İzmir Enternasyonel Fuarı 81. kez 'merhaba' dedi
İzmir Enternasyonal Fuarı, düzenlenen görkemli törenle 81. kez kapılarını açtı. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Rantı değil, yaşam kalitesini artırmayı’ hedefleyen bir yerel yönetim olmak için çalıştıklarını vurguladı.
- Ege Postası
- 04.09.2012 - 12:16
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, TBMM Başkan Vekili Güldal Mumcu, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Vekili Adnan Keskin, CHP Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Perihan Sarı, İzmir ve Hatay Milletvekilleri, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Hatay Valisi M.Celalettin Lekesiz, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, oda başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Rektörler, ilçe belediye başkanları katıldı. Törende, onur konuğu Latin Amerika ülkeleri Arjantin Cumhuriyeti, Ekvator, Meksika ve Peru Cumhuriyeti’nin büyükelçileri ile 15’i bakan düzeyinde olmak üzere toplam 20 yabancı ülkenin temsilcisi de hazır bulundu.
Açılış töreninde Küba müzik grubu ile Müslüman, Musevi ve Hıristiyanlar’dan oluşan “Antakya Medeniyetler Korosu” sahne alarak, konuklarına unutulmayacak birer konser verdi. Papaz, imam, rahibe, öğretmen, ev hanımı, kuyumcu, öğrenci, manifaturacı gibi farklı meslek grubundan oluşan “Antakya Medeniyetler Korosu”, 2012 Nobel Barış Ödülü adayı olarak gösterildi.
Lider kent İzmir
Törenin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın, kazandığı askeri zaferin özgüveniyle büyük bir kalkınma hamlesine soyunan Türkiye Cumhuriyeti’nin gurur projesi olduğunu belirtti. Fuarın, işgal sonrası yangın yerine dönen güzel İzmir’i yeniden yaratma çabasındaki Behçet Uz’un en büyük hayali olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Bu fuar, binlerce yıllık tarihe sahip bir kentin, çağdaş dünyaya açılma adına attığı en önemli adımdır. Başta Ulu Önderimiz olmak üzere; bu gururu, bu onuru bizlere yaşatan herkesi saygıyla, şükranla ve minnetle anıyoruz” dedi.
Delikanlı kent
Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda bu kritik rolün İzmir’e verilmesinin tesadüf olmadığının altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir; konumuyla, halkının yaşantı biçimi ve Türkiye’nin demokrasi tarihi içindeki liderliğiyle çok özel bir kenttir. Girişimci; geçmişiyle gurur duyduğu kadar geleceği de düşünen, hoşgörülü insanların yaşadığı; imbatın kucağında, sevginin sıcağında, güler yüzlü; ama yeri geldiğinde dayatmalara ve baskılara karşı dimdik durabilen delikanlı bir kenttir. Dolayısıyla, sakin yaşamını koruyarak yaşam kalitesini geliştirmeyi hedefleyen bu huzurlu kentte, öncelikli beklentilerden bir tanesi, uzlaşma ve katılımcılıktır. İzmirlilerin görüşü ve onayı alınmadan gerçekleştirilmeye çalışılan ‘oldu-bittilerin’ kabul edilmesi düşünülemez. Bu nedenle, merkezi ve yerel yönetimler arasındaki işbirliği ve uzlaşı örneklerinin; Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’nin ortak yürüttüğü İZBAN ve körfez projelerinde olduğu gibi çoğaltılması en büyük dileğimizdir” diye konuştu.
Uzlaşmayı, katılımcılığı ve şeffaflığı ‘kalkınmanın vazgeçilmezi’ olarak gördüklerini ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Demokrasi kurallarının, merkezi idareden çok yerel yönetimlerde hayat bulduğuna; kentlerin merkeziyetçi ve otoriter yöntemler yerine, demokratik kurallarla ‘yerinden yönetilmesi’ gerektiğine inanıyoruz. Proje ve hizmetlerimize de bu inancımızı yansıtmaya büyük özen göstermekteyiz” dedi.
