Dolar 34,5408
%0
Euro 36,2396
%0.65
Altın 2.964,490
%-1.36
Bist-100 9.550,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı’dan İzmir’de vaka açıklaması: 100 kişiden 17’si Covid

İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı’dan İzmir’de vaka açıklaması: 100 kişiden 17’si Covid

İzmir Tabip Odası, pandemiyle mücadelede en önde mücadele veren sağlık emekçilerinin haklarını duyurmak için bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, sağlık çalışanlarının haklarını savunmak adına İzmir’deki sağlık platformlarının İzmir Sağlık Platformu çatısı altında hareket edeceği duyuruldu. Toplantıda konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, İzmir’de bir günde çıkan pozitif vaka sayısıyla ilgili bilgi vererek, “İzmir’de test yapılan 100 kişiden 17’sinde Covid çıkıyor. Bu geçtiğim aylarda 7’lerdeydi”

  • Ege Postası
  • 27.10.2020 - 18:00

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Dünya yaklaşık bir yıldır Türkiye ise yaklaşık dokuz aydır koronavirüs salgını ile mücadele ediyor. Bu mücadelede en önde emek verenler ise dünyanın her yanında olduğu gibi Türkiye’de de sağlık çalışanları oldu. Sağlık çalışanları salgının ülkede görüldüğü ilk günden bu yana büyük bir özveriyle çalışmalarına rağmen birçok özlük haklarını alamadılar.

İzmir Tabip Odası sağlık çalışanlarının hak ve taleplerini dile getirmek amacıyla bir basın açıklaması düzenledi. Basın toplantısında sağlık çalışanları ve hakları için İzmir Sağlık Platformu’nun kurulduğu duyuruldu. İzmir Tabip Odası, İzmir Diş Hekimleri Odası, 3. Bölge İzmir Eczacı Odası, Genel Sağlı-İş Sendikası İzmir Şubesi, İzmir Aile Hakimleri Derneği, İzmir Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi, BBSÇ Birlik ve Dayanışma Sendikası 2 Nolu Şube, İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanları Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İzmir Şubesi, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası İzmir Şubesi, Türk Hemşireler Derneği İzmir Şubesi, Türk Psikologlar Derneği İzmir Şubesi, Türkiye Psikiyatri Derneği platform çatısı altında birleşti. İzmir Şubesi İzmir Tabip Odası’nda düzenlenen açıklamaya İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı ve İzmir Tabip Odası yönetimi katıldı.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI SÜRECİN UZAMASIYLA TÜKENEMYE BAŞLADI”

