Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de 2024 hedefi 100 bin sağlık turisti ile 250 milyon dolar gelir

İzmir'de 2024 hedefi 100 bin sağlık turisti ile 250 milyon dolar gelir

İzmir, Türkiye'nin sağlık turizmi alanındaki pastasından en önemli pay alan illerden biri İzmir oldu. İzmir Sağlık Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bülent Cinel, "2023 yılında İzmir'e 60 bin sağlık turisti geldi ve 110 milyon dolar girdi sağladı. Bu yıl ise beklentimiz 100 bin hasta ile 250 milyon dolar gelir sağlamak" dedi

  • Ege Postası
  • 18.04.2024 - 14:01
  • Güncelleme: 18.04.2024 - 15:37

Sağlık turizminin 12 ay boyunca çalışan bir sektör olması bu alanın için cazip hale gelmesini sağladı. Son yıllarda Türkiye, sağlık turizmi alanında gözle görülür bir büyüme yaşadı. Bu alandan önemli pay alan illerden biri İzmir oldu. Sağlık turizminde, İzmir'de 2024 yılında gelen taleplerde bir artış gözlendiğini belirten İzmir Sağlık Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bülent Cinel, "2023 yılında İzmir'e 60 bin sağlık turisti geldi ve 110 milyon dolar girdi sağladı. 2024 yılında ise beklentimiz İzmir'de 100 bin hasta ile 250 milyon dolar gelir sağlamak" dedi.

Medikal turizmde Sağlık Bakanlığı istatistiklerinde en çok kadın hastalıkları, iç hastalıkları ve göz hastalıkları ilk 3 sırayı aldığını belirten Dr. Cinel, "Ayrıca İzmir'de sahada obezite cerrahisi ve estetik ile ilgili uygulamaları ön planda görmekteyiz. Sağlık turizmi için en çok Avrupa'dan talep geliyor. Özellikle İrlanda, İngiltere, Almanya'daki Türk kökenli vatandaşlarımızı görmekteyiz" diye konuştu.

'MEDİKAL TURİZMDEKİ BAŞARIMIZI DİĞER ÇEŞİTLERDE DE GÖSTERMELİYİZ'

2023 yılında medikal turizm için Türkiye'ye 1 milyon 400 bin sağlık turistinin geldiğini ve 2 milyar 307 milyon dolar gelir elde edildiğini aktaran Dr Cinel, şunları söyledi:

"Termal turizmi, 3'üncü yaş ve engelli turizm, wellness turizm ve medikal turizm toplam 10 milyon sağlık turisti ve 10 milyar dolar gelir getirmiştir. Dünyaya baktığımızda 2023 yılında 1 trilyon dolarlık bir sağlık turizmi geliri olduğunu gördük. Medikal turizmdeki başarımızı diğer sağlık turizmi çeşitlerinde de göstermeliyiz. Dünya çapında faaliyet gösteren ve sağlık turizmi alanında araştırma ve faaliyet gösteren kuruluşlar sağlık turizmindeki çeşitliliği arttırmışlar. Bu da sağlık turizmi ekonomisinin çok daha büyük boyutlara ulaştığını gösteriyor."

'MEDİKAL TURİZMDE 2,5 MİLYON SAĞLIK TURİSTİ BEKLENİYOR'

Bu yıl için tüm sağlık turizmden dünyada 6 milyar 800 milyon dolar gelir beklendiğini söyleyen Dr. Cinel, "Medikal turizm, termal turizm, 3'üncü yaş ve engelli turizm, wellness turizm dışında sağlıklı beslenme ve kilo verme, tamamlayıcı ve geleneksel tıp, mental wellness, halk sağlığı ve kişileştirilmiş tıp gibi çeşitlilikler eklenerek sağlık turizmi genişledi. Ülkemizde henüz böyle bir istatistik olmadığından 2024 yılı projeksiyonunu 4 sağlık turizmi çeşitliliğinde belirliyoruz. Böylece; 2024 yılında medikal turizmde 2,5 milyon sağlık turisti ile 4,5 milyar dolar gelir beklentimiz var. Bu alana termal turizm, 3'üncü yaş ve engelli turizmi, wellness turizmi ve istatikleştiremediğimiz kaçak medikale turizm gelirlerini eklersek 15 milyar dolarlık bir gelir beklentimiz mevcut" dedi.

'BEKLENTİMİZ BATI AVRUPA ÜLKELERİNDEN'

Sağlık turizmi için beklentilerinin Batı Avrupa ülkelerinden olduğunu belirten Dr. Cinel, şöyle konuştu:

"Bu ülkelerde 5 milyon Türk kökenli nüfus bulunuyor. İran'da ise Azeriler, Türkmenler ve Kafkas Türklerinin genel nüfusunun yüzde 27'sini oluşturduğu 80 milyonluk bir nüfus var. 10 milyon nüfuslu Azerbaycan başta olmak toplamda 60 milyon nüfuslu Türki Cumhuriyetler ve 300 milyonluk büyük Müslüman nüfus kümelenmesiyle Ortadoğu'nun tamamını sağlık turizmi için bekliyoruz. Ayrıca 144 milyon nüfus barındıran ve Türkiye'den daha zayıf bir sağlık sistemi bulunan Rusya Federasyonu da bu beklentiye dahil. 4 saatlik uçuş mesafesinde 57 ülke ve 1 milyar insan yaşamaktadır. Yakın uçuş mesafesi, uygun tedavi maliyetleri, modern tıbbi teknoloji, sosyo-kültürel benzerlikler, bekleme sürelerinin az olması, kaliteli hizmet anlayışı ve turistik faaliyet çeşitliliği ile ülkemiz bir cazibe merkezidir."

'MİKRO DESTİNASYON TANITIM SİSTEMİNİ KURMALIYIZ'

Dr. Cinel, "Dünyada tanıtım ve faaliyetlerde tüm ülke tanıtımı yerine coğrafi özellikleri, bölgesel hizmet ağının farklılığı, hava durumu, tarihi ve kültürel değerlerin olması gibi daha küçük alanda ve daha spesifik tanıtımlarla turizm gelirlerinde artış olduğu görüldü. Sağlık turizminde de bu turizm faaliyetlerinin yanı sıra spesifik tedavilerin yapıldığı hastaneler, termal alanlar, wellnes ve engelli tesislerinin arttırılması ile bölgesel yönetim sistemi kurularak tanıtımların yapılması gelir seviyemizi arttıracağını düşünüyoruz. Bu amaçla mikro destinasyon olarak adlandıracağımız tanıtım sistemini kurarak hayata geçirmeliyiz" dedi.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.