İzmir Ticaret Borsası 'VOB'da pes etti
VADELİ İşlemler ve Opsiyon Borsası’nın (VOB) yüzde 17 hissedarı olan İzmir Ticaret Borsası (İTB), Türkiye’deki borsaları tek çatı altında toplamayı öngören Sermaye Piyasası Kanunu tasarısı çerçevesinde kurulacak Borsa İstanbul bünyesine katılma konusunda İTB ve VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’ye müzakere yetkisi verdi. Yetki verilmezse VOB’un zaten işlevsiz kalacağını söyleyen Kestelli, "Pes ettik. Tek başıma Don Kişot gibi yıllardır bunu savunuyorum ama ne yazık ki ben de 'Kabul edelim' önerisiyle sizlere gelmek durumunda kaldım" dedi.
- Ege Postası
- 31.10.2012 - 13:24
'İSTANBUL’UN BAŞARISIZLIĞINI VOB’UN BAŞARISIYLA ÖRTME GİRİŞİMİ'
VOB büyürken ve organize borsalar dışında gelişen foreks piyasası patlarken İMKB’nin sığ bir piyasa olarak kalmaya devam ettiğini söyleyen Kestelli, "Küresel krizin ardından siyasi otorite, Türk sermaye piyasasını senkronize olarak büyütmek üzere adımlar atmaya karar verdi. Bunun için İstanbul’u küresel sermayenin merkezi haline getirmek için İstanbul Finans Merkezi Projesi üretildi. Bu proje, İstanbul Borsası’nın başarısızlığını VOB’un başarısıyla örtme girişimine dönüştü. Ekonomi yönetimi Türk sermaye yapılarını tek bir çatı altında idare etmeyi ve büyütmeyi hedefliyor. Bunun için son derece hantal ve başarısız bulunan İMKB devletleştirildi" diye konuştu.
VOB İÇİN BİÇİLEN DEĞER 240 MİLYON LİRA
Yıpratıcı bir süreç yaşadıklarını ifade eden Kestelli, bayram öncesi bu konuyla ilgili yasa tasarısının da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçtiğini hatırlatarak, şunları söyledi:
"Tasarı, VOB ortaklarına da istedikleri takdirde ellerindeki VOB hisselerini belli bir çarpanla Borsa İstanbul hisseleriyle değiştirme çağrısı yapıyor. Bu yasayla VOB ortaklarına önerilen nihai teklif özetle şöyle; Ellerinizdeki VOB hisselerine karşılık size Borsa İstanbul’un yüzde 5’ini verelim. Yeni borsanın yönetimine girin ve VOB’un kasasındaki nakit de size kalsın. Birleştirilmiş Borsa İstanbul’a biçilen tahmini değer 4 milyar lira civarında. Bu hesapla VOB ortaklarına önerilerin hisselerin değeri 200 milyon lirayı buluyor. Buna dağıtılacak kar payı eklenirse ortaya VOB için 240 milyon lirayı aşan bir değer çıkıyor."
BABACAN YANIT BEKLİYOR
Bu konuyla ilgili TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’la görüştüklerini, Babacan’ın kendilerini Borsa İstanbul’un ortağı olarak görmek istediğini söylediğini aktaran Kestelli, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Biz de bu konuda yapılan yanlışları Sayın Babacan’a anlattık. Borsa Meclisi ile istişare etmeden bu konuda bir değerlendirme yapamayacağımı söyledim. TOBB Başkanımız Hisarcıklıoğlu da 'İzmir ne derse biz de onu deriz' dedi. Bugün bize İzmir’in kurumumuzun ve üyelerimizin çıkarlarını gözetme görevi düşüyor. VOB’u tek başına küresel bir borsa haline getirmek için yapılması gereken herşeyi yaptık. Ancak siyasi otorite, VOB’un başarısını İstanbul’u finans merkezi yapma hedefi için kaldıraç olarak kullanma konusunda bir tasarrufta bulunmaya kararlı. Daha fazla ayak diretirsek tıpkı vadeli hisse senedi işlemleri ve opsiyonları konusunda olduğu gibi her aşamada önümüzün kesileceği aşikar. Ya VOB’un yok olmasıyla sonuçlanabilecek yeni bir mücadeleye gireceğiz ya da yeni Türkiye Borsası’nın bir parçası olup hakkımız olan parayı alarak yeni ve daha büyük işlere odaklanacağız."
Konuşmalar ve meclis üyelerinin sorularının yanıtlanmasının ardından yapılan oylamada İTB Meclisi, Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’ye yetki verdi.
Yorum Yazın