İzmir'de deri kavgası
İzmir'de düzenlenen Shoexpo Ayakkabı Fuarı’nda yapılan panelde bir akademisyenin suni deriyle doğal deriyi karşılaştırıp çevre açısından sentetik malzemenin daha iyi olduğu yönündeki açıklamasına sektör temsilcileri tepki gösterdi.
- Ege Postası
- 11.11.2016 - 13:33
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Serbest Bölgesi Başkanı Eyüp Sevimli, "Bu söylemler gösteriyor ki söz konusu akademisyenin de deriyle ilgisi bilgisi yok. Zira bizim kullandığımız deriler, kesilen hayvanlardan elde ediliyor ve çevreye de hiç bir zararı yok. Söz konusu akademisyenin açıklamalarının farklı amaçlı olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Mete Uğuz Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Ege Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, İzmir Serbest Bölgesi Başkanı Eyüp Sevimli, Ege Deri ve Derim Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Erkan Zandar ve Süleyman Tahiroğlu katıldı. Toplantıda konuşan Eyüp Sevimli, Shoexpo Fuarı’nda düzenlenen panelde Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Öznur Enes’in basında ‘akıllı ayakkabılar’ ile gündeme gelen konuşmasına anlam veremediklerini söyledi. Enes’in, hem hayvanların derileri için öldürüldüğünü hem de gerçek derinin doğaya daha fazla zarar verdiğini açıkladığını belirten Sevimli, "Doğal deriden uzaklaşılarak suni deri kullanılmasının arttığı yönündeki açıklama bizde infiale neden oldu. Ayakkabıda sentetik malzeme kullanılabilir ama gerçek derinin çevreyle ilişkisi nedeniyle sentetik derinin kullanıldığı yönündeki açıklama kabul edilemez" diye konuştu.
"FUARDAN SONRA YAPILAN AÇIKLAMA BİZİM AÇIMIZDAN DÜŞÜNDÜRÜCÜ"
Fuar etkinliğinde dünya çapındaki büyük spor ayakkabı markalarının da birer sunum yaptığını belirten Sevimli, "Bu ballı börekli sunumlarda spor ayakkabıcıların teknolojik yönleri anlatıldı. Sunumda onların gelmek istediği nokta ise ‘Türkiye’deki ayakkabıcılar bu teknolojiyi üretemez o nedenle ithal etmeniz gerekir. İthal edilecek bir ürün için de Türkiye vergileri kaldırsın’ noktasındaydı. Ardından hocamızın da kalkıp bu söylemleri yapması bizim açımızdan düşündürücü" dedi.
AB'DE SUNİ DERİ TERİMİ YASAK
Avrupa Birliği’nin ‘suni deri’ teriminin kullanılmasını yasakladığını bunun yerine ‘Sentetik Ürün’ denilebildiğini açıklayan Sevimli şunları söyledi:
"Gerçek deriyle sentetik deri karşılaştırılamaz bile. Ama bir bakıyorsunuz. Bir kısım hayvan ve doğasever dernek temsilcileri ise doğal deri kullanmayacaklarını, çünkü hayvanların katledildiğini söylediler. Ama şunu bilmiyorlar ki; deri imalatçıları olarak bizler üretimde kullanılan deriler için hayvanları katletmiyoruz. Çiftliklerde kesilen hayvanlardan ikincil ürün olarak elde edilen derileri kullanıyoruz. Yani eti için kesilen hayvanların derisini alıp kullanıyoruz; yoksa sırf deri kazanmak adına hayvan kesilmiyor. İkincil ürün olarak kullanılan gerçek derinin kullanılmaması yönündeki söylemler ciddi zararlar veriyor. İsmi kürk olan giysilerde bile kuzu derisi kullanılıyor ama üzerine hayvan figürleri konulduğundan sanki yabani bir hayvanmış gibi algılanıyor. Oysa hepsi kuzu derisinden yapılıyor."
SUNİ DERİ AYAKTA MANTAR YAPIYOR
Sevimli, ayrıca gerçek derinin insan sağlığına zararı olmadığını, ancak suni derinin ayak ve vücut sağlığı için önerilmediğini, doğada da uzun yıllar kaybolmadığını; ayakta da terleme, kokma hatta mantara neden olabildiğini kaydetti. Sevimli son olarak, "Üniversite öğretim elemanın söylemlerinde sentetik derinin daha iyi olduğunu söylemesi büyük bir yanılgı, yanıltma ve talihsiz bir açıklamadır. Bu açıklamanın biran önce düzeltilmesini bekliyoruz" dedi.
LEOPAR, BİZON GİBİ DERİLERLE BİZİM İŞİMİZ YOK
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko ise akademisyenin açıklamalarını talihsizlik olarak nitelendirdi. Galiko, "İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uğraşıp dünya çapında düzenlediği fuarda böyle bir söylemde bulunulmasına anlam veremiyoruz. Aslan, leopar, bizon gibi derilerle bizim işimiz yok. Biz ülke olarak deri işlemede müthişiz. Halkın dikkatini sentetik ürünlere çekmek sağlıksızlıktır. Üzerinde gözenek yok ve bol bol kimyasalla üzeri örtülüyor. Biz kimseye sentetik ürün kullanmayın demeyiz ama gerçek deri kullanmayın diyene de karşı koyarız" diye konuştu. (DHA)
Yorum Yazın