Dolar 34,1907
%0.16
Euro 38,1120
%-0.35
Altın 2.927,870
%-0.19
Bist-100 9.774,00
%-0.56

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de binler Gezi için Gündoğdu'da

İzmir'de binler Gezi için Gündoğdu'da

Taksim’de meydana gelen ve yurt çapında geniş yankı bulan Gezi Parkı olaylarının birinci yıldönümünü İzmir’de düzenlenen çeşitli etkinlikler ile start aldı. Taksim Dayanışması’nın İstanbul’da “31 Mayıs’ta meydandayız” sloganıyla yaptığı çağrı üzerine harekete geçen çok sayıda sivil toplum örgütünün yanı sıra, İzmir’de de benzer bir eylem süreci de başlarken, Basmane Meydanı’nda toplanan yüzlerce emek ve dayanışma örgütüne mensup on binlerce kişi, anma etkinliklerinin ilkinde Gündoğdu Meydanı’nda buluştu.

  • Ege Postası
  • 31.05.2014 - 18:22
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Gezi i direnişinin birinci yılında Basmane Meydanı’nda toplanan on binler “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Hükümet istifa” sloganları ve alkışlar eşliğinde Gazi Bulvarı ve Montrö Meydanı üzerinden Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. Sosyal medya üzerinde başlayan yoğun hareketlilik ve İzmirli emek ve dayanışma örgütlerinden de meydanlar için çağrısı geniş yankı buldu. “Gezi’den Soma’ya mücadeleye devam” sloganı altında örgütlenen başta DİSK, KESK, TMMOB, TTB olmak üzere, sivil toplum örgütleri, emek ve demokrasi örgütleri, meslek odaları, çeşitli dernekler, spor kulüplerinin taraftarlar grupları, siyasi partiler, forumlar, gençlik örgütleri ve çok sayıda topluluk on binlerce kişiyle alanlara çıktı.
 
 

GEZİ’YE ALKIŞLARLAR VE ISLIKLARLA SELAM
Milyonlarca insanın ülkenin dört bir yanında özgürlük, adalet ve saygı talepleriyle başlattığı “Haziran İsyanı”nın yıldönümünde İzmir’de ortak buluşma noktası Gündoğdu Meydanı oldu. Gerçekleşen yürüyüş sırasında herhangi bir gerginlik yaşanmazken, geçtiğimiz eylemlerde yaşanan olayların benzeri yaşanmadı ve emniyet güçleri tarafından yürüyüşe katılan gruplara herhangi bir müdahalede bulunulmadı. Yürüyüşün ardından Gündoğdu Meydanı’na çıkan binlerce kişi programa geçtiğimiz yıl Gezi Direnişi’ne yaşamını yitiren 8 genci ve Soma’da vefat eden maden işçilerini anarak başladı. Saygı duruşunun arından “Gezi şehitleri ölümsüzdür”, “Katiller halka hesap verecek” sloganları ve ıslıklarla tek yürek olan binlerce İzmirli, akşama marşlar, tiyatro gösterileri ve düzenlenen konserler eşliğinde devam etti.
 
“SESSİZ KALMAYACAĞIZ”
Grup adına hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Rukiye Çakır, Gezi olaylarının ülke tarihinde bir dönüm noktası olduğunu hatırlatarak, “Bizler ötekileştirilenler olarak buradayız. Bizler işçi cinayetlerine, katliamlarına dur diyenler olarak buradayız. Özgürlük, demokrasi, insan hakları için buradayız. Biz mücadelemizin, dökülen kanların tarihini unutmadık. Gezi’den Soma’ya mücadelemiz devam ediyor. Yaşam biçimimize müdahale devam ediyor, AKP iktidarı tarafından bizlere karşı pervazsızca uygulanan bir devlet terörü ile karşı karşıyayız. Bir yıldan bu yana polis şiddeti olağanca hızıyla devam ediyor. Ama her baskı direnişle karşılık bulur. Yolsuzluklara bulanan bu sitem baştan ayağa çürümüştür” dedi. Yasakları da sert bir dille kınayan Çakır sözlerine şöyle devam etti: “Gezi’deki şehitlerimizi hiç unutmadık, unutturmayacağız. Soma’daki şehitlerimizi unutmadık, unutturmayacağız. Katletmek nasıl devletin fıtratında varsa, direnmek de bizlerin mücadele tarihinde vardır. Yüz binler ile direnmeye devam edeceğiz. İzmirli dostlarımızın dayanışması bu meydanda artarak devam ediyor. Daha yüksek sesle taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz. Katliamlarına, yolsuzluklara, yağmalara karşı sessiz kalmayacağız. Bizlere uygulanan baskıya da sessiz kalmayacağız. Bize alanları yasaklayamayacaksınız. Soma’da katliama yol açan taşeron sistemi yok etmek için, daha fazla Soma’lar yaşanmasın diye alanlarda olacağız. 1 Mayıs alanı olan Taksim, Kızılay ve Konak’a uygulanan yasaklara son verilmesi için alanlardayız, alanlarda olmaya da devam edeceğiz. Gezi’de yakılan ateş bugün olduğu gibi gelecekte de devam edecek, hiç sönmeyecek.”

 
KOCAOĞLU DA GÜNDOĞDU’DA GENÇLERLE BİRLİKTEYDİ
İzmir İl Emniyet Müdürlüğü tarafının talimatı doğrultusunda Taksim direnişinin yıldönümünde kentte 3 bine yakın polis görevlendirildi. Diğer yandan, anma etkinliğine katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Buca Belediye Başkanı Levent Priştina, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla ile birlikte gençlerle bir araya gelerek sohbet etti. Meydanda toplanan vatandaşlar, ellerinde taşıdıkları birbirinden ilginç pankartlar, flamalar ve bayraklarla akşamın ilerleyen saatlerine kadar alandan ayrılmadı.

 


 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.