Dolar 34,6111
%0.2
Euro 36,4250
%1.16
Altın 2.928,290
%-2.57
Bist-100 9.660,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de maden arama kurtarma yarışması yapılacak

İzmir'de maden arama kurtarma yarışması yapılacak

İzmir'de ilk kez düzenlenecek Ulusal Maden Arama Kurtarma Yarışması'nın tanıtımını yapan Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, maden kurtarma ekiplerinin teknoloji, donanım ve yeterlik anlamında artık dünya ile aynı seviyede, aynı ligde yer aldığını dile getirdi. Maden arama kurtarma yarışması yapılacak

  • Ege Postası
  • 10.09.2019 - 16:37

Türkiye Madenciler Derneği, maden kurtarma yarışmalarının ilkini İzmir'de düzenliyor. Ulusal Maden Arama Kurtarma Yarışması, 10-13 Eylül 2019 tarihleri arasında Tüprag Efemçukuru Altın Madeni İşletmesi'nde gerçekleştirilecek. Tanıtım toplantısında konuşan yarışmanın yürütme kurulu başkanı Göksel Alpaslan, gelişmiş ülkelerdeki arama kurtarma yarışmalarına bakınca Türkiye'de böyle bir eksiklik olduğunu fark ettiklerini söyleyerek ekipler yetiştirildiğini ancak eğitim ve ekipman konusunda hala bazı gereksinimler olduğunu ifade etti. Alpaslan, "Özellikle Soma'da birbirini daha önce hiç görmemiş ve farklı ekolleri temsil eden ekipler ilk kez yan yana geldiler, görev yaptılar. Maalesef Soma faciasından sonra da çok fazla değişen birşey olmadı. Maden arama kurtarma konularında yasal, eğitsel ve yetkinlikler düzeyinde bir belirginlik ve kesinlik olmadan bugüne geldik" dedi.

MADEN KAZALARINDAKİ ÖLÜM ORANLARI

Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, hammaddeye olan ihtiyacın artmasıyla seri üretime geçildiğini belirterek ihtiyaç artışının madencilikteki üretim miktarlarını da etkilediğini söyledi. Dünyada madensiz bir hayatı düşünmenin mümkün olmadığını ifade eden Emiroğlu, "Son dönemde ülkemizde bizleri üzen bazı gelişmeler oldu. Sektörümüzün toplum refahı için oynadığı rol zamanla anlaşılacak ve çevresel hassasiyetimiz fark edilecek. Madenciliğin gelişen ülkelerdeki gibi kamuouya tarafından destekleneceğine eminim" dedi. Dernek olarak ilk kez madenlerde kurtarma yarışmasını hayata geçirdiklerini anlatan Emiroğlu, iş kazalarının bütün iş kollarında olduğunu ancak en yüksek ölüm oranlarının madenlerde gözlendiğini dile getirdi. İş güvenliği konusunda eğitimlerin arttığını ifade eden Emiroğlu, şunları söyledi:

"Maden ocaklarında ölümlü iş kazaları sıklığı hala yüksek. Türkiye maalesef arzu edilen yerde değil. Faciaların çoğunluğu yer altı işletmelerde oluyor. Bugüne kadar maden işletmelerinde olan kazalar nedeniyle yüzlerce emekçiyi kaybettik. Bu ölümler etkili bir arama kurtarma faaliyeti ile önlenebilirdi. Benