Dolar 34,6034
%-0.1
Euro 36,6283
%0.09
Altın 2.934,910
%-0.06
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Tarih Projesi'nde ilk adım atıldı

İzmir Tarih Projesi'nde ilk adım atıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin tarih ile ilişkisini güçlendirme amacıyla başlattığı ‘İzmir Tarih Projesi’nde ilk toplantıyı gerçekleştirdi. 60’a yakın kanaat önderinin katıldığı toplantıda kent merkezindeki tarihi dokuyu ayağa kaldırmak ve kentin, tarih ile ilişkisini güçlendirmesi masaya yatırıldı.

  • Ege Postası
  • 09.03.2013 - 14:16
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin tarih ile ilişkisini güçlendirme amacıyla başlattığı ‘İzmir tarih projesi’nde ilk toplantıyı gerçekleştirdi.Toplantıya Başkan Aziz Kocaoğlu’nun yanısıra 60’a yakın kanaat önderi katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez de kent merkezindeki tarihi dokuyu ayağa kaldırmak ve kentin, tarih ile ilişkisini güçlendirmek için başlattığı çalışma ekseninde ilk toplantı Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşti. Toplantıda,Kadife,Agora ve Kemeraltı masaya yatırıldı.

İLK TOPLANTI
Konak Kemeraltı Caddesi ve yakın çevresi, Hisaraltı Camisi ve çevresi, Havra Sokağı, Sabetay Sevi Evi, İzmir Agorası, İzmir Antik Tiyatrosu’ndan Kadifekale’ye uzanan yamaç, Kadifekale ve yakın çevresindeki kentsel dönüşüm bölgelerini de kapsayan 99 hektarlık alanda hayata geçecek olan Kent Tarihini Canlandırma Projesi için ilk toplantı yapıldı. Havagazı Fabrikası’ndaki çalıştaya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Proje Koordinatörü Büyükşehir belediye Başkan Danışmanı Prof. Dr. İlhan Tekeli, İzmir iş dünyasının tanınmış isimleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, akademisyenler, şehir plancıları katıldı.



DÜNYA’YLA BAĞLANAN BİR KENT HALİNE GELMEK İÇİN

Dönüşüm sırasında tarihi alanlara yeni işlev kazandırmak konusunda araştırma yapmaları gerektiğini İzmir’in merkezinin nasıl dönüştüğü konusunda fikir sahibi olmaları gerektiğini belirten Tekeli, “ Bunları yapalım ki İzmir tarihsel olarak Ege Bölgesi’nde merkez olma işlevini sürdürebilsin. Dünya’yla bağlanan bir kent haline gelsin” dedi.Tekeli , belediyelerce yapılan kamulaştırma ve restorasyon çalışmaları sayesinde, kentin çöküntü alanlarının büyük oranda kurtarıldığını ancak bu merkezlerin, kent yaşamına entegre edilmesi konusunda eksiklikler yaşandığını söyledi. Tekeli “Körfez ve çevresinin tasarımı projemizde belirli bir yol kaydettik. Şimdi de kentin tarihi hafızasını yeniden canlandıracağız. İlk toplantımızda stratejiyi belirleyeceğiz. Tasarım alanında da katılımcı anlayışla hareket edeceğiz. Bu alan, antik çağdan günümüze uzanan bir tarihi zamanı barındırıyor. Burayı kent yaşamına kazandırmalıyız. İstanbul, Ankara ve Avrupa da benzer dönüşümleri gerçekleştiriyor. Bu proje, İzmir’in, bölgesel merkez kent olma özelliğinin devamı için de son derece önemli” dedi.

