Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İşte koca bir yıl böyle geçti: 2015 sözlüğü

İşte koca bir yıl böyle geçti: 2015 sözlüğü

2015 acısıyla tatlısıyla geride kalıyor ancak her geçen seneyi "İyi ki bitti" şeklinde anarak tamamladığımızı da hissetmiyor değiliz. Geçen sene "Bize iyi gelmedin 2014" diyenlerin çoğu 2014'ü mumla aradığı bir yılı ardında bıraktı. Biz yine de koca bir seneyi ıskalamış olanlar için hatırlatma yönünde bir sözlük hazırladık...

  • Ege Postası
  • 28.12.2015 - 16:24
2015 neyd? Bazen sevgi, bazen emekti... Seçimdi, terördü, Mars'ta suydu... Koca bir yılı ardımızda bırakıyoruz. Belki de bir asırda yaşanabilecek ne varsa yaşadık sanki 2015 boyunca. Ağladığımız da oldu, güldüğümüz de, gün oldu gözümüze uyku girmedi, gün oldu isyan ettik. Kaybettiklerimiz oldu, kazandıklarımız neyimize yarad? Tüm bu sorular ve düşünceler ortaya bir kelimeler topluluğu çıkarttı. Biz de sizler için o kelimelerden bir sözlük hazırladık. İşte 2015'i anlatan o kelimeler ve isimler...

Özgecan Aslan
 
Senenin en sarsıcı olayı yine ülkemizde kadına yönelik şiddet ve suçlarımızı yüzümüze çarpar nitelikte oldu. Yargı süreci tamamlanarak müebbet cezaların verildiği Özgecen Aslan cinayeti senenin en yaralayıcı olaylarından biri olarak toplumsal hafızamıza kazındı.

Vurur Yüze ifadesi

Senenin kesinlikle en çok kullanılan sözü bu oldu. Merve Özbey'in "Yaş Hikayesi" adlı şarkısının nakaratında geçen "Vurur Yüze İfadesi" dizesi sosyal medyada büyük bir patlamaya sebep oldu. Nakaratı farklı şekillerde söyleyen yüzlerce sosyal medya kullanıcısının paylaştığı videolar fenomen oldu.

Paris

Senenin hemen başında Fransa'da gerçekleştirilen terör saldırılarında, mizah dergisi Caherlie Hebdo'da katliam yaşanmasına sebep oldu. Birkaç güne yayılan terörist avı, sona erdiğinde sene boyunca Paris'i bir daha böyle bir kanlı eylemle aynı cümlede anmayacağımızı düşündürse de öyle olmadı. Kasım ayında çok daha büyük bir katliam yaşanan Paris'te kolay kolay kapanmayacak yaralar açıldı. 

DAEŞ – DEAŞ – DAİŞ ve türevleri…
 
Türkiye uzun bir dönem IŞİD terörünün ülkemize nasıl sıçrayacağı konusunda fikir yürütülen açık oturumlara şahit oldu. Ancak önce Suruç sonra da Ankara Tren Garı'nda yapılan saldırılar artık konunun açık oturum konusu olmaktan ziyade sosyal hayatımıza yönelik bir tehdit olduğu gerçeğini ortaya çıkarttı. İşte böyle bir dönemde IŞİD, hükümet ve hükümete yakın çevreler tarafından DAEŞ, DEAŞ, DAİŞ gibi pek çok farklı adla anıldı. Açılımı çok net olmamakla birlikte IŞİD'i tanımlamak için kullanılan bu adlar senenin en çok konuşulanları arasında yer aldı. 

Kobani
 
Suriye'deki IŞİD tehdidi, Türkiye'ye sınır komşusu olan Suriye köylerini sarınca ister istemez bu köy ve kasabaların adları da sene boyunca dilimizden düşmedi. Bunlar arasında en çok konuşulan da şüphesiz Kobani'ydi. Türkiye'de özellikle seçim dönemine kadar en çok kullanılan kelimelerden biri de Kobani oldu. Kobani’nin IŞİD’e direnişi Türkiye’de de sıcak sıcak izlendi, savaşa katılmaya gidenler oldu…

TIR
 
Aslında 2014 yılının sansasyonel kelimesi olan TIR, 2015'te Cumhuriyet gazetesinde çıkan ‘MİT tırları’ haberi üzerine Can Dündar ve Erdem Gül'e açılan dava üzerinden tekrar gündemimize taşındı.