Rant değil, yaşam kalitesi
Türkiye’nin yerel yönetimler düzeyindeki ilk Kültür Çalıştayı ve ilk Tasarım Forumu’nu gerçekleştirdiklerini, kentin kıyılarını hemşehrilerle birlikte yeniden tasarladıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bunun da tıpkı Kültür Çalıştayı ve Tasarım Forumu gibi, yönetişim anlamında Türkiye’de bir ilk olduğunu vurguladı. ‘Rantı değil, yaşam kalitesini artırmayı’ hedefleyen bir yerel yönetim olma çabaları bulunduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gururla söylemeliyim ki, İzmir, aynı zamanda, çevre konusunda yüksek hassasiyetlere sahip ve bu alanda örnek yatırımlar gerçekleştirmiş; su kaynaklarını ve toprağını çok iyi koruyan, geleceğini düşünen; sürdürülebilirliğin sadece ‘yeşil’ anlamına gelmediğini çok iyi bilen; sürdürülebilirliği kültürel anlamda da önemseyen; geçmişine bağlı bir kenttir. Böylesine özel ve öncü bir kentte, İzmir’de, bir yaşam biçimi ve bir yaşam kalitesi farklılığı yaratmak arzusuyla attığımız küçük adımların giderek büyümesi, ektiğimiz tohumların bugün yeşermeye başlaması bizleri mutlu ediyor, umutlandırıyor”
Yüzülebilir Körfez uzak değil
“Şimdi önümüzde büyük bir hedef daha var: Yüzülebilir körfez” diyen Başkan Kocaoğlu, çok sağlam adımlarla ilerledikleri bu hedefin hiç de uzak değil olmadığını kaydetti. Sözkonusu projeyle eş zamanlı olarak, İzmir’in Akdeniz vizyonunu geliştirmeye, Akdeniz kentleri arasında liderlik rolünü üstlenmeye hazırlandıklarını ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Yaşadığımız tüm sıkıntılara rağmen, İzmir’in geleceğine yeni harçlar koymaya devam ediyoruz. Kent ekonomisine çok ciddi bir ivme kazandıracak yeni fuar projemizin önündeki engel de kalktığında, İzmir’deki sıçramanın çok daha net bir şekilde hissedileceğine eminiz” dedi. 337 dönüm alan üzerindeki Yeni Fuar kompleksi için 26 milyon liralık kamulaştırma yaptıklarını hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “‘365 gün fuar düzenlemeyi hedefliyoruz. Gaziemir’de, Çevre Yolu ile ESBAŞ arasındaki alanda kuracağımız İzmir’in yeni fuarında yaklaşık 80 bin metrekarelik sergi holleri, 25 bin metrekarelik sosyal donatı alanı, seminer salonları ve firmalara yönelik özel görüşme odaları olacak. Sadece metrekare olarak değil, ekonomik potansiyel olarak da dünyanın en büyük fuarlarını burada yapacağız. Kültürpark’ta 24 bin 500 metrekare büyüklüğündeki hollerimizi de restore ederek Türkiye’nin en büyük kongre merkezlerinden biri haline getireceğiz. Bu iki yatırım, İzmir’deki ekonomik canlılığı birkaç kat artıracak. EXPO yarışında ipi göğüslemiş bir İzmir’i ise artık kimse tutamaz” diye konuştu.
