Dolar 33,8935
%0.03
Euro 37,6010
%-0.04
Altın 2.810,550
%0.81
Bist-100 9.685,00
%1.73

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Tabip Odası'dan çevre uyarısı

İzmir Tabip Odası'dan çevre uyarısı

'İzmir'in en önemli çevre sorunu Efemçukuru altın işletmesi ve Aliağa termik santralleri'

  • Ege Postası
  • 03.06.2016 - 15:31

İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu, İzmir'de halk sağlığını tehdit eden en yakın ve yıkıcı çevre sorunlarının Efemçukuru altın işletmesi ve Aliağa'daki termik santraller olduğunun açıkladı.

İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle, suyu, havayı ve toprağı korumak amacıyla basın toplantısında tespit ve görüşlerini açıkladı. Ortak açıklamayı Dr. Oya Otyıldız yaptı. Otyıldız İzmir'de halk sağlığını tehdit eden en yakın ve yıkıcı iki çevre sorunu olarak Efemçukuru altın işletmesini ve Aliağa termik santrallerini gördüklerini söyledi. Efemçukuru'nda 2011 yılından altın madeninin kapasitesini 2,5 kat arttırma için verilen ÇED olumlu belgesinin iptali için açılan davada yapılan keşifte bilirkişilerin aldığı örneklerde sülfür ve ağır metallerden arsenik, kadmiyum, bakır, kurşun, mangan, çinko, selenyum elementlerinin dünya kabuk ortalaması değerlerinin üzerinde olduğunun yani ağır metal kirliliği saptandığını belirten Otyıldız bu ağır metallerin sular ve yenilen sebze ve meyve ile vücuda alınmasının son derece tehlikeli olduğuna, pek çok sağlık sorununa neden olduğuna dikkat çekti.

İkinci büyük tehlikenin Aliağa'da var olan ve yapılması planlanan termik santraller olduğunu belirten Otyıldız, “İzmir'in hava kirliği zaten Dünya Sağlık Örgütü'nün insan sağlığı için belirlediği sınırların çok üzerindedir. Var olan kirleticilerin azaltılması gerekirken 8 yeni termik santral yapılmak isteniyor… Yapılan her kömürlü termik santral, yakılan tonlarca kömürden çıkan saç telinden bile ince olan kanserojen parçacıkların havaya saçılması ve her nefeste akciğerlerimize girip çeşitli hastalıklara neden olması demektir Fosil yakıt dehşetine 'hayır' diyor, bölgemize, ülkemize dünyamıza sahip çıkıyoruz" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.