Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de 50 asker ile 23 hakim ve savcı gözaltında

İzmir'de 50 asker ile 23 hakim ve savcı gözaltında

İzmir’de, darbe girişimi kapsamında aralarında Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen’in de bulunduğu 50 rütbeli asker ile 23 hakim ve savcı gözaltına alındı. Gözaltına alınan 9 savcı ve 12 hakim, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. İzmir'de gözaltına alınan hakim ve savcıların sorgusu bitti

  • Ege Postası
  • 17.07.2016 - 12:22

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında, darbe girişiminde bulunuğu ileri sürülen Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) üyesi olan 9 savcı ve 12 hakim gözaltına alınmıştı. İzmir Emniyet Müdürlüğü Yeşilyurt Ek Hizmet Binası'ndaki sorgulamaları biten savcılar; Kadir Bakırcı, Mehmet Bayram, Yalçın Şahinkaya, Emrah Kalaycı, Atilla Ulupınar, Uğur Hadimli, Ali Bayram, Ersan Yaldır, Sümeyra Yaldır ve hakimler; Yalçın Çebiş, Gültekin İpteş, İsmail Erkek, Hediye Erkek, Atilla Rahman, Muharrem Barut, Nazan Esma Somak, Mustafa Taşkın, Mehmet Ayan, Bekir Erin, Atilla Metehan ve Mustafa Kayın adliyeye sevkedildi.

GÖZALTILAR SÜRÜYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı bir grup tarafından geçen cuma yapılan darbe girişimiyle ilgili gözaltılar sürüyor. Darbe girişiminin ardından İzmir'de düzenlenen operasyonlarda, gözaltına alınanların sayısı 73'e çıktı. Aralarında hakim ve savcılar ile rütbeli askerlerin de bulunduğu şüphelilerin sorguları sürerken, işlemleri tamamlanan 20 şüpheli adliyeye sevk edildi. İzmir'deki askeri bilgi ve belge temin etme davasına bir süre bakan hakimlerden Atilla R. da şüpheliler arasında bulunduğu belirtildi.

İzmir'de, darbe girişiminin ardından gözaltına alınan Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen'in de aralarında bulunduğu askerlerin sayısı 50'ye çıktı. Ayrıca, haklarında yakalama kararı verilen hakim ve savcılardan da 23'ü gözaltına alınıp Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Böylelikle geçen cuma gününden bu yana, darbe girişimiyle ilgili İzmir'de düzenlenen operasyonlarda toplam 73 kişi gözaltına alınmış oldu. Gözaltındaki şüpheliler arasında, İzmir'deki askeri bilgi ve belge temin etme davasına bir süre bakan hakimlerden Atilla R.'nin de bulunduğu belirtildi.

POLİSLERİ SERBEST BIRAKMIŞTI

Şüphelilerden hakim Atilla R.'nin 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olduğu dönemde, İzmir'de emniyet mensuplarına yönelik "Kupür davasındaki" tutukluluk itirazlarını değerlendirdiği bildirildi. Atilla R.'nin o değerlendirmede, 11 polisin tahliyesine karar verdiği, hazırladığı 9 sayfalık gerekçeli kararda tutuklamalara gerekçe olan suçlamalarla ilgili değil somut delil, olgu dahi bulunmadığını belirttiği, örgüt suçlamasını da "Hukuki garabet" olarak değerlendirdiği öğrenildi. Gözaltındaki Atilla R. hakkında "Anayasal düzeni yıkmak" suçundan işlem yapıldığı kaydedildi.

20 KİŞİ ADLİYEDE

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorguları süren zanlılardan işlemleri tamamlanan 20'sinin adliyeye sevk edildiği, diğerlerinin de sorgularının ardından adliyeye sevk edileceği belirtildi.

'ASKERİ CASUSLUK' DAVASI HAKİMİ DE VAR

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince operasyon başlatıldı. Dün yapılan operasyonda; aralarında Ege Ordusu Komutanlığın Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldı, Albay Oksal Çelik, Yüzbaşı Emir Birgül, Çiğli 2. Hava Jet Üs Komutanlığı Kurmay Başkanı Albay Ramazan Elmas, Albay Yener Karaduman, Komando Tugayı Kurmay Başkanı Yarbay Bülent Eryılmaz, Eski İl Jandarma Komutan Yardımcısı Yarbay Faik Baran, Kurmay Pilot Binbaşı Fatih Sarıçay, Yüzbaşı Kadir Silay, Üsteğmen Yasin Yılmaz, Teğmen Rıdvan Mecnur, Astsubay Cihangir Özcan, Astsubay Taner Çakal, Uzman Çavuş Hakan Yalçın'ın da aralarında bulunduğu 34 rütbeli asker dün gözaltına alınmıştı. Devam eden operasyonda 16 rütbeli asker ile birlikte 23 hakim ve savcı daha gözaltına alındı. İzmir'de yapılan operasyonda toplam gözaltı sayısı 73'e yükselmiş oldu. Gözaltına alınan hakimlerden 'Askeri Casusluk' davası hakimi olan Atilla Rahman'ın da olduğu öğrenildi.