İzmirlilere teşekkür
Ana temasını “Yaşamın her alanında tasarım” olarak belirlediklerini bu yılki fuarda, başarı çıtasını biraz daha yukarılara taşımak istediklerini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, her kesimden ziyaretçi sayısını artıracak birbirinden renkli etkinliklerle, kültür-sanat programlarıyla, tiyatro ve sinema gösterimleriyle, sergiler ve söyleşilerle, konserlerle çok iddialı bir fuar programı hazırladıklarını anlattı. 67 ülkenin katılım gösterdiği bu yılki İzmir Enternasyonal Fuarı’nda, geçmiş yılların çok üzerinde bir ticari hareketlilik de beklediklerini kaydeden Başkan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Türkiye’de ilk kez bir organizasyona ortak katılım sağlayan partner ülkelerimiz Arjantin, Ekvator, Kolombiya, Küba, Meksika, Peru, Şili ve Venezuella’ya İzmir’den selamlarımızı yolluyoruz. Farklı din ve farklı mezheplerin yüzyıllardır barış, kardeşlik ve hoşgörü içinde yaşadığı onur konuğu ilimiz Hatay’ın değerli yöneticilerine de İzmir halkı adına hoşgeldiniz diyorum. İzmir Enternasyonal Fuarı’nı 81. kez açtığımız bu mutlu günümüzde bizlerle olduğunuz, katılımlarınızla bizlere güç ve onur verdiğiniz için en samimi duygularla teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürüm ise İzmir Fuarı’na sahip çıkan, yaşatan değerli İzmirli hemşehrilerime. Başta, İzmir Enternasyonal Fuarı’nı bir sembol haline getiren unutulmaz belediye başkanımız Dr. Behçet Uz olmak üzere, bu fuara büyük emekleri geçen, katkı koyan tüm belediye başkanlarımızı ve elbette rahmetli Başkanımız Ahmet Piriştina’yı da minnetle ve şükranla anmak istiyorum”
Bakan Ergün’den Fuar övgüsü
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün konuşmasında, “Bir organizasyonun 81. kez düzenlenmesi fuarın başlı başına kendini anlatan bir olaydır. Dünyada böylesine büyük organizasyonlar çok nadir bulunur ” dedi. Bakan Nihat Ergün, yeni teşvik sisteminde İzmir’in odaklanması gereken iki unsur olduğunu vurgulayarak, “Bunlardan birisi stratejik yatırımlar diğeri ise ar-ge’ye dayanan yatırımlar. Kente bu yatırımları çekmeye odaklanmalı ve özellikle organize sanayi bölgelerini bu tarz yatırımlarla teşvik etmeliyiz. İzmir, Türkiye’nin en çok teşvik edilen illerindeki yatırımları bile çekebilecek potansiyele sahip” diye konuştu.
Vali Kıraç’tan EXPO çağrısı
İzmir Valisi Cahit Kıraç konuşmasında, Bakanlık, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ yönetimine teşekkür ederek, 2020 EXPO adaylık sürecinde var güçleriyle çalıştıklarını söyledi. Vali Kıraç, fuarda BİE delegelerinin de bulunduğunu vurgulayarak, özellikle yabancı konuklardan EXPO desteği beklediklerini ifade etti.
Latin Amerika’nın İzmir mutluluğu
Latin Amerika ülkeleri adına konuşan Ekvator Büyükelçisi Augusto Saa Corriere, İzmir’de bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Büyükelçi Corriere, “Etkileyici kültür varlıklarını barındıran İzmir’de olmak bizleri onurlandırdı. İzmir kurtuluş mücadelesinin verildiği, modern Türkiye Cumhuriyeti temellerinin atıldığı, tarihinde önemli kilometre taşlarını barındıran bir şehirdir” dedi. Büyükelçi Augusto Saa Corriere, Benjamin Franklin’in, “Kardeş dost olmayabilir, ama dost her zaman kardeştir” sözünü hatırlatarak, kendilerine gösterilen “Türk misafirperverliği” için teşekkür etti.
