Dolar 34,2053
%-0.05
Euro 37,5566
%0.22
Altın 2.889,740
%0.7
Bist-100 9.011,00
%-1.33

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Doğanbey’de arıtma tesisleri devreye alındı

İzmir Doğanbey’de arıtma tesisleri devreye alındı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılında yapımına başladığı Doğanbey İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni tamamlayarak hizmete aldı. 2010 yılında devreye giren Seferihisar İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile birlikte ilçeye...

  • Ege Postası
  • 03.06.2013 - 12:04
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılında yapımına başladığı Doğanbey İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni tamamlayarak hizmete aldı. 2010 yılında devreye giren Seferihisar İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile birlikte ilçeye ikinci arıtma da kazandırılmış oldu. Tesis, Seferihisar ilçesine bağlı Ürkmez, Doğanbey ve Payamlı mahallelerinin evsel atıklarını biyolojik arıtmadan geçirecek şekilde planlandı. Enerji hatlarıyla birlikte 10 milyon 650 bin liralık yatırım yapıldı.

125 bin kişiye hitap edecek ve günlük 25 bin metreküp atık su arıtacak kapasitede olan tesis Doğanbey, Payamlı ve Ürkmez yerleşimlerinin yaz ve kış nüfusları dikkate alınarak, paralel iki hattan oluşuyor. Azot ve fosfor giderimi yapılan tesiste, koku giderim üniteleri de yer alıyor. Tesise gelen ham atık su, çeşitli ızgaralardan geçerek havalandırmalı kum ve yağ tutucuda işlem görüyor. Fosfor arıtılarak, uzun havalandırmanın yapıldığı aktif çamur ünitesinden sonra çöktürme işlemi uygulanıyor ve ultraviyoleyle dezenfekte edilerek doğaya veriliyor.

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi, Özdere’nin Kesre mevkisinde inşa edilen, Gümüldür ve Özdere bölgesinin evsel atıklarını arıtacak Özdere Arıtma Tesisi’ni de tamamladı. 125 bin kişinin evsel atığını arıtacak ileri biyolojik atık su arıtma tesisine, bölgedeki evlerin kanal bağlantıları devam ediyor. Tesisin hizmete girmesiyle foseptiklerle toplanarak alıcı ortama verilen evsel atıklar, biyolojik arıtmadan geçirilmiş olacak. İZSU, tesis için 8 milyon 987 bin liralık yatırım yaptı. Enerji hatları için de 995 bin lira harcandı. Ayrıca arıtılan suların denize deşarjını sağlamak için 2 milyon 145 bin liralık yatırımla yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda, 500 metresi denizin içinde olmak üzere deşarj hattı yapıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.