İzmir 12.5 milyon lirasını tele-tokatçılara kaptırdı
Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, Yargıtay'ın telefon dolandırıcılığı suçuna yönelik farklı kararları olduğunu, ancak yargılamanın dolandırıcılık değil, 'yağma ve örgüt kurmak' suçlarından yapılması gerektiğini belirterek, "Bu suçların 7 yıl olan alt ceza sınırı bile caydırıcı olacaktır" dedi.
- Ege Postası
- 25.01.2016 - 13:16
12.5 MİLYON TL DOLANDIRDILAR
İzmir'de, 2015 yılında iletişim yoluyla 486 dolandırıcılık olayı yaşandı, bu olaylarda dolandırılan para miktarı ise 12 milyon 500 bin TL oldu. İzmir polisi, bu olaylardan 155'ini aydınlatmayı başararak 101 kişiyi yakaladı. Yakalananlardan 80'i tutuklanırken, 1 milyon 250 bin TL de polisin çalışmasıyla kurtarıldı. Kurbanların yüzde 80'den fazlasının 40 yaş üstü kişilerden oluşması dikkat çekti. 2013 ve 2014 yıllarında da polis kayıtlarına geçen olay sayısı yaklaşık bin olurken, bu olaylarda dolandırılan para da 11.5 milyon TL'ydi. İçişleri Bakanlığı verilerine göre; Türkiye genelinde ise geçen yıl 9 bin 950 olay meydana geldi, şüpheli olarak yakalanan bin 780 kişiden 786'sı tutuklandı.
ÇÖZÜMÜ MEVCUT TCK'YLA MÜMKÜN
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bir süre önce bu konuyla ilgili bir çalıştay düzenlediğini hatırlatan Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, 'İletişim yoluyla dolandırıcılık' suçunun 'nitelikli dolandırıcılık' kapsamına alınması yönündeki kanun tasarısı taslağının da Adalet Bakanlığı'na sunulduğunu, ancak bu yönde bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmadan konunun çözümünün mevcut Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) bulunduğunu belirtti. Önceki yıllarda, büyük korku yaşatan kapkaçın ilk önce basit hırsızlık suçu kapsamına girdiğini, ancak daha sonra ağır hapis cezası gerektiren suç kapsamına alınmasıyla kapkaçın neredeyse ortadan kalktığını hatırlatan Mustafa Ruhan Erdem, telefon dolandırıcılarının 'yağma ve örgüt kurmak' suçlarından yargılanması gerektiğini belirterek, "Bu suçların 7 yıl olan alt ceza sınırı bile caydırıcı olacaktır" dedi.
ZANLILAR YAĞMA VE ÖRGÜT SUÇUNDAN CEZALANDIRILMALI
Bugüne kadar, bu tip olaylarda sanıkların 'nitelikli ya da basit dolandırıcılık' suçlarından yargılandıklarını ve cezalara yönelik Yargıtay'ın farklı kararları bulunduğunu kaydeden. Prof. Dr. Erdem, "Bu tip olaylarda psikolojik cebir söz konusu. Kurbanda, böyle bir parayı ödemek zorunda olduğu kanaati yaratılıyor. Silah yok, bıçak yok ama psikolojik olarak da iradeyi zorlamaya yönelik her türlü davranış cebirdir. Silahla olması beklenmemeli, deyim yerindeyse 'parayı ödersin yoksa sonuçlarına katlanırsın' deniliyor. Kurban korktuğu için ödüyor, kandırıldığı için değil. Nitelikli mi basit mi olduğuna bakılmaksızın dolandırıcılık suçuna hiç girmeden, burada savcıların ve mahkemelerin yağma suçundan işlem yapması gerekiyor. Yağma suçunun basit hali olsa bile alt sınırı 6 yıldan başlıyor, ikincisi bu tür olaylar soruşturulurken bireysel değil, örgütlü bir yapı aranmalı. Bu da cezayı artıracaktır ve caydırıcı olacaktır. Sorun kanundan kaynaklanmıyor, uygulamadan kaynaklanıyor. Mesaj atılıyor GSM operatörü ya da emniyet tarafından ama vatandaşlarımız okumuyor ya da anlamak için çaba göstermiyor. Suçluluk yapısının arkasındaki kişilere ulaşmak için gayret edilmeli, sadece ceza hukuku olarak bakmamak lazım, daha çok önleyici hizmetler önemli. Bire bir çaba göstermek lazım" diye konuştu.
SEBEBİ KORKU VE STRES DUYGUSU
Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berrin Eylen Özyurt, bu tip olaylarda kişilerde korku ve stres durumunun oluştuğunu belirterek, "Sevdiği birinin ya da kendisinin başına kötü bir şey geleceğinden, yasal olarak suçlu duruma düşeceği endişesiyle birçok insan şiddetli bir korku duygusu yaşar. Özellikle ani bir tehlike veya tehdit ile karşılaşıldığında korkunun dozu yükselir, aynı zamanda yargılarımızda hata yapmamıza ve gerçekçi duruma uygun tepkiler vermemize engel olabilir" diye konuştu.
BİLGİLENMEK, KORKUYU VE STRESİ ENGELLER
Korku yaşayan bir kişinin iki şekilde tepki verdiğini belirten Özyurt, "Bu tepki 'Kaç ya da savaş' tepkisidir. Bilinçli düşünce azalır ve otomatik davranışlar ortaya çıkar. Bu nedenle, yoğun stres altındayken doğru yargılarda bulunamayabilir, duruma uygun doğru tepkiler veremeyebiliriz. Ne kadar zeki, ünlü, bilinçli bir birey olsak da bir anda tüm paramızı tanımadığımız ellere teslim edebiliriz. Yapabilecek en önemli şey, önceden olası dolandırıcılık durumları hakkında uyarılmak ve bilgilendirilmektir. Bu durumlar hakkında bilgilenmiş olduğumuzda, başımıza geldiğinde korku yaşamaz ve strese girmeden duruma uygun tepkiler verebiliriz" dedi. (dha)
Yorum Yazın