Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de 1 Mayıs çatlağı!

İzmir'de 1 Mayıs çatlağı!

İzmir'de daha önce düzenledikleri basın açıklamasında Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamasına DİSK, TÜRK-İŞ, KESK, TMOOB, İzmir Barosu, Birleşik Kamu iş ve İzmir Tabip Odası ile birlikte katılacağını açıklayan Kamu Sen’in kutlama programından çekilmesi deprem etkisi yarattı. Sendikalar arasında kriz yaratan fire sonrasında Türkiye Kamu-Sen adına açıklamada bulunan İzmir İl Temsilcisi Ahmet Doğruyol’un sözlerine başta Türk-İş ve DİSK sert tepki gösterirken, 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesinde birlik ruhuna da gölge düştü.

  • Ege Postası
  • 29.04.2014 - 19:43
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’deki 1 Mayıs kutlamalarına sayılı günler kala çekilme kararı alan Türkiye Kamu-Sen; sendikalar, odalar ve emek örgütleri arasında tartışma yaşanmasına sebep oldu. Ekonomik gerekçelerle kutlamalara katılmaktan vazgeçtiği iddia edilen Türkiye Kamu-Sen’in bu kararı deprem etkisi yaratırken, İşçi Bayramı öncesinde birlik tablosuna da gölge düşürdü. Türkiye Kamu-Sen adına yazılı açıklamada bulunan İl Temsilcisi Ahmet Doğruyol’un “Toplantıya katılan bazı sivil toplum kuruluşları kısmen belli noktaya kadar gelseler de gerek konuşma metni içerisindeki bazı ifadelere koyduğumuz çekinceler, gerek marjinal grupların 1 Mayıs’ı bayram gibi kutlamaktan ziyade, intikam alma yeri olarak görmeleri bizleri endişelendirmiştir” şeklindeki sözleri ve dile getirdiği iddialar sert tepkiyle karşılandı. Doğruyol’un sözleri, sonrasında 1 Mayıs Tertip Komitesi adına açıklamada bulunan Türk-İş ve DİSK temsilcileri, “marjinal” yakıştırmasını kendisine iade ettiklerini belirterek, kendilerine yönelik ithamları da talihsiz olarak nitelendirdi.  

"1 GÜN KALA ÇATLAK"HABER İÇİN TIKLAYINIZ
 
“KENDİSİNE İADE EDİYORUM”
Doğruyol’un sözlerinin ardından bir açıklama yapan Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hasan Hüseyin Karakoç, söylemlerin kabul edilemez ve talihsiz olduğunu belirterek, “Biz toplamda 8 konfederasyon olarak bir araya geldik. Marjinal grup veya kuruluş olduğuna dair ithamları son derece çirkin ve kabul edilemez bir şey. Biz 8 tane konfederasyon ve kurumuz. Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, Birleşik Kamu-İş bir araya geldi. Kendileri mi marjinal gru? Biz mi marjinal grubu? O kadar toparlayıcı olmaya çalıştık. Onların her dediklerini, her istediklerini yerine getirmeye çalıştık. Gerek ortak açıklayacağımız basın metninde, gerek hazırlıklarda tüm dediklerini dikkate aldık ve birlikte mutabakat sağladık. Kendisinin katılmadığı birçok toplantıya onu temsilen birileri katıldı. Sonra bize telefon ederek, biz 13 şubeyiz bunu kabullenmemiz mümkün değil dedi. Ama komitede alınan her karar ittifakla alındı. En ufak bir itirazları bile olmadı. Sonradan ne olduysa böyle ithamlarda bulundu. İçimizde marjinal grup yok. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Ben bu sözleri aynen kedisine iade ediyorum. Türk-İş mi marjina? DİSK m? Baro m? TMMOB m? Hangimiz marjinal grubu? Kemeraltı’nda bildiri dağıtırken, ortak basın açıklaması yaparken kendisi de vardı. Yapılan bireysel bir açıklamadır. Kamu-Sen adına çok talihsiz bir açıklamadır. Eğer ki komite toplantısında gelir bunu kabullenemeyiz der çeker gider, mutabakat sağlayamadık der çekilir gider, anlarız. Ama böyle bir şey yok. Bir konfederasyonu temsilen yapılan bu açıklama kabul edilecek düzeyde değildir.”
 
“ÇAMUR ATARAK KENDİLERİNİ AKLAMANIN PEŞİNDELER”
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da Türkiye Kamu-Sen adına açıklamada bulunan Doğruyol’a sert tepki göstererek, “Biz DİSK olarak hiçbir zaman ayrıştıran olmadık, her zaman bütünlükten yana olduk. Şimdiye kadar hep çok renklilik ve çok kültürlülüğe bağlı kaldık. 1 Mayıs’ı kendi korkuları ile ayrıştıranlar, bu ülkedeki emek mücadelesi veren sendikalarımızın, odalarımızın ve kamu emekçilerinin üzerine “çamur atarak” kendilerini aklamanın peşinde. Oysa 24 Nisan 2014 tarihinde Kemeraltı girişinde her şeye mutabık kalmış ve ortak kutlama anlamında basın açıklaması yapmışlardı. Kamu-Sen her zamanki gibi kendi ideolojisinin korkusu altında kalıp, buna mahkum oldu. Ve peşinden de DİSK, TÜRK-İŞ, KESK, TMMOB, İzmir Tabip Odası, Birleşik Kamu İş, İzmir Barosu’nu marjinal yakıştırması yapıldı. Biz marjinal olmadık, asıl marjinal kendileri oldu. Kamu Sen yaptığı açıklamalarla bizi ayrıştıramaz, ancak kendisini küçültür. Şanlı 1 Mayıs’a gölge düşüremeyecekler” dedi.
 
MALİ SEBEPLERDEN ÖTÜRÜ MÜ ÇEKİLDİ'
1 Mayıs’a sayılı günler kala çekilme kararı alan ve kutlamalara katılmayacağını duyuran Türkiye Kamu-Sen’in ekonomik gerekçelerle geri adım attığı ileri sürülürken, kriz yaratan bu gelişmenin ise 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin aldığı karar doğrultusunda törene ait giderlerin sendikalar tarafından ortaklaşa karşılanması konusunda anlaşmazlık yaşandığı öğrenildi. İddiaya göre, 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından törende yapılacak olan harcamaların giderleri sendikalar arasında müştereken paylaştırdı, ancak Türkiye Kamu-Sen bu giderleri karşılayamayacağını belirtti. Sendika adına mali gerekçelerle organizasyondan çekildiğine dair iddiaları reddeden Türkiye Kamu-Sen İzmir İl Temsilcisi Ahmet Doğruyol ise, açıklamasında belirttiği nedenlerden ötürü kutlamalara katılmayacaklarını duyurdu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.