Yazın