İzmir'de 1 Mayıs İşçi Bayramı
Bu yıl 11 kurumun önderliğinde 12 ayrı talep için İzmir’de alanlara inen işçi sınıfı, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü coşku ile kutladı. Sabah erken saatlerden itibaren Basmane Meydanı’nda toplanan sendikalar, sivil toplum örgütleri, meslek odaları emek ve demokrasi güçleri binlerce işçinin katıldığı dev yürüyüşün ardından İzmir’de kutlamaların ortak adresi olan Gündoğdu Meydanı’nda buluştu. Binlerce işçi Gündoğdu'da buluştu
- Ege Postası
- 01.05.2015 - 11:11
BİNLERCE İŞÇİ GÜNDOĞDU’DA BULUŞTU
İstanbul Taksim’deki yasakların aksine, İzmir’de 1 Mayıs coşku içerisinde kutlandı. Çok sayıda sendika, meslek örgütü, sivil toplum kuruluşu, emek ve demokrasi güçlerinin katıldığı 1 Mayıs kutlamaları Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşen dev miting ile son buldu. Binlerce işçinin buluştuğu etkinlikte bu yıl sendikalar çatısı altında örgütlenmeye başlayan taşeron emekçileri ve geçtiğimiz yıl Soma’da yaşamını yitiren maden işçilerinin yakınları da yer alırken, kutlamalara katılımın arttığı gözlendi.
Basmane Meydanı’nda çeşitli sendikalara üye binlerce işçinin gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından meydanı dolduran emekçiler, Gündoğdu’da düzenlenen mitingde 12 ayrı talebini dile getirdi. Program mitingin ardından Suavi’nin sahne aldığı konserle son buldu.
KARAKOÇ EMEKÇİLERİN 12 TALEBİNİ DUYURDU
Mitingde 11 kurumu temsilen tertip komitesi adına söz alan TÜRK-İŞ 3’üncü Bölge Temsilcisi Hasan Hüseyin Karakoç, alanı dolduran işçilere birlik ve dayanışma çağrısı yaparak, yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “İşçi Bayramı,eşitlik, kardeşlik, birlik, mücadele ve dayanışma anlamına gelmektedir. İşçilerin can verdiği Taksim Meydanı bugün emekçilere yasaklanmaktadır. Bu meydan 1 Mayıs’ta emekçilere açılmalı ve yasaklar kaldırılmalıdır. Taksim emekçilerindir. Açlığa, yoksulluğa, taşeronlaştırmaya, iş cinayetlerine, kölelik düzenine karşı bugün dünyanın her yerinde emekçiler tek ses, tek yürek olarak haykırıyorlar.”
SOMA’YI UNUTMADILAR
İşçi sınıfının 12 ayrı talebini dile getiren TÜRK-İŞ 3’üncü Bölge Temsilcisi Karakoç, herkes için daha çok demokrasi ve sosyal eşitlik istediklerini belirterek, “Tüm çalışanlar için insan onuruna yaraşır yaşama koşulları ve sendikal haklar istiyoruz. Emekçiler sermayenin kar hırsına ve iş cinayetlerine kurban gidiyor. Onlarca işçi kardeşimiz iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor. Soma’yı unutmayacağız, Soma’yı unutturtmayacağız. Örgütlü toplum ve sendikal haklar yok edilmeye çalışılıyor. İşçinin elindeki grev hakkı Bakanlar Kurulu kararları ile AKP tarafından gasp ediliyor. Taşeronu kaldırıyoruz diyerek taşeronun yasalaştırılmasından acilen vazgeçilmelidir. Çalışanların hak ve özgürlüğünü daha kısıtlamak, sendikaların etkinliğini azaltmak için sistemli bir baskı politikası yürütülmektedir. Üreten, alın gücü ile emek sarf edenlerin özgürce örgütlendiği bağımsız bir Türkiye istiyoruz. Bizler memleketimiz için, daha iyi bir gelecek için, daha aydınlık günler için demokrasiye olan aşkımızla, alın terimiz ile çalışmak istiyoruz” dedi ve Soma’da yaşanan ve 301 maden işçisini anarak iş kazalarıyla ilgili olarak Ankara’ya seslendi.
ŞEHİT BABASI İZMİRLİ İŞÇİLERE SESLENDİ
Geçtiğimiz yıl Soma’daki maden faciasında oğlu Uğur Polat’ı kaybeden İsmail Polat da kutlamalarda sahneye çıkarak işçileri selamladı. İzmir’e şehit ailelerinin selamını getirdiğini belirten acılı baba Polat, “Onları çok özledik. Onları unutmadık. Acıları bizle birlikte yaşıyor. Bize unutun dediler. Ama biz unutmadık, unutmayacağız. Onların hayalleri gözümüzün önündeyken onları nasıl unutalı? Kaybettiklerimizi unutursak onları tekrar öldürmüş oluruz. Üç kuruşluk yaşam odasını işçilerden esirgeyenler, kar hırsına canları kurban edenler, acılarımız üzerinden oy avcılığı yapanları kınıyoruz. Bize hesap sormayın diyorlar. Onları ölüme götüren bu sömürü sistemi karşısında nasıl susarı? Rüşvetle, oyunlarla bizi kandırmaya çalışıyorlar. Ama biz hesap soracağız” diye konuştu. Polat ayrıca 15-16 Mayıs’ta Soma’da gerçekleşecek anma törenlerine tüm İzmirli emekçileri davet etti.