Basın açıklaması öncesinde konuşan Başkan Çamlı, sağlık çalışları pandeminin başlangıcından itibaren yaşamlarını riske atarak sağlık hizmeti sunmaya çalıştıklarını belirtti ve “Özellikle ülkemizde uygulanan sağlıkta dönüşüm politikaları sağlığın alınıp satılan bir meta haline gelmesinin nasıl felaketlere yol açtığını bu süreçte gördük. Sağlık çalışanları zor bir süreç geçirdiler ve pandeminin uzamasıyla tükenmeye başladılar. Pandemi yönetiminde karar alam mekanizmalarında bulunmamamıza rağmen toplum salığı açısından sağlık çalışanların hakları ve güvenliği açısından doğru bildiklerimizi kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz. Bu zamana kadar doğru bildiklerimizi söyledik bundan sonra da söyleyeceğiz. Haziran ayında yeni bir açılım sürecine başladık ve ülkemizde tedbirlerde gevşeme ve bazılarının kaldırıldığını gördük. Belli bir sayıya kadar düşmüş olan sayılar özellikle Ağustosla birlikte yükseldi. Kısa bir düşüşün ardından son 10 günde İzmir’de vaka sayıları 2 katına çıktı. Yaklaşan sonbaharın gerek Covid gerekse grip ve benzeri hastalıklar açısından risk oluşturacağını belirtip yetkilileri tedbirler konusunda uyarmıştık. Sağlık çalışanları bu dönemde özveriyle çalışmalarına karşın çok ciddi sıkıntılar yaşadılar. 40 bini aşkın sağlık çalışanı Covid oldu. 112 sağlık çalışanını da kaybettik. Bu süreçte birçok sorun gündeme geldi. Bunlardan en nemlisi de koruyucu ekipmanlardı. En başta sağlanamadı, ekipmanlar gelince de bunların kalitesi ile ilgi sıkıntılar yaşandı. Koruyucu ekipmanlara rağmen hastalanan meslektaşlarımız oldu. Sağlık çalışanları hala düzenli Covid taramasından geçirilmiyorlar. Sağlık çalışanlarının bu hastalığa yakalanma olasılığı diğer bireylere göre yaklaşık 10 kat daha fazla. ‘Sağlık çalışanlarının hakkı ödenemez’ diyen otoriteler Covid’in meslek hastalığı olmasını kabul etmediler. Covid’in meslek hastalığı kabullenilmesi önemli bir konudur ve bu konudaki ısrarlarımız devam edecek. Sağlık çalışanlarına bu süreçte bir takım ek ödeme müjdesi veridiyse de bunlar ya gerçekleşmedi ya da adalesiz bir şekilde dağıtıldı. Sağlık çalışanları sosyal açıdan birçok talebi karşılık bulamıyor. Uzayan süreç sağlıkçıları cidden tüketiyor. Bu süreçte şiddet de durmadı. Yaşanan olumsuzluklar bu şiddetin pandemide de devam etmesinin en önemli etkenlerinden oldu. İzmir Sağlık Platformu olarak birlikte mücadeleye etmeye ve sorunların çözümü için birlikte hareket etmeye karar verdik”dedi.

İzmir Sağlık Platformu adına basın açıklamasını yapan İzmir Diş Hekimleri Odası Başkanı Dr. Yaman Yamangil, zorlu pandemi sürecinin sağlık çalışanlarını tükettiğini ve ağır çalışma koşullarının birçok sağlık çalışanını emeklilik ya da iş bırakmaya sevk ettiğini belirtti.

Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının pandemiye göre düzenlenmesi gerekirken böyle bir düzenlenmenin yapılmadığının altını çizerek sağlık çalışanlarının taleplerini şu şekilde sıraladı;

1.      Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları, çalışma ortamları, çalışma saatleri gerçekçi ve bilimsel verilere uygun olarak organize edilmelidir. Virüs yükünü ve iş yükünü azaltacak düzenlemeler yapılmalıdır. Zor koşullarda çalışan sağlık çalışanlarına psikolojik destek sağlanmalıdır.

2.      Sağlık çalışanlarının korunması için tüm tedbirler alınmalıdır. Standartlara uygun kişisel koruyucu ekipman yeterli miktarda ve düzenli olarak sağlanmalıdır.  Acil ve yoğun bakım gibi yüksek riskli alanların dışında da kişisel koruyucu donanım kullanımı titizlikle sürdürülmeli, bu alanda görev yapan çalışanların ekipman eksiği giderilmelidir.

3.      Yüksek risk altında bulunan sağlık çalışanları, covid-19 açısından ivedi ve öncelikli olarak düzenli tarama programına alınmalıdırlar. PCR test pozitifliğinin düşük duyarlılığı dikkate alınarak sağlık çalışanları hem semptom takibi, hem PCR hem de antikor taraması ile sürekli izlenmelidir.

4.      Dünya Sağlık Örgütünün belirttiği üzere; sağlık hizmeti nedeniyle covid-19 enfeksiyonu geçiren bir sağlık çalışanının zararının tazmini, rehabilitasyonu ve tedavisinin sağlanması sağlık çalışanının hakkıdır. Oysa ülkemizde temaslı veya hasta olunca, karantinaya alınması nedeniyle veya hastalık izni nedeniyle çalışamayan kişinin aldığı ücret düşmektedir. Bu konuda derhal düzenleme yapılmalıdır.

