Dolar 34,2555
%0.1
Euro 37,5486
%0.19
Altın 2.872,220
%0.09
Bist-100 9.132,00
%0.97

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Büyükşehir davası raporların hazır olmaması sebebiyle ertelendi

İzmir Büyükşehir davası raporların hazır olmaması sebebiyle ertelendi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ile aralarında belediye üst düzey bürokratlarının da bulunduğu 129 sanıklı yolsuzluk operasyonu davasına devam edildi. Mahkeme heyeti, beşinci duruşması yapılan davayı, bilirkişi raporları...

  • Ege Postası
  • 14.05.2013 - 16:02
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ile aralarında belediye üst düzey bürokratlarının da bulunduğu 129 sanıklı yolsuzluk operasyonu davasına devam edildi. Mahkeme heyeti, beşinci duruşması yapılan davayı, bilirkişi raporları gelmemesi ve yeni talepler olduğu için erteledi. Tutuksuz sanıkların da yurtdışına çıkış yasağını kaldırdı.

İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve tutuklu sanığın bulunmadığı davaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da aralarında bulunduğu tutuksuz sanıklar katıldı. Duruşmayı, CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu da seyretti. Mahkeme Başkanı Cahit Kargılı’nın katılmadığı duruşmaya, Mahkeme Üyesi Halit Uysal başkanlık yaptı. İstanbul 16. Ağır Caza Mahkemesi’nden gelen gizli izleme kayıtlarına ilişkin raporun dosyaya konulduğunu ifade eden Uysal, “Yine yargılama konusu olan 90 saniyelik tanıtım filminin 32 salonda gösterimi ile ilgili İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat gönderildi. O talimatta konuların Mimar Sinan Üniversitesi'ne gönderilmesi istenmişti. Henüz cevap gelmedi.” dedi. Duruşmada, bir önceki duruşmada alınan karar gereği kamu zararı iddiası olduğu için Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal olarak davaya müdahillik talebi soruldu. Belediye, davaya müdahil olmak istedi. Başkan Kocaoğlu’nun avukatı Ercan Demir de yasalaşan 4. Yargı Paketi’ndeki düzenlemeleri anlattı. Cezaları indiren yeni değişiklik üzerinden istenen cezaların miktarının değiştiğini belirten Demir, “Suçlamalara öngörülen cezalar farklılaştı. Kamu zararının bulunmaması sanıklar lehine oluştu. Mahkeme kamu zararının bulunup bulunmadığı konusunda dosyaları bilirkişiye gönderdi. Başta Çankaya Katlı Otopark İhalesi olmak üzere birçok konuyu görüştük. Savcılık bizim kabul etmediğimiz bir şekilde kamu zararı vardır diyerek raporlar aldı. Biz, kamu zararı vardır denilen konuların yeniden bilirkişiye gitmesini istiyoruz. Bilirkişiye hiç gönderilmeyen konular var. Emekli Sayıştay denetçilerinden oluşan bir ekibin incelemesini talep ediyoruz.” dedi. Mahkeme Başkanı Uysal, kamu zararı oluşup oluşmadığının tespiti için bilirkişi incelemesi talebini de içeren avukatların dilekçelerinin önümüzdeki günlerde karara bağlanarak açıklanacağını bildirdi. Toplam 129 tutuksuz sanığın yargılandığı davada mahkeme heyeti, gerekli raporlar hazır olmaması sebebiyle davayı 10 Eylül 2013 tarihine erteledi. Heyet, yurtdışı yasağı bulunan sanıkların tamamının yasaklarının da kaldırılmasına karar verdi.

'BERAAT KARARI BİZİ MUTLU EDECEKTİR'

Duruşma sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Kocaoğlu, “Sizler de mahkemeyi izlediniz, bu bir ara duruşmaydı. Yurtdışı yasağı kararının kaldırılması sevindiricidir ama 130 sanıklı bir dava. Adli kontrol kalktı. 130 kişi başladığımız davada, sanık sayısında bildiğiniz gibi geçen hafta Alaattin Eraslan beyefendiyi kaybettik. Ben üzüntülerimi ve taziyelerimi ailesine iletiyorum. Bu davanın bir an önce beraat ederek sonuçlanması talebini yineliyorum. Çünkü bütün arkadaşlarımız sıkıntı içerisinde. Bir an evvel berat kararının verilmesi hepimizi ve İzmir kamuoyunu mutlu edecektir. Tabi bilirkişi raporları, incelemeler uzuyor ama mümkün olduğu kadar, olanakların elverdiği kadar kısalıp sonuca ulaşma dileğimizi de her zaman olduğu gibi buradan tekrarlıyorum.” diye konuştu.

İKİ OPERASYON YAPILMIŞTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketlerine yönelik özel yetkili İzmir Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla 2 Mayıs ve 22 Kasım 2011 tarihlerinde iki operasyon düzenlenmişti. 34'ü tutuklu 130 sanığı bulunan davada, aralarında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç'in de aralarında bulunduğu tutuklu sanıkların tamamı tahliye edilmişti. Suç örgütü yöneticisi olduğu iddia edilen Başkan Aziz Kocaoğlu suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme, 17 ihaleye fesat karıştırma, beş ihalede edimin ifasına fesat karıştırma, iki olayda sahtecilik, beş olayda güveni kötüye kullanma ve birer defa görevi kötüye kullanma, İmar Kanunu'na muhalefet, suçu ve suçluyu gizlemekle suçlanıyor. Davanın sanıkları arasında yer alan organizatör Alaattin Eraslan'ın kısa süre önce hayatını kaybetmesi sebebiyle sanık sayısı 129'a inmişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.