Başkanlık

Türkiye 2015'i seçim atmosferiyle yaşadı desek yeridir. Bu seçim atmosferinde en çok dile getirilen konu başlıklarından biri de Başkanlık Sistemi oldu. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sıklıkla altı çizilen bu konu 2016'nın da en çok konuşulanlarından biri olmaya aday.

400
 
400 Milletvekili istemi senenin yine en çok konuşulanlarından biriydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başkanlık Sistemi'ni getirmek için yeterli gördüğü milletvekili sayısı olarak işaret ettiği 400 sayısı, sene boyunca defalarca dile getirildi. 

Asgari Ücret
 
Sene boyunca süren seçim atmosferinde en çok tartışma yaratan konu asgari ücretin ne kadar olacağına yönelikti. Vaatler vaatleri kovaladı ve adeta ihaleye dönen asgari ücret konusunda en son yeniden iktidara gelen AKP'nin vaat ettiği 1300 TL'lik ücrette karar kılındı. İş çevreleri tarafından tepki gören asgari ücret konusu da 2016'da çok konuşulacak gibi... 

Süleyman Şah
 
Türkiye'nin sınırları dışında yer alan tek toprak parçası olarak gösterilen Süleyman Şah türbesinin IŞİD tehdidi sebebiyle başka bir bölgeye taşınması senenin bomba olaylarından biri oldu. Bu harekatın bir zafer mi, bir hezimet mi olduğu aylarca tartışıldı.

İşte Benim Stilim
 
2014'de damga vuran İşte Benim Stilim 2015'i de saaladı. İki ayrı kanalda iki ayrı kadroyla aynı konseptle ortaya çıkan ekran fenomeni, 2016'da ünlülerle yapılacak sezonuyla yine çok konuşulacağa benziyor. 

Kayyum
 
Türkiye'de özellikle 4 Kasım seçimlerinden sonra bir anda yüksek sesle dillendirilmeye başlayan Kayyum kelimesi şüphesiz seneye damga vurdu. İpek Koza şirketler grubuna yönelik operasyonlar çerçevesinde Bugün ve Kanaltürk televizyonlarına, Bugün gazetesine el koyulması, kayyum atanması haftalarca konuşuldu.

Uçak
 
Senenin en önemli olaylarından biri de Türkiye'nin Rusya'ya ait bir savaş uçağını düşürmesi oldu. Rusya ile Türkiye arasında hala esmekte olan soğuk rüzgarların fitilini ateşleyen bu olay, 2016'da da yeni sonuçlar yaratacak gibi. 

Doğalgaz
 
Uçak krizinin hemen ardından ortaya çıkan konu başlıklarından biri de Rusya'nın Türkiye'ye verdiği doğalgazı kesip kesmeme yönünde alacağı karar oldu. Bu konu hala güncelliğini korumakta olup, doğalgazın Türkiye'de bir krize sebep olup olmayacağı merakla bekleniyor.

Elektrik
 
31 Mart şüphesiz Türkiye tarihinde unutulmayacak günlerden biri oldu. Şimdilerde unutulan olayda, sabah saatlerinde tüm yurtta elektrik kesintisi yaşandı. İletişim sistemleri çöktü, ulaşım aksadı ve yaşanan kaos gün boyunca sürdü.

Savcı
 
Elektrik kesintisinin yaşandığı gün sona ermeden bir de Çağlayan Adliyesi'nde Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınma olayı yaşandı. Kiraz'ın kurtarılamadığı ve onu rehin alanların öldürüldüğü bir operasyonla sonuçlanan olay, aylarca Türkiye'nin gündeminden düşmedi. 

Sürmene
 
Sene içerisinde futbol da çok konuşulan konulardan biriydi ancak ülkemizde futbola yönelik yapılan en çirkin saldırı 2015'te gerçekleşti. Deplasmandan dönen Fenerbahçe kafilesine Sürmene'de silahlı saldırı düzenlendi. Korkunç bir kazadan kurtulan Fenerbahçe kafilesinin uğradığı bu saldırı hala aydınlatılamadı.