İzmir ruhunu kaybetmeyelim
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ise konuşmasında, İzmir’e Hataylılar’ın iyi dilek ve sevgilerini getirdiğini vurgulayarak, “Hatay, tüm tarih boyunca onlarca kadim uygarlığın bir şekilde yolunu düşürdüğü çok önemli bir merkez, medeniyetlerin önemli bir kavşak noktası. Çok muhteşem bir kültürel çeşitliliğe ve toplumsal hoşgörüye sahip” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, geçtiğimiz haftalarda Foça’da yaşanan terör saldırısına değinerek, İzmirliler’in gösterdiği toplumsal dayanışma refleksine teşekkür etti. Rifat Hisarcıklıoğlu, “İzmirliler bu ülkenin geleceğine olan umutlarımız artırdı. Bütün İzmirlileri alkışlıyorum. Bu İzmir ruhunu kaybetmediğimiz sürece sırtımızı kimse yere getiremez. İzmir ülkemizin değişim gücü ve ilklerin şehridir. Tarihi, kültürü doğal güzellikleri, beşeri sermayeyi, yüksek üretim gücünü burada görebilirsiniz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından 1 No’lu Holdeki Onur İl Hatay ile 3 No’lu Holdeki yabancı delegasyon standlarının açılışı gerçekleştirildi.
81.İEF hakkında kısa notlar...
Türkiye’nin en eski fuar organizasyonu olan İEF’nin bu yıl ana teması, ‘Yaşamın Her Alanında Tasarım’. Onur konuğu il Hatay, partner ülke ise, Latin Amerika ülkeleri. Küba, Meksika, Arjantin, Kolombiya, Ekvador, Peru, Şili ve Venezuela Türkiye’de ilk kez bir organizasyona partner bölge olarak ortak katılım yapıyor.
Fuara bu yıl 834’ü yerli, 256’sı yabancı olmak üzere toplam 1.090 firma katılıyor. Katılımcı il sayısı 37, ülke sayısı ise 64.
Katılımcı iller; Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Giresun, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Mardin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Samsun, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Van.
Katılımcı ülkeler; Almanya, Arap Ligi Ülkeleri, Arjantin, Avusturlya, Avusturya, Azerbaycan, Bulgaristan, Burundi Cumhuriyeti, Bosna-Hersek, , Cibuti Cumhuriyeti, Etiyopya, Ekvator, Filistin Ulusal Yönetimi, Fransa, Gabon Cumhuriyeti, Gambiya Cumhuriyeti, Gana, Güney Afrika, Güney Kore, Gürcistan, Irak, İran, Kamerun, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, KKTC, Kolombiya, Kongo cumhuriyet, Kosova, Küba, Kuveyt, Lesotha Krallığı, L,ibya, Lüksemburg, Malta, Malavi, Malezya, Meksika, Mısır, Moğalistan, Namibya Cumhuriyet, Nijer Cumhuriyeti, Nijerya Federal Cumhuriyeti, Pakistan İslam Cumhuriyeti, Paraguay, Peru, Polonya, Romanya Cumhuriyeti, Ruanda, Rusya, Senegal, Sirilanka Cumhuriyeti, Şili, Tanzanya, Tataristan, Tunus, Uganda, Ukrayna, Ürdün, Venezuale, Vietnam, Yeni Zellanda, Yunanistan.
Fuar giriş ücretleri geçen yıl ile aynı. Tam 2 TL, öğrenci 1 TL olarak belirlendi. Girişlerde kentkart kullanılacak. Fuarın ana sponsoru Tansaş, basın sponsoru Anadolu Ajansı ve bilişim sponsoru Adres Gezgini.
Ünlü modacıların tişörtleri fuarda
Ünlü modacılar Özgür Masur ve Simay Bülbül 81. İEF için özel tişörtler tasarladı. Simay Bülbül’ün engellerin kanatlandığı dünya, Özgür Masur’un ise bedende yaşam bulan her insan, her zaman birilerine ihtiyaç duyar temasını işlediği tişörtler fuarda satışa sunulacak ve geliri ENGELSİZMİR 2013 Engellilerin Kentsel Sorunları ve Çözümleri Kongresi yararına aktarılacak.
Fuarda özel bölümler
81. İEF’de motosiklet ve bisiklet tutkunları için 4 No’lu Hol’de 30 firmanın katıldığı bir bölüm yer alacak. 1-B No’lu Hol’de bilişim ve iletişim özel bölümü yer alacak. TIR’la katılım yapacak firmalar için Road Show Area alanı oluşturuldu. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray TIR’ları İzmir Fuarı’nda yer alacak. Araçlarda taraftar ürünlerinin satışı yapılacak.