16 MAYIS’TA SOMA’YA GİDİYORLAR
Programın devamında alandan “Soma halkı yalnız değildir” sloganları yükselirken, “Unutursak gözyaşlarımız kurusun” diyen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da 16 Mayıs’ta İzmir’deki tüm sendikalar ve meslek odalarının kitle örgütlerinin de desteği ile Soma’ya gideceklerini duyurdu.
KOCAOĞLU VE BELEDİYE BAŞKANLARI DA DESTEK VERDİ
Kutlamalara her yıl olduğu gibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ilçe belediye başkanları da katılım gösterirken, CHP İzmir Milletvekilleri, milletvekili adayları ve siyasi parti temsilcileri de Gündoğdu Meydanı’nda işçilerle buluştu.
Alanı dolduran İzmirliler, Başkan Kocaoğlu ile fotoğraf çektirmek için adeta birbiriyle yarıştı.
TAKSİM’E SELAM GÖNDERDİLER
Diğer yandan gerçekleşen kutlamada atılan Taksim sloganları güne damga vurdu. İstanbul’da yaşanan olaylar ve yasaklar sonrasında yaşanan gerginliklerle ilgili gelen haberler üzerine alanı dolduran emekçiler Taksim’e selam gönderdi. Binlerce işçi hep bir ağızdan “Faşizme karşı omuz omuza”, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları atarak olaylarını kınadı.
MİTİNGDE “KÜRTÇE SLOGAN” GERGİNLİĞİ
Miting öncesinde alanda atılan bazı sloganlar da katılan kurumlar arasında kısa süreli gerginliğe yol açtı. İşçi Bayramı’na katılan bazı grupların attığı Kürtçe sloganlar üzerine Vatan Partisi ve TGB (Türkiye Gençlik Birliği) üyeleri “Kahrolsun Faşizm”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” şeklinde karşılık verirken, daha sonra ise 1 Mayıs kutlamalarını protesto ederek miting alanını terk etti.
HDP'NİN GİRİŞİ SIRASINDA ÜST ARAMA GERGİNLİĞİ
Demokratik Haklar Federasyonu ile HDP'nin korteji alana girdiği sırada ise, polislerle üst arama gerginliği yaşandı. Bunun üzerine çevik kuvvet ekipleri kalkanlarla girişi kapattı. Partililerden bazıları da polislere doğru su şişesi attı. Ancak kısa süren gerginlik, partili yöneticilerin araya girmesiyle sona erdi. Partililer daha sonra arama noktasından geçip alana girdi. Bu sırada bazı katılımcıların elinde bulunan 'YPG' bayrakları da polislerce alındı. Ancak partililer bu bayrakları daha sonra tekrar alıp alana döndü. Atılan su şişesi isabet eden bir polisin başı kanadı. Yaşanan bu gerginlikten başka polis ile katılımcılar arasında, hiçbir olumsuzluğun yaşanmadığı öğrenildi. Katılımcıların alana girişlerinin tamamlanmasıyla, 1 Mayıs kutlamaları da, Gündoğdu Meydanı'nda coşkuyla başladı. Slogan atan gruplar, sahnede söylenen şarkılara eşlik etti. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı kutlamalar, Gündoğdu Meydanı'nda devam etti.
KUTLAMALAR OLAYSIZ SONA ERDİ
İzmir'de, güzel havada coşkulu geçen 1 Mayıs kutlamalarında tek konuşmayı, tertip komitesi adına Türk İş 3'üncü Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç, yaptı. Karakoç konuşmasında, genel olarak taşeron sistemini eleştirdi. Kutlamalar sırasında, KESK üyesi bir kişinin, kürsüde kürtçe konuşması, tartışma yarattı. Bu kişiyle, kendisine müdahale eden bir başka tertip komitesi üyesi arasında itişme de yaşandı. Ancak araya girenler tarafından taraflar, kürsünün bulunduğu alandan uzaklaştırıldı.
Kutlamalarda sanatçı Suavi de konser verdi. Sevilen şarkılarını seslendiren Suavi, vatandaşları dağılımda olası provakosyanlara kapılmamaları için de uyardı, yaklaşan seçimler öncesinde bu tür olayların olabileceğini söyledi. 1 Mayıs kutlamalar Suavi konseriyle sona erdi.
Bu arada HDP'nin alana girişi sırasında yaşanan arbede sonrasında, toplam 10 polis ile vatandaşın, hastaneye gittikleri ve ayakta tedavilerini yaptırdıkları öğrenildi. Kutlamalara katılanlar gruplar halinde olaysız olarak dağıldı.
Yorum Yazın