İzmir'de çam kese böcekleri tehdidi altındaki ormanlar için mücadele çağrısı
İzmir'de çam ağaçlarıyla kaplı ormanların, çam kese böcekleri nedeniyle kuruma tehlikesi altında olduğu belirtildi. Kızılçam ağaçlarında kayıplara yol açan çam kese böceklerinin bir orman yangınının neden olduğu tahribattan çok daha fazlasına neden olduğunu belirten Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Torbalı, Kemalpaşa ve Bayındır'da orman varlıklarının çok önemli olduğunu belirtip, "Geçmiş yıllarda insan sağlığını tehdit eden 'koronavirüs' hastalığı çıkmıştı. Ormanların da koronası çam kese böceğidir. Mücadele etmenin tam zamanı. Biz de bu konuda çağrıda bulunuyoruz" dedi.
- Ege Postası
- 01.05.2024 - 10:50
- Güncelleme: 01.05.2024 - 15:52
Torbalı, Kemalpaşa ve Bayındır ilçelerinde ormanlık alanda ortaya çıkan çam kese böcekleri, kızılçam ağaçlarında tahribata yol açtı. Böceklerin neden olduğu tahribatın orman yangınlarından daha ciddi sonuçlar ortaya çıkardığı belirtildi. Nisan ve mayıs aylarında ortaya çıkan çam kese böceklerinin ağaçların gelişimini durdurup, yapraklarını sarartıp, kurutuyor.
İklim değişikliğinin hayatın her alanında kendisini gösterdiğini ifade eden Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, ormanların da bu değişiklikten etkilendiğini belirterek özellikle Torbalı, Bayındır ve Kemalpaşa'daki bütün kızılçam ormanlarının çam kese böceği tehdidiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Nisan ayında yaygınlaşan çam kese böceği için acilen bir önlem alınmasını isteyen Olgun, "Tam da çamların filiz atacağı, sürgün vereceği ve gelişeceği dönemlerde tırtıl şeklindeki çam kese böcekleri bu gelişimi durduruyor. Yeşilliğin tepesinde nisan ve mayıs aylarında bir grilik oluşuyor" dedi.
'ORMANA VERDİĞİ ZARAR, YANGINDAN 4-5 KAT FAZLA'
Ülke olarak orman yangınları konusunun üzerinde hassasiyetle durulduğunu söyleyen Olgun, çam kese böceklerinin neden olduğu tahribatın daha fazla olduğunu öne sürdü. Torbalı'nın önemli bir sanayi ve tarım kenti olduğunu hatırlatan Olgun, orman varlıklarının oldukça kıymetli olduğunu belirtip, "Çam kese böceği orman yangınlarının ormana verdiği zararın 4-5 katı daha çok zarar veriyor. Bununla mücadelenin tek yolu, biyolojik önlemler almaktır. Zaman zaman Orman Müdürlüğü bu konuyla ilgili çalışıyor. Fakat alan çok geniş. Kendi içinde bu mücadelenin sürmesi gerekiyor. Biz burada bir hassasiyeti iletmek adına yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Torbalı'nın ormanları çok kıymetli. Bayındır ve Kemalpaşa'da da şu anda bu böceklerin tam zamanı. Çünkü ormanların bir kısmında çam kese böceği yuva yapmaya başladı, bir kısmında ise hala oluşmamış durumda. Onlar birbirlerinden etkilenerek bir konvoy şeklinde tüm ormanın etrafını sarıyorlar. Geçmiş yıllarda insan sağlığını tehdit eden 'koronavirüs' hastalığı çıkmıştı. Ormanların da koronası çam kese böceğidir. Mücadele etmenin tam zamanı. 3-4 yıl önce de bu çağrıyı yapmıştık. Bizim çağrımızdan sonra Orman Bakanlığı yetkilileri, yine bu böceğin düşmanı olan başka bir böceği bu bölgeye salarak azalma sağladı. Son yıllarda azalmıştı. Ama bu yıl tekrar hortladı" ifadelerini kullandı.
'ORMANLIK ALANDA UZUN BİR KONVOY OLUŞTURURLAR'
Torbalı Belediye Başkan Yardımcısı ve ziraat teknikeri Kadir Gözütok ise "Çam kese böceği tırtıllarının salgıladıkları bir hormon var. Bu hormon sayesinde iz bırakarak uzun bir konvoy oluştururlar. Bu konvoy sayesinde besin kaynaklarına birlikte ulaşır ve kaybolmadan da yuvalarına dönerek hayatta kalma şanslarını arttırırlar. Bu da ağaç ibrelerine ciddi şekilde zarar veriyor. Ağaçların büyümesine engel teşkil eden bir durum oluşturuyor. Torbalı Belediyesi olarak hem ormanlarımızdaki çam kese böceği hem de yangınlar konusunda tüm hassasiyeti gösteriyor ve orman idaresine destek oluyoruz. Geçmişte belediyemize ait kızılçam ormanlık alanında bakteriyle mücadele etmiştik. Bu sezonun başlamasıyla birlikte tüm makine ekipmanla yine katkılarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.(DHA)
Yorum Yazın