İzmir'de işsizlik oranlarında son durum ne'
İşsizlik Türkiye'nin en büyük sorunları arasında yer alıyor. Üniversite mezunu genç işsiz sayısının en fazla olduğu kentler arasında yer alan İzmir'de, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İzmir Bölge Müdürü Kadri Kabak yaptıkları çalışmalar sonucunda kentte başarı elde ettiklerini açıkladı. Kabak, "2014 yılında Türkiye işsizlik ortalaması 9.7’den 9.9’a yükselirken İzmir’de işsizlik oranı 15.4’ten 13.9’a indi. Türkiye genelinde 0.2’lik bir artış yaşanırken, İzmir’de 1.5 puan azaldı" dedi. İzmir'de işsizlik oranlarında
- Ege Postası
- 21.07.2015 - 09:26
İZMİR'DE SON YILLARDA DURUM TERSİNE DÖNDÜ
Çalışma hayatı açısından İzmir'de 2014 ve 2015 yılının ilk yarısının olumlu bir şekilde geçtiğini belirten Kabak, "İzmir, Türkiye’de işsizlik oranının en yüksek olduğu illerden biri olarak gösteriliyor. Aslında son zamanlardaki gelişmeler ve sonuçlar itibariyle bu durumun tersine döndüğünü görebiliyoruz. İzmir ve diğer iller ile ilgili işsizlik ve istihdam rakamları her yıl sonunda açıklanıyor" diye konuştu.
TÜRKİYE'DE İŞSİZLİK ORANLARI YÜKSELDİ, İZMİR'DE DÜŞTÜ
İŞKUR tarafından yapılan çalışmalar sonucunda işsizlik oranlarında büyük yol katettiklerini dile getiren Kabak, Türkiye'de işsizlik oranları yükselirken, İzmir'de durumun aksine işsizlik oranlarının düştüğünü belirterek, "İzmir’de işsizlik konusunda 2013 rakamlarına baktığımızda 15.4 gibi bir işsizlik oranının olduğu görülüyor. Türkiye’de bu oran 2013 yılında 9.7’ydi. Bu cidden İzmir için çok yüksek bir rakam. Ancak 2014 yılını İzmir için sevindirici bir sonuçla kapattık. 2014 yılında Türkiye işsizlik ortalaması 9.7’den 9.9’a yükselirken, İzmir’de işsizlik oranı 15.4’ten 13.9’a indi.Yani Türkiye genelinde 0.2’lik bir artış yaşanırken İzmir’de 1.5 puan azaldı. Yaptığımız çalışmaların neticesinde elde ettiğimiz bir başarı ve biz bu başarıyı bir yılda kaydettik. İnşallah 2015 yılında da çalışmalarımızla işsizliğin önüne geçeceğiz. Bununla ilgili onlarca proje üretiyoruz ve ürettik" ifadelerini kullandı.
50 BİN KİŞİ İŞE YERLEŞTİ
5 yılda İzmir'de işe yerleştirilen sayısının 35 bin olmasına karşın sadece 2014 yılında bu rakamın 50 bin olduğunu vurgulayan Kabak, "2008 ve 2012 yılları yani 5 yıllık süreç içerisinde İŞKUR tarafından işe yerleştirilenlerin sayısı 35 bin iken yaptığımız çalışmalar neticesinde 2014 yılında bu sayı 50 bin kişiye ulaştı. 5 yılda yapılan çalışmanın bir buçuk katını bir yılda gerçekleştirdik. 2015’in ilk yarısındaki sonuçlar itibariyle şimdiden bu sayı 40 bin oldu. 2015’in sonunda bu rakam çok daha fazla olacaktır" diye konuştu.
CV'YE KONULAN FOTOĞRAFLARA DİKKAT!
2015 yılında işe yerleştirilen kişi sayısında artış hedeflediklerine dikkat çeken Kabak, iş arayanlara da çeşitli önerilerde bulundu. İyi hazırlanmış CV'lerin önemine değinen Kabak şunlanları söyledi: "Hangi işe başvurursanız vurun önemli olan kişilerin diğerlerinden bir farkı olması ve fark yaratmasıdır. Bir işe başvurduğunuzda yüzlerce, binlerce rakibiniz oluyor. Burada da CV çok önemli bir faktör olarak ön plana çıkıyor. CV’de 30 saniye diye bir kural var. Bir insan kaynakları yöneticisi bir CV’yi aldığında 30 saniye ona bakar. CV’lerde en fazla yapılan hata CV’ye konan fotoğraflardır."
NELERE DİKKAT EDİLMELİ'
CV hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayan Kabak, "Eğer siz CV’ye nüfus cüzdanına konan fotoğrafı koymuşsanız ya da piknik yaparken ki fotoğrafınızı koymuş iseniz insan kaynakları sorumluları bunlardan olumsuz şekilde etkileniyor. CV’lerde önemli olan bir nokta da sizin özelliklerinizi ve o işi neden istediğinizi öne çıkarmanızdır. 30 saniye içerisinde insan kaynaklarının bu saydıklarımı görebilmesi gerekiyor. Yoksa başvuru sahipleri olan yüzlerce CV arasında çok donanımlı olsanız bile kaybolup gidebiliyorsunuz" dedi.
BİZ İŞ-KUR OLARAK EŞLEŞTİRME YAPIYORUZ
İşverenle birebir görüşme aşamasında ise dış görünümün de çok önemli olduğunun altını çizen Kabak iş görüşmesinde dikkat edilmesi gereken detayları şöyle anlattı: "İş başvurusunda bulunan kişinin kendini doğru bir şekilde ifade etmesi çok önemli. Biz İŞKUR olarak eşleştirme yapıyoruz. Yani, işçi ile iş vereni karşı karşıya getiriyoruz. Karşı karşıya geldikten sonraki aşama işi talep eden kişiye, başvurduğu işe kendisini kabul ettirmesine, beğendirmesine, taleplerine kalıyor. Bu noktada görüşmeye giden kişide özgüven ve işvereni iyi analiz ederek ona uygun davranmak büyük bir katkı sağlıyor."
Yorum Yazın