KARI KOCA ALMANYA'YA KAÇMAK İSTERKEN YAKALANDI 

Öte yandan, haklarında yakalama kararı bulunan Adana Adliyesinde görevli savcı Muammer Taha Ekim ve eşi hakim Gamze Ekim, İzmir Adanan Menderes Havalimanı'nda yakalandı. Hakim ve savcı karı kocanın İzmir'den havayolu ile Almanya'ya kaçacağı ileri sürüldü. Gözaltına alınan asker, hakim ve savcıların Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulama işlemleri devam ederken, gözaltı sayısının artabileceği bildirildi.

FOÇA'DA GÖREV YAPAN HAKİM VE SAVCI ÇİFT EVLERİNDE BULUNAMADI 

İzmir'de darbe girişimi nedeniyle yürütülen soruşturma kapsamında Foça İlçesi'nde gözaltına alınmak istenen Cumhuriyet Savcısı Bayram Hamurcu ve hakim eşi Betül Hamurcu evinde bulunamadı.

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun FETÖ/PDY'nin darbe girişimi ile ilgili başlattığı soruşturma kapsamında Foça'da gözaltına alınmak istenen Cumhuriyet Savcısı Bayram Hamurcu evinde bulunamadı. Hamurcu'nun hakim olan eşi Betül Hamurcu ve çocuğunu alarak evinden ayrıldığı tespit edildi. HSYK'nın açığa aldığı 2 bin 745 hakim ve savcı arasında Bayram Hamurcu ve eşinin de adı bulunuyor.

ALİAĞA'DA ÜÇ HAKİM VE BİR SAVCI GÖZALTINA ALINDI 

İzmir’in Aliağa ilçesinde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin 3 hakim ve 1 savcı gözaltına alındı. 
Alınan bilgiye göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, Aliağa Adliyesinde görevli üç hakim ve savcı için işlem başlatıldı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca sürdürülen soruşturma çerçevesinde 3 hakim ile 1 savcı gözaltına alındı.
Gözaltına alınan hakim ve savcılar, Aliağa Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirilerek İzmir’e sevk edildi.

500'DEN FAZLA HAKİM VE SAVCI GÖZALTINDA 

Darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmada 500’den fazla hakim ve savcı gözaltına alındı.

Darbe girişimine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında yurt genelinde operasyonlar yapıldı.İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından terör örgütü Fetullahçı Terör Örgütü'nün ve Paralel Devlet Yapılanması mensup olduğu belirtilen 132 hakim ve cumhuriyet savcısı hakkında gözaltı kararı verildi. Yurtdışına çıkış yasağı konulan hakim ve savcıların evlerinde arama yapıldı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı da  Anadolu Adalet Sarayı'nda görevli 110 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı verdi.

2 BİN 745 HAKİM AÇIĞA ALINDI
HSYK Genel Kurulu’nca, darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkarılan 5 HSYK üyesinin, üyeliğinin düşürülmesine karar verildi. 

HSYK 2. Dairesi de 541'i ilk derece idari yargıda, 2 bin 204'ü ilk derece adli yargıda olmak üzere 2 bin 745 hakimi açığa aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sözkonusu hakim ve savcıların gözaltına alınması ve haklarında soruşturma yürütülmesini istedi. 

Soruşturma kapsamında İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, Bakırköy Adalet Sarayı ve Küçükçekmece Adliyesinde görevli 140 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı verildi.

Adana Adliyesinde görevli savcı Muammer Taha Ekim ve eşi hakim Gamze Ekim'in, İzmir Adnan Menderes Havalimanından Almanya'ya kaçacağı tespit edildi. Ekipler, uçağa binmek üzere olan Ekim çiftini, gözaltına aldı.

Van, Kocaeli, Konya, Şanlıurfa, Elazığ, Kahramanmaraş, Mersin, Çanakkale ve Bursa’nın aralarında bulunduğu birçok ilde operasyon yapıldı.

Operasyonlarda şu ana kadar 500'den fazla savcı polisin gözaltına alındığı öğrenildi.  (Ajanslar)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.