Otomobiller yine gözde
Ağır tonajlı, hafif ticari, otomotiv yan sanayi, otomotiv lojistik dallarında üretim yapan ve hizmet veren 18 firma yeni ürünlerini sergileyecek.
30 farklı etkinlik
2012 Nobel Barış Ödülü’ne aday Hatay Medeniyetler Korusu 31 Ağustos 2012 Cuma günü saat 21.30’da.
1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Suavi sahne alacak. Tansaş sponsorluğunda düzenlenecek konserlerde Murat Boz, Gökçe ve Göksel gibi ünlü isimler İzmir’de sahne alacak. İEF Mini Rock konserleri Fuar 3 No’lu Hol önünde gençlerin ilgisini çekecekken çocuklar içinse “Tansaş Çocuk Dünyası” Fuar Çocuk Kulübü ve Tansaş Çocuk Tiyatrosu ile çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
Ünlü modacı Özgür Masur ve Simay Bülbül imza günü ve söyleşisi 1 Eylül Cumartesi saat 19.30’da gerçekleşecek. Ayrıca her yıl açılan “Yöresel Lezzetler Festivali”, “özgür mikrofon söyleşileri”, “gençler için film atölyesi” bu sene de büyük ilgi çekecek. Fuar kapsamında, “Ölü Kadınlar Şarkısı” ve “Evlilikte Uzatmalar” isimli tiyatro gösterimleri düzenlenecek. Ayrıca Fuar’ın değişmez bölümlerinden olan “Sinema Burada” Festivali ünlü sanatçı konuklarının katılımıyla 5-9 Eylül tarihleri arasında İzmir Sanat’ta gerçekleştirilecek.
18. Uluslararası Sanat Günleri kapsamında çok sayıda ülkenin sanatçılarının katılımıyla çeşitli sergiler açılacak. Sergi, fuar sonuna kadar 3 No’lu holde açık kalacak. Yine sanat kapsamında ünlü fotoğrafçı Mehmet Turgut’un hayvan haklarına dikkat çekmeyi amaçlayan “5199” başlıklı sergisi ile “Doğaya Özen Göster”, “Cumhuriyet’in Vitrini İzmir Fuarı”, ressam Hasan Rastgeldi’nin yaptığı resimlerden oluşan “Yazının Rengi” ile Mina Berksan’ın fosil sergisi de Fuar ziyaretçileriyle buluşacak.
Fuar’ın değişmeyen bir başka bölümü olan “Kuantum düşünce ve yaşam merkezi” seminerleri de ünlü yaşam koçlarının katılımıyla düzenlenecek. Volkan Severcanla tiyatro oyunculuğu workshop’u ve Leman Kültür çizerleriyle söyleşiler de yine büyük ilgi çekecek.
İzmir Sanat’ta 5 – 9 Eylül tarihlerinde “Serbest Kürsü” gerçekleşirken, “Sokak’ta Müzik Var”, “Sokakta Dans Var” ve “81. İEF Mini Sokak Gösterileri” de fuar süresince yoğun katılımla düzenlenecek.
Ulusal Karikatür Yarışması, Fotomaroton Yarışması, “Anadolu Ajansı Ödüllü Fotoğraflar Sergisi”, Klasik, Spor Otomobil Sergisi, “İzmir Mimarlık Sergisi ve Ödülleri” ile Grafizm Grafitti Yarışması da Fuar kapsamında gerçekleşecek önemli etkinlikler arasında yerini alacak.
Geçen yıl 1083 firma
Geçtiğimiz yıl ‘Çevre ve Çevre Teknolojileri’ temasıyla hazırlanan 80. İEF’ye 827 yerli, 256 yabancı olmak üzere toplam 1083 firma katılmış, fuarı 1 milyon 511 bin 258 kişi ziyaret etmişti.
Yorum Yazın