Hamza Hamzaoğlu
 
Senenin spor olayları içerisinde adı en çok duyulan isim ise Hamza Hamzaoğlu oldu. Galatasaray'ın teknik patronluğunu devralan Hamzaoğlu, şampiyonluk dahil 3 kupa kaldırma başarısını gösterdikten sonra 2015 yılı sonlanmadan görevinden alındı. Göreve gelişi de, başarıları da, görevden alınışı da çok konuşuldu.

Eşcinsel Evlilik
 
Sene içerisinde ABD'nin bütün eyaletlerinde eşcinsel evliliğin serbest olması kararı alındığında şüphesiz bu konu da çok konuşulanlar arasında yerini aldı. 

Seçim
 
2015 denince Türkiye kesinlikle en çok seçim kelimesini kullandı. Önce Haziran sonra Kasım'da yapılan iki genel seçim yurdum insanını oy pusulasına da sandığa da doyurdu desek yeridir.

Koalisyon
 
Türkiye'de yaklaşık 13 sene sonra ilk defa koalisyon kelimesi bu kadar fazla kullanıldı. Haziran seçimlerinden sonra oluşan ortamda, mecliste hangi partilerin koalisyon kuracağı aylarca konuşuldu, tartışıldı. Kasım seçimlerinden sonra ise koalisyon kelimesi bir anda gündemden düştü.

Terör
 
Haziran seçimlerinden sonra Türkiye'de bir anda patlak veren terör olayları özellikle Dağlıca'da yaşanan saldırılar gündemi sarsmıştı. Belki de Haziran'dan bu yana en çok kullandığımız kelime terör oldu. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin açıklamalarının da dahil olduğu bu tartışmalar, Elçi'nin ölümüyle sonuçlanan bir olaylar silsilesini de yarattı. 

Sokağa Çıkma Yasağı
 
Terör olaylarının tırmanmasından sonra polis ve askerin düzenlediği operasyonlar sıklaştı. Özellikle Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak başta olmak üzere pek çok şehirde sokağa çıkma yasağıyla birlikte ortaya çıkan geniş çaplı opesrasyonlar ülkemizde kaygı veren görüntülerin oluşmasına sebep oldu. 

Ömer Dayı
 
TEOG yıllardır ülkemizin artık bir gerçeği oldu. TEOG dönem dönem çok konuştuğumuz kelimelerden biri haline gelirken bu sene bir isim TEOG'u görlgede bıraktı desek yerdir. TEOG sınavında öğrencilerin karşısına çıkan Ömer Dayı içerikli soru kafaları oldukça karıştırdı ve konuşuldu. 

Mülteci
 
Sene boyunca mültecilerin Batı dünyasına olan yolculuğu çok konuşuldu. Özellikle Aylan Bebek'in sahile vuran görüntüsü yürekleri dağlarken, Ege Deniz'de neredeyse her hafta ayrı bir facia yaşandı. Kaçak yollardan Avrupa'ya kaçmaya çalışan başta Suriyeli mültecilerin yaşadıkları gündemden hiç düşmedi.

Mars
 
NASA'nın Mars konusundaki açıklamaları 2015'te birbirini izlerken Mars'a gidecek insanların seçiminin ardından Mars'ta su bulunduğunun açıklanması büyük heyecan yarattı.

FIFA
 
2015 senesi futbol dünyasının en büyük kurumlarında yaşanan skandallara da sahne oldu. UEFA ve FIFA'da önce yetkililerin özel hayatları sonrasında ise görevi kötüye kullanma yönünde ortaya çıkan olaylarla gündem defalarca sallandı. Özellikle FIFA üzerindeki kara bulutların hala yoğunluğunu koruyor olması futbol dünyasını düşündürüyor.

Avrupa Şampiyonası

Ülkemizin uzun bir aradan sonra büyük bir şampiyonaya katılma serüveni de 2015'in en çok konuşulan olaylarından biri oldu. Milli takımımız her ne kadar İzlanda ve Çek Cumhuiyeti'nin ardında kalan bir performans ortaya koymuş olsa da 2016 Avrupa Şampiyonası'na katılması büyük sevinç yarattı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.