Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de Soma unutulmadı: Körfez'e 301 karanfil

İzmir'de Soma unutulmadı: Körfez'e 301 karanfil

Geçtiğimiz yıl Soma’da toplam 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği facianın yıldönümünde İzmir’de anlamlı bir etkinlik düzenlendi. Maden şehitleri için denize 301 adet karanfil bırakan İzmirli emek ve demokrasi güçleri düzenlediği anma töreninde, iş cinayetleri ve taşeron sisteminin son bulmasına yönelik taleplerini dile getirdi. Soma unutulmadı

  • Ege Postası
  • 14.05.2015 - 09:08
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 13 Mayıs 2014’teki Soma’da gerçekleşen maden faciasının yıldönümünde yaşamını yitiren emekçiler İzmir’de de unutulmadı. Türkiye’nin toplam 21 ilinde eş zamanlı olarak gerçekleşen anma etkinliğinde DİSK, KESK, TMMOB, TTB önderliğinde Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinden Gündoğdu Meydanı’na yürüyen emek ve demokrasi güçleri burada her şehit için denize birer adet kırmızı karanfil bıraktı. Alsancak Kıbrıs Şehirleri Caddesi’nde yapılan basın açıklamasıyla başlayan anma töreni ve yürüyüşe dört kurumun yanı sıra, CHP ve HDP gibi siyasi partilerin il örgütleri, İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, çeşitli sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve Soma’daki kazada yaşamını yitiren madencilerin yakınları da katıldı.
 
 
“KADER DEĞİL, KATLİAM”
Kazanın yıldönümünde “Unutmadık, unutmayacağız” pankartları ve “Soma’nın ateşi sönmedi, sönmeyecek”, “Kaza değil cinayet, kader değil, katliam”, “Soma’nın ateşi AKP’yi yakacak” sloganları eşliğinde kitlesel bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş öncesi hazırlanan basın bildirisini okuyan ve acının kalbi Soma’da geçen bir yıla rağmen değişen bir şey olmadığını dile getiren TMMOB İKK Sekreteri Melih Yalçın, “Bugün bu acıyı unutturmamak için, böyle acıların bir kez daha yaşanmaması için için alanlardayız. Bu kaza mıdır, kader midi? Hayır, resmen cinayettir. Emekçileri güvencesizliğe, taşeronlaşmaya, denetimsizliğe teslim edenlerin işlediği cinayet… Geçtiğimiz yıl yaşanan bu katliamın asıl sebebi, özelleştirme, taşeronlaştırma, rödovans, örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, köleci çalışma sistemi, kamu madenciliğinin yok edilmesi gibi neoliberal politikalardır. Kamusal denetimlerin yetersiz olmasının yanı sıra, özellikle AKP İktidarı döneminde uygulanan politikalarla üretim teknik bilgi, altyapı, olarak yetersiz, deneyimsiz şirketlere bırakılmıştır. 301 maden emekçisinin ölümü kader değil, katliamdır. Bu katliamın sorumluları hala hesap vermemiştir” dedi.
 
TBMM’YE GİDECEKLER
Soma’da yaşanan elim kazaya rağmen halen benzer iş kazalarında binlerce işçinin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken TMMOB İKK Sekreteri Yalçın, “Bugüne kadar uyarılarımızın hiçbirisini dikkate almayan hükümet “Bu işin fıtratında var” diyerek bilim ve tekniğin karşısında olduğunu ilan etmiştir. Tüm dünyadan ileri olduğunu söyleyenlerin bizi ölüme mahkum etmesini kabul etmiyoruz. Biz yaşamını alın teri ile kuran emekçiler, güvenceli koşullarda çalışmak ve emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Demokratik bir işleyişle ulusal işçi sağlığı ve güvenliği kurumu bir an önce oluşturulmalıdır. Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalıdır. İşçileri köleleştiren taşeron sistemi son bulmalıdır” diye konuştu. Yalçın ayrıca Mart ayında “Kaza değil cinayet” adı altında başlayan imza kampanyasında dile getirilen talepleri 7 Haziran’dan sonra kurulacak yeni meclise taşıyacaklarını söyledi.
 
“FACİANIN İNTİKAMI SANDIKTA”
Eylemde yaptığı konuşmada Soma’da geçen bir yıla rağmen gereken derslerin alınmadığını ve sorumlular hakkında yasal işlem yapılmadığını dile getiren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise, “Bugün buraya, alanlara tek ses, tek yürek olmaya, Soma’nın hesabını sormaya geldik. AKP hükümeti kömür karasına kan bulaşan Soma’da bir yıldır hiçbir şey yapmadı. Cinayetlerin sorumluları halen hesap vermedi. Biz bu yaşanan maden faciasının intikamını 7 Haziran’da sandıkta alacağız” şeklinde konuştu.
 

HER ŞEHİT İÇİN BİR KARANFİL
Açıklamanın ardından sloganlar ve türküler eşliğinde Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nden Gündoğdu Meydanı’na yürüyen yüzlerce kişi, daha sonra burada körfeze bıraktıkları 301 adet kırmızı karanfil ile maden şehitlerini andı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.