5.      Evde çocuğunu bırakarak ya da hastalığı aile bireylerine bulaştırma endişesini her gün taşıyarak  çalışmak durumunda kalan sağlık çalışanlarının, ulaşım, barınma, kreş gibi sorunlarının çözümü sağlanmalıdır.

6.      Covid-19 hastalığının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi, bu hastalığa bağlı oluşabilecek zararlar sebebiyle tüm sağlık emekçilerinin korunması, sadece hukuki değil aynı zamanda etik bir zorunluluktur. Yaklaşık 130 ülkenin gerek kendi deneyimlerini gerekse bu alandaki mevcut bilimsel bilgileri değerlendirerek sağlık çalışanlarında covid-19 hastalığını meslek hastalığı olarak kabul ettikleri görülmektedir. Ülkemizde hala meslek hastalığı sayılmaması sağlık çalışanlarına verilen değerin açık göstergesidir.

7.      Sağlık çalışanları için kamuoyu önünde açıklanan pandemi ek ödemelerinin kapsayıcı, net ve adil olmaması sebebiyle iş barışını bozacağı unutulmamalıdır. Performansa dayalı geçiçi ve adil olmayan ek ödemeler yerine emekliliğe de yansıyacak şekilde, evrensel standartlara uygun, insan onuruna yaraşır, adil ve yeterli ücret ilkesi benimsenmelidir.

8.      Pandemi koşullarında devam eden sağlıkta şiddet olguları için, yöneticiler öncelikle özendirici tutumlardan vazgeçmekle başlayarak gerekli önlemleri almalı, sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamalıdır.

GEREKİRSE SOSYAL MEKANLARA KISITLAMALAR GETİRİLMELİ

Basın açıklamasının ardından Dr. Çamlı, basının sorularını yanıtladı.

Koronavirüs önlemleri kapsamında kafe, restoran ve bar gibi alanlardaki oturma düzenleri sosyal mesafe kurallarına uygun olarak düzenlendi ancak bu gibi mekanalrda oturan kişiler maske kullanmıyor. Bu gibi yerlerde yalnızca sosyal mesafenin yeterli olmadığını ifade eden Dr. Çamlı, “Sahadan aldığımız veriler, virüsün bu gibi yerlerden alındığı sonucunu bize veriyorsa buraların kapatılması gerekebilir ya da sınırlandırılabilir. Ancak bunu için elimizde güçlü verilerin olması gerekiyor. Sadece kafe, restoran ve bar gibi yerler değil toplanmaya sebep olan halı sahadan bilardo salonlarına kadar birçok yapını gözden geçirilmesi gerekirse kısıtlamalar getirilmesi gündeme gelebilir. Dolayısıyla verilerin ışığında kararlar verilmeli” dedi.

Sosyal mekanların kapatılmamasının ardına ekonomik nedenlerin yatıp yatmadığını sorusunu da yanıtlayan Dr. Çamlı, “Ekonomi ve eğitim önemli. Bunları yadsıyamayız. Ancak toplum sağlığı her şeyin önünde olmalı. En önemli ulusal çıkar toplum sağlığıdır” ifadelerini kullandı.

İzmir’deki günlük koronavirüs vakalarıyla ilgili de bilgi veren Dr. Çamlı, “İzmir’de test yapılan 100 kişiden 17’sinde Covid çıkıyor. Bu geçtiğim aylarda 7’lerdeydi. Bu hastalığın yayılımının göstermesi konusunda önemli bir bilgi. Elimizdeki kısıtlı verilere göre İzmir'de günlük bine yakın pozitif vaka var. Testin arttırılmasının bu enfeksiyonun yayılmasında önem arz eden konulardan biri. Bu enfeksiyonların yaklaşık 4'de 3'ü semptom göstermeyen vakalar" ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.