İzmir büyük yürüyüş ve mitinge hazırlanıyor
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Eylül ayı sonunda, kapatılan İl Özel İdaresi malları için 'İzmir'in malı İzmir'de kalmalı' adıyla yürüyüş ve miting düzenleyecek. Sivil toplum örgütleri, meslek odaları, siyasi partiler, çiftçiler, işçiler, işadamları ve İzmirlilere çağrı yapacak olan Kocaoğlu, mitingle tüm Türkiye'ye İzmirlinin duyarlılığını, mallarına sahip çıktığını göstermeyi hedefledi.
- Ege Postası
- 29.08.2014 - 13:04
Ayrıca başlatılan, 'İzmir'in malları İzmir'de kalmalı' kampanyasının anlatıldığı 100 bin Büyükşehir dergisi dağıtıldı. Kamuoyunun bilgilendirildiği derginin ardından destek aramak için çalışmalara başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Eylül ayının ikinci yarısında Özel İdare Malları paylaşım kararlarına yönelik kitlesel bir yürüyüş ve miting için hazırlıklara başladı.
Daha önce de çok sayıda sivil toplum örgütünün İl Özel İdaresi mallarıyla ilgili destek verdiği Kocaoğlu, Eylül ayı başından itibaren yürüyüş ve mitinge destek istemek için sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, sendikalar, kanaat önderleri başta olmak üzere İzmir genelinde ziyaretlerde ve görüşmelerde bulunacak. İzmir'in mallarına sahip çıkılması çağrısında bulunacak Kocaoğlu, tüm Türkiye'den İzmirlilerin duyarlılığının göstergesi olması için en demokratik hak olan yürüyüş ve mitinge destek isteyecek.
Özel İdare Malları konusundaki pankartların dışında siyasi pankart, bayrak olmaması planlanan yürüyüşün güzergahı henüz kesinleşmedi. Yürüyüşün tamamlanacağı ve mitingin yapılacağı alanda Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu katılımcılara bir konuşma yapacak.
Kocaoğlu, daha önce Gündoğdu Meydanı'nda yapmayı planladığı mitingi Ramazan ayının başlaması ve tatil nedeniyle İzmir'in boşalması yüzünden ertelemişti.
Başkan Kocaoğlu, 'İzmir'in malı İzmir'de kalmalı' kampayasının anlatıldığı Büyükşehir dergisinde "Toplam değeri 4.5 milyar TL'yi bulan bu taşınır ve taşınmaz malların İzmir'in yerel yönetimleri yerine çeşitli bakanlıklar arasında paylaştırılmasına neden karşı çıktığımızı tek tek anlatalım istedik. Şunu çok iyi biliniz ki bizim mücadelemiz sadece İzmir için! O nedenle göğsümüzü gere gere, başımız dik bir şekilde özel idare mallarını yasal yollardan sonuna kadar savunacağız. Ve tarih bu mücadeleyi 'altın harflerle' yazacak. Bundan kuşkunuz olmasın" açıklaması yaptı. Bu açıklamanın ardından da yürüyüş ve miting için hazırlıklar başlatıldı.
NELER OLDU
Bütünşehir Yasası kapsamında 30 Mart yerel seçimlerinde kapanan İl Özel İdareleri'nin mallarının paylaşımları Valilik bünyesinde kurulan Mal Paylaşım Komisyonları tarafından yapıldı. İzmir'de komisyonda Vali Yardımcısı, Bakanlıklar'a bağlı İl Müdürleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yeraldı. Yerel Seçimler öncesinde köy tüzel kişiliklerine ait mallar çoğu ilçe belediyelere bırakılacak şekilde dağıtıldı. Ancak, İl Özel İdaresi malları yerel seçimden sonraya kaldı. Seçimden sonra birkaç kez komisyon toplantısı krizi yaşandı. Kocaoğlu, kendisine ertelendiği söylenen toplantıda kararlar alındığını kamuoyuna şikayet etti. Daha sonra Kocaoğlu, listeleri inceleyemeden Vali Yardımcısı başkanlığındaki komisyonun malları dağıtmaya başladığı gerekçesiyle toplantıyı terketti. Vali Mustafa Toprak ile Başkan Kocaoğlu arasında bu süreçte malların dağıtımıyla ilgili polemik yaşandı. İzmir'in sivil toplum örgütleri, meslek odaları da Kocaoğlu'na destek verdi. Valilik, 1693 mal ve parselden birini bile Büyükşehir Belediyesi'ne vermedi. Maliye Hazinesi ve bazı bakanlıklara devredilip, tahsis edildi. 1693 mal ve parselinden 21'i İçişleri Bakanlığı'na, 815'i Milli Eğitim Bakanlığı'na, 28'i Sağlık Bakanlığı'na, 386'sı Maliye Hazinesi'ne, 35'i Bakanlık'a bağlı kuruluşlara, 45'i Valilik Yatırım ve İzleme Komisyonu'na, 284'ü DSİ'ye devir kararı alındı. Ayrıca 54 lojman da İçişleri Bakanlığı'na verildi. Bunların dışında 25 mal veya parsel ise Maliye Hazinesi'ne devredilmeden doğrudan bazı kurumlara tahsis edildi.
Valiliğin paylaşım listesinde kamuoyunda bilinen Balçova kaplıcalarının yeraldığı termal tesisler, Buca'daki konutlar, Foça'daki Polen Tatil köyü, Urla'daki Durtur Dinlenme tesisleri, Özel İdare'nin farklı ilçelerde sahibi olduğu iş merkezlerindeki dükkanlar Maliye Hazinesi'ne devredildiği görülürken, imar planlarında yeşil alan, yol, belediye hizmet alanı, şantiye olan yerlerin de devri yapıldı.
Bunun yanısıra Pınarbaşı'ndaki yarış pisti, Altınordu Spor Klubü Gençlik ve Spor Bakanlığı'na, Belkahve Atatürk anıtı, Karşıyaka Zübeyde Hanım Kabristanı ve türbelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edildi. İl Özel İdare'nin restore ettiği Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet binası olarak istediği Kemeraltı girişindeki eski tütün deposunun ise Valilik Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı'na tahsisi gerçekleşti. İZSU'nun beklediği Alaçatı barajı ve Dikili, Karaburun gibi ilçelerdeki göletler ise DSİ'ye tahsis oldu. Sümerbank arsasında mevcutta okulların yeraldığı parseller Milli Eğitim'e bırakıldı. Geri kalan bölüm Maliye'ye devredildi (DHA)
Yorum Yazın