İzmir bu soruya yanıt arıyor: raporlar nerede'
İzmir’in tarihi değerleri arasında yer alan Alsancak Stadı rant ve AVM iddialarının gölgesinde kaderine terk edildi. Sezon başında kapısına kilit vurulan spor tesisi çürümeye yüz tutarken, aradan geçen onca zamana karşın çivi dahi çakılmadı. “Tadilat mı yapılacak, yoksa yıkılacak mı'” sorusuna yanıt arayan İzmir kamuoyunun ısrarlı taleplerine karşın kapatılan stadın depreme dayanıksız olduğuna dair sır gibi saklanan raporlar ise henüz açıklanmadı.
- Ege Postası
- 10.01.2015 - 11:40
TADİLAT NEDEN BAŞLAMIYOR'
Alsancak Stadı ile ilgili tartışmalara bilim cephesinden açıklama getiren TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Melih Yalçın, meslek örgütleri olarak tüm ısrarlı taleplerine rağmen, sezonun başında stadın kapatılmasına yol açan depreme dayanıksız raporlarına ulaşamadıklarını söyledi ve, “Alsancak Stadı’nın depreme dayanıksız olduğuna ve yıkılma riski taşıdığına dair raporlara ulaşamadık. Böyle bir rapor aylar geçmesine rağmen yayınlanmadı. Raporu hazırlayan firma ile görüştük. Burada bir çalışma yapılması gerekiyor. Ama halen bir türlü yapılmadı. Ne yapılması gerektiğine dair ikinci bir rapor hazırlanması lazım, ancak böyle bir çalışma da yapılmadı” diyerek Alsancak’ta yaşanan krizi değerlendirdi.
MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN RANT VE AVM ÇIKIŞI
“Karşımızda TOKİ diye bir kurum, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve yerel idare var. Ancak en doğru kararı onlar değil, kentte yaşayan insanlar bu kararı verecek” diyerek sözlerini sürdüren TMMOB İKK Sekreteri Yalçın, rant ve paranın sadece stadı değil tüm kenti tehdit ettiğini belirterek şunları söyledi: “Kimse buraya AVM yapacağım diye bir karar veremez. Buna kentli karar verecek. Gezi Parkı’nın çıkış nedeni de buydu. Alsancak Stadı’na da bir rant kaynağı gözü ile bakılıyor. Para birçok şeyi satın alabilir. Su kaynakları, orman alanları, kıyılarımız için de bu geçerli. İktidar rantın ve talanın önünü açmak için her türlü girişimde bulunuyor, buna yönelik her türlü yasa değişikliğini hayata geçirmeye çalışıyor. Okullar, spor alanları ve diğer kamusal alanlara artık bir rant kaynağı, arsa gözüyle bakıyorlar. Önümüzdeki dönemde çok daha fazla saldırı gelecek ve buraları savunmak zorunda kalacağız. AKP’nin tamamen ranta dayalı bir politikası var. Geldikleri günden beri ranta yüklendiler ve ellerindeki her şeyi sattılar. Mevcut iktidar günü kurtarma üzerine bir ekonomi politikası izliyor.”
“STADIN YOK EDİLMESİNE SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ”
Yalçın son olarak Alsancak’ta taraftarlar, spor kulüpleri ve halk ile birlikte kentin çıkarları için mücadele edeceklerinin altını çizerek, “İstanbul ve Ankara’da hiçbir şey kalmadı, tükendi. Geriye bir tek İzmir kaldı. Rant planlarına geçit vermeyeceğiz ve yaşam alanlarımızın, spor alanlarımızın yok edilmesine seyirci kalmayacağız. Alsancak Stadı’nın yaşatılmasından yanayız. Biz paradan değil, halktan yanayız. Bergama’da, İnciraltı’nda, Kordon’daki saldırılarda nasıl bu kentin çıkarlarını savunduysak, Alsancak Stadı’nı da öyle savunacağız” diye konuştu.
SÖZ TRİBÜNLERDE: DİĞERLERİNE ÇÖZÜM, İZMİR’E SÜRGÜN
“Punta Çayırı” olarak da bilinen ve Türkiye profesyonel liglerindeki ilk müsabakanın 1959 yılında yapıldığı Alsancak Stadı ile ilgili yürütülen mücadelede öne çıkan sivil insiyatif olan Taraftar Hakları Derneği Başkanı (THD) Başkanı Burkal Efe Sakızlıoğlu, “Deprem riski gerekçesi ile kapısına kilit vurulan stadımızda madem böyle bir risk var, peki neden Türkiye’deki diğer statlarda farklı bir uygulamaya gidiliyo? Neden depremle ilgili bu sonuçlar kamuoyu ile paylaşılmıyo? Burası rant anlamında parıldayan bir mücevher konumunda. 2012 yılında burası TOKİ’ye devredildi ve ticari dönüşüme dair ilk adımlar atıldı. Ancak daha sonra, taraftarların tepkisi ve eylemleri sonucunda bu rant planları iptal edildi. Ancak sessiz sedasız yapılan testler sonrasında stadın kapatılması bu planların iptal edildiğini değil, ertelendiğini gösteriyor. Görüyoruz ki, TOKİ’ye devir sözleşmesi devam ediyor. Peki soruyoruz, neden aylardır burada çalışma yapılmıyor'” diye konuştu.
TARAFTARLAR STADIN YERİNDE YENİLENMESİNİ İSTİYOR
Statla ilgili tartışmalar devam ederken, “Alsancak tarihtir yok edilemez” sloganı çatısı altında toplanan futbol kulüplerinin taraftarları, meslek örgütleri ve diğer sivil toplum kuruluşlarının da desteği ile platform olma yolunda ilerliyor. Alsancak Stadı için direniş kararı alan ve örgütlenen taraftarlar, yeni bir eylem planını hayata geçirmeye hazırlandıklarını açıklayarak ikinci toplantısını da gerçekleştirdi. Geçtiğimiz ay kapatılan stat bünyesinde bir forum düzenleyen Taraftar Hakları Derneği (THD), ikinci toplantısını ise dün akşam Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Alsancak Stadını Koruma ve Yaşartma Platformu, belirleyecekleri strateji dahilinde bakanlık ve yerel yönetim nezdinde girişimlerde bulunacak. Futbol kulüplerine gönül veren taraftarlardan oluşan dernek, geçmişte gösterdikleri irade sonucunda TOKİ’nin stat alanındaki söz konusu AVM planlarından geri adım attığını hatırlatarak, kırmızı çizgisini ise stadın ihtiyaca yönelik yerinde yenilenmesi olarak açıkladı. Çeşitli yürüyüş ve eylemler de düzenleyen dernek, “İlk ve son sözümüz bu” diyerek stadın yanı sıra canlı spor tarihi olarak ayakta kalan tesisin bulunduğu alanda bir de spor müzesi yapılmasını istediklerini duyurdu.
Yorum Yazın