İzmir'de anneannenin torun mücadelesi
İZMİR'in Buca İlçesi'nde öğretim görevlisi kızı 38 yaşındaki Serpil Erfındık, boşandığı eşi 36 yaşındaki Vedat Erfındık tarafından öldürülen Tülay Aksakal, olayın üzüntüsüyle söylediği "Ben torunumu istemiyorum, bana kızımı ve katil kocasını hatırlatıyor, yurda verilsin" sözü nedeniyle 3 yaşındaki torunu E.B.A.'nın velayet davasını kaybetti. Torunu E.B.A.'nın, babaannesinin yanında büyümesini kabul etmeyen Aksakal, son çare olarak Çocuk Hakları Sözleşmesi'ndeki, 'Çocuğun yüksek yararına aykırı' olduğu teziyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
- Ege Postası
- 18.09.2015 - 13:00
VELAYET SAVAŞINI BABAANNE KAZANDI
Cinayetten sonra teslim olmadan önce ailesiyle görüşen Vedat Atik'in, oğlu E.B.A.'nın velayetinin alınmasını istemesi üzerine, annesi Gülli Abaylı dava açtı. Babaanne Gülli Abaylı'nın velayet talebinin ardından Serpil Erfındık'ın annesi Tülay Aksakal da velayet başvurusunda bulundu. Babaanne bu başvurusunda, cinayetin hemen ardından Serpil Erfındık'ın annesi Tülay Aksakal'ın, "Ben torunumu istemiyorum, bana kızımı ve katil kocasını hatırlatıyor. Yurda verilsin" sözlerini delil olarak mahkemeye sundu.
Babaanne ve anneannenin velayet mücadelesinde, belirlenen üç kişilik bilirkişi heyeti de raporlarında, E.B.A.'nın velayetinin, şu anda kaldığı babaannesi Gülli Abaylı'ya değil, anneanne Tülay Aksakal'a verilmesini istedi. Buna karşılık Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nde görevli uzman ise, anneanne Tülay Aksakal'ın torununun bir süre devlet korumasında kalmasını istemesi nedeniyle velayetin babaanne Gülli Abaylı'ya verilmesinin uygun olacağı yönünde rapor verdi. Her iki raporu da değerlendiren İzmir 13'ünci Sulh Hukuk Mahkemesi hakimi, anneanne Tülay Aksakal'ın olayın üzüntüsüyle söylediği sözleri de dikkate alıp şu anda 3 yaşında olan E.B.A.'nın velayetinin, babaanne Gülli Abaylı'ya verilmesine karar verdi.
ANNEANNENİN SON UMUDU ANAYASA MAHKEMESİ
Karara tepki gösteren Serpil Erfındık'ın annesi Tülay Aksakal'ın Yargıtay'a yaptığı başvuru, itiraz makamı olmadığı gerekçesiyle kabul edilmedi. Bir üst mahkeme olan Asliye Hukuk Mahkemesi de kararı onadı. Torununun velayetini alma mücadelesinden vazgeçmeyen Tülay Aksakal'ın son umudu ise Anayasa Mahkemesi oldu. Tülay Aksakal, avukatı aracılığıyla, Çocuk Hakları Sözleşmesi'ndeki 'Çocuğun yüksek yararına aykırı' maddesini gerekçe gösterip Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Başvurunun önümüzdeki günlerde değerlendirileceği belirtildi.
Yorum Yazın