İzmir'de kan bağışçıları ödüllendirildi
İZMİR'de, Türk Kızılayı tarafından '14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü' nedeniyle düzenlenen törende, 10 ve daha çok kan bağışında bulunanlara madalya ve teşekkür plaketi verildi. Toplam 162 kez kan bağışı yaparak 1'inci olan Ahmet Bahadır Alpsan'a Vali Mustafa Toprak tarafından kupa verildi.
- Ege Postası
- 17.06.2015 - 17:55
GIPTA EDİLEN ÜLKE; TÜRKİYE
Kan bağışı toplama ve stok yönetimi açısından Avrupa'nın Türkiye'yi gıptayla izlediğini sözlerine ekleyen Gök şunları belirtti; "Tüm güzel gelişmelere rağmen kan bağışında yeterli ve istenen noktada değiliz. Maalesef insanların ön yargılarını yıkmak kolay olmuyor. Türk Kızılayı'nın kan sattığı, kanların iyi saklanamadığı, çöpe atıldığı, hastalık bulaştığı gibi insanlarda yanlış algılar vardı. Bunun önüne geçmek için eğitime ağırlık verdik. Binlerce insana kan bağışı ile ilgili bilgiler aktardık, buna rağmen bağışlar yeterli değil. Gelişmiş ülkelerde kan bağışçılarının nüfusa oranı yüzde 5, Türkiye'de ise bu oran yüzde 2.5 seviyelerinde. Eğer Türkiye de de bu oran yüzde 5'e çıkarsa, kan ihtiyacı olan hasta kalmaz. Ege Bölgesi'nde 2005 yılında 60 bin kan bağışı alınırken, 2014 yılında bu rakam 330 bin üniteye ulaştı. Ama Ege'nin ihtiyacı 600 bin ünite."
"İZMİR SINIFTA KALDI"
Ege Bölgesi'nde en çok kan bağışının nüfusa oranla yüzde 4.2'ye ulaşan Uşak'ta yapıldığına değinen Gök, "Bu konuda İzmir sınıfta kaldı. Ege Bölgesi'nde kan bağışçının nüfusa oranla en düşük bağış yapılan kenti 2.7 ile İzmir. Manisa, Uşak, Denizli, Muğla kan ihtiyacını karşılıyor, fazlasını İzmir'e gönderiyor. İzmir kendi ihtiyacını karşılayamıyor. Bu konuyla ilgili araştırmalar yapıyoruz ve bu sıkıntıyı bir çıkış yolu bularak aşacağız. İzmir'in yıllık kan ihtiyacı 200 bin ünite, 125 bin ünite bağış yapılıyor, 30 bin üniteyi bölgemizdeki diğer illerden takviye yapıyoruz ama hala 55 bin ünite eksiğimiz var. Kan alma birimi örnek yaşam evi kurmak istiyoruz ancak Büyükşehir Belediyesi'nden onay alamıyoruz" dedi.
KADINLAR DAHA AZ BAĞIŞ YAPIYOR
Yine yanlış bilgiler nedeniyle kadınların daha az bağışçı olduğunu vurgulayan Gök, Ege Bölgesi'nde 2014 yılında 194 bin bağışçının erkek, 34 bin bağışçının da kadın olduğunu belirtti. Bağış yapanlar arasında birinci sırayı Galatasaraylılar'ın aldığını dile getiren Gök, Beşiktaş'ın 2'nci, Fenerbahçe'nin ise 3'üncü olduğunun altını çizdi.
EN SIKINTILI İKİ AY
Kan bağışının Temmuz ve Ağustos aylarında ciddi oranda düştüğünü hatırlatan Gök, "Özellikle ramazan ayında, il ve ilçe müftülerimizden müezzinlerden destek istiyoruz. En sıkıştığımız dönemde onlar yardımımıza koşuyor. Cuma ve teravih namazlarından sonra cemaatin bağış yapması sağlanıyor. Kök hücre bağışına de değinmek istiyorum, insanlar cerrahi bir operasyon varmış gibi düşünüyor. Oysa kök hücre bağışıyla kan bağışı arasında fark yok, ameliyat yok" diye konuştu.
VALİ TOPRAK BAĞIŞA DAVET ETTİ
Türkiye ve İzmir'in kan bağışında yetersiz kaldığını kaydeden Vali Mustafa Toprak, sağlıklı her bireyi bağışçı olmaya davet etti. Konuşmaların ardından 10 ve daha fazla ünite kan bağışında bulunanlara madalya, plaket ve kupa gibi ödüller verilerek teşekkür edildi. En fazla bağışçı ise toplam 162 kez kan bağışı yapan Ahmet Bahadır Alpsan oldu. Alpsan'a birincilik kupasını Vali Toprak verdi. (DHA)
Yorum Yazın