“ARKEOLOJİK KAZI YAPMAK YETMEZ”
Kemeraltı, Kadifekale ve Agora çevresinin, kentsel gelişime açık biir bölge olduğunu belirten Tekeli, bu alanda yapılacak canlandırma çalışmalarının turizme entegre edilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Tekeli “Proje alanımız, kentsel gelişime son derece açık. Bu bölgeyi canlandırmak istiyorsak, projemizi turizm faaliyetlerine dahil etmeliyiz. Bergama ve Selçuk önemli merkezler ancak toplam turist sayımız çok düşük. Proje alanımızı, kentin 3. turizm merkezi olarak dizayn etmeliyiz. Bir yerde arkeolojik kazı yapmak yetmez. Bu çalışmaları, kentin gelişimi için de kullanmalıyız ve yeni çekim odakları oluşturmalıyız. Proje sayesinde, tarihi zenginliklerimizi, hem kentlinin hem de turistlerin bir kere ziyaret ettiği yer olmaktan çıkartacağız ve kentin, tarihi ile ilişkisini sürekli hale getireceğiz. Kazılan alanları boynu bükük bırakmayacağız” dedi.



KOCAOĞLU: TARİHİ AYAĞA KALDIRMADAN TURİST GELMEZ
Toplam 300 hektarı bulan tarihi aksın yeniden ayağa kaldırılması, fonksiyonların yeniden işlerlik kazandırılması ve tarihi bir çekim merkezi olabilmesi için katılımcı bir anlayışla çalışmalar yaptıklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bölgede yapacağımız çalışmaların neticesinde farkındalık yaratarak Agora’nın da tarihi bölgelerini ortaya çıkartarak, buradaki sivil mimari örneklerini yani hanları, köşkleri, iş yerlerini, ve bütün çevreyi rehabilite edip , yeni fonksiyonlar yükleyerek, bölgeyi 24 saat ayakta tutacak, konut dokusunu bozmayacak işlevler kazandıracak bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Bunun sonunda belki yarışmalar da yapılacak. En sonunda nerede ne yapacağımızı hangi sokakta neyi değerlendireceğimizi, tarihten gelen özellikleri de göz önünde bulundurarak kentin tarihi aksı olan bu noktayı tekrardan kente kazandırmayı amaçlıyoruz.Burası kentin turizm açısından en değerli bölgesi, burayı butik oteller ve hizmet sektörüne açarak birçok yaşam alanını buraya getirecek bir çalışmanın planlamanın, fonksiyon yüklemenin, stratejik planın omurgasını oluşturacak bir toplantı yaptığımız... Bir taraftan Efes antik kenti, bir taraftan Bergama’ya uzanacak bir aks düşünün… Kentin merkezindeki bu tarihi mekanı ayağa kaldırmadan burada hem yerli hem yabancı turistleri ağırlamadan kente turisti çekmemiz zor gözüküyor. Kentte hizmet sektöründe büyümesi, ve turizm potansiyelinin çeşitlendirilmesi için en önemli noktası olarak tespit ettiğimiz tarihi aksın tekrar kentte kavuşturulması, buradaki yaşamın da nitelikli şekilde arttırılması için yapılan çalışmalar içerisindeyiz” dedi.

NELER YAPILACAK'
Tekeli, projenin hangi aşamalardan geçeceğini de şu sözlerle açıkladı: “Tarih ile İzmirlinin ilişkisi nasıl güçlendireceğimizi planlayacağız. Bu bölgenin konuttan soyutlandırılması, istediğimiz tarihi gelişimine katkı sağlamaz. Bunun yerine sağlıklı bir kentsel dönüşüm hayata geçirilecek. Bu projenin başarısı için en önemli aşama bu olacak. Sokak ve kamusal alanların faaliyetleri yeniden planlanacak. Sosyal yaşamı artırmak ve bölgedeki hareketliliği sağlamak için gençleri çekmek zorundayız. Bunu yapmazsak canlılık veremeyiz. Bu kapsamda üniversiteler ve sosyal tesisler yapılacak. Proje alanının sadece gündüz değil, gece de yaşaması için sosyal düzenlemeler gerçekleştirilecek.



Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.