Dolar 34,6118
%0.16
Euro 36,3448
%0.12
Altın 2.921,200
%0.11
Bist-100 9.660,00
%-1.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de iş kazası dramı

İzmir'de iş kazası dramı

İzmir’de, hem sigortasız çalıştırılan hem de kayıt dışı araç altında kalmasıyla iş kazası geçirdiğini öne süren Mustafa Canseven, suçlu kendisiymiş gibi engelli kalmasına rağmen hiçbir hak talep edemediğini söyledi. Sakat kaldı, darbe üstüne darbe yedi

  • Ege Postası
  • 28.03.2016 - 10:40
İzmir’in Ödemiş ilçesinde yaşayan 48 yaşındaki Mustafa Canseven, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün taşeron bir firmaya yaptırdığı inşaat alanında iş kazası geçirdi. Özel bir taşeron şirketin baraj inşaat yapımı sırasında görevliyken traktörün altında kalan Canseven, kaza sonrası özürlü kalmasına rağmen iş yerinde sigortasız çalıştırılması sebebiyle hiçbir haktan yararlanamadığını savundu. Kaza anında hem kayıt dışı bir hafriyat yüklü traktörün altında kaldığını hem de sigortasız çalıştırıldığını belirten Canseven, tüm suçlu kendisiymiş gibi cezayı kendisinin çektiğini söyledi.

“SİGORTAMIZIN OLMADIĞINI ÖĞRENDİK”
Olayın 29 Haziran 2014 tarihinde baraj inşaatı yapımı sırasında meydana geldiğini anlatan Canseven, şöyle konuştu:
“Köprü yapıyorduk, kalıp malzemesinin taşınması esnasında iş kazası geçirdik. Traktörün altında kaldım. Jandarma oraya geldiğinde ‘Bunlar iş sahasını işgal etmiştir, piknik yapmaya gelmiştir. Odun toplamaya gelmiştir’ gibi tutanak yazmış. Hiçbir doğruyu yansıtmıyor. O zamandan bu yana hiçbir yasal hakkımdan yararlanamadım. Bütün suç unsurları olduğu halde ört bas edilmeye çalışıldı. İki hafta çalıştık, iki haftanın sonunda sosyal güvencemizin olmadığını öğrendik. ‘Niye yapmadınız’ diye sorduğumuzda; ‘Burada az bir iş var, SGK masrafı yapmaya değmez. İster çalışın ister çalışmayın. Çalışırsanız paranızı alırsınız, çalışmazsanız biz başka eleman buluruz. Çalışmış olduğunuz günleri de alamazsınız’ gibi psikolojik tehdit altında tutulduk. Bu konuşma yapıldığı günün akşamında kaza geçirdik.”

“KAYIT DIŞI ARAÇLA KAZA YAPMAK SUÇ DEĞİLMİŞ”
Sigortası yapılmadığı için hiçbir kurumdan hak talep edemediğini dile getiren Canseven, “Özürlü konumdayım. Hiçbir gelirim olmadığı halde kurumlar tarafından resmen açlık ve sefilliğe terk edilmiş durumdayım. Ayrıca kayıt dışı eleman çalıştırmanın suç olmadığı, kayıt dışı trafikten men edilmiş araçla kaza yapmanın suç olmadığı yönünde karar alındı. Yasal olarak hak talep edemeyeceğim ve şirket hakkında şikayette bulunmamaya dair tehdit edildim. Defalarca derdimi anlatmama rağmen, hakim ve savcıya anlatmama rağmen hiçbir kurum beni ciddiye almadı” diye konuştu. 

“ÜNİVERSİTEDE OKUYAN BİR ÇOCUĞUM VAR”
Canseven, zor durumda olduğunu, çalışamadığını ve üniversitede okuyan bir evladının olduğunu belirtti. Devlet yetkililerine seslenerek, gerekenin yapılması çağrısında bulunan Canseven, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim üniversitede okuyan bir çocuğum var. Hiçbir gelirim olmadığı halde yetişemiyorum, mağdur durumdayım. Resmen ben açlığa ve sefilliğe terk edilmiş konumda hissediyorum kendimi. Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını göreve davet ediyorum.”
Olay sonrası iki ameliyat geçirerek 20 gün hastanede, 5 ay da evde yattığını ifade eden Canseven, şirket yetkililerinin korunduğunu savundu.


“SGK MALULİYETİNE HENÜZ KARAR VERMEDİ”

Mustafa Canseven’in avukatı Ferruh Er de müvekkilinin mağdur olduğunu ve sakat kaldığını ifade ederek şöyle konuştu: “SGK’ya iş kazası olduğuna dair müracaatta bulunduk. SGK’ya müracaat ettiğiniz zaman hemen müfettiş geliyor ve tahkikatını yapıyor. Şu an tahkikat devam ediyor. Ancak süreç çok uzadı, 5-6 ayda sonuçlanması lazım, iki yıl oldu. Savcılığın yaptığı tahkikatta ise takipsizlik kararı vardı. Bu da jandarma olay yerinde suç delillerini tam tespit etmemiş, bu yüzden müvekkilimin kendi kendine düştüğü ve traktörün de bağımsız çalıştığı gibi bir tutanak tutulmuş. Kazayla ilgili savcılık soruşturma tutanakları eksik olduğu için takipsizlik kararı verdi. İtiraz ettik ve suç duyurusunda bulunduk. Yine takipsizlik verildi." 

Devletin baraj inşaatını verdiği taşeron firmaya, kazaya sebep olan sürücüye, traktör firmasına ve ruhsat sahibine dava açacaklarını anlatan Ferruh Er, sözlerini şöyle tamamladı: "SGK dosyasında da henüz maluliyete dair karar verilmedi ve iki yıldır bu karar verilmiyor. Müvekkilimin geliri yok, maaşı yok bir an önce SGK bu durumu sonuçlandırsın ki maluliyet maaşı hak edebilsin. Öte yandan müvekkilime tedavi olduğu dönemde maaş bağlanmadı. Süreç uzatılıyor.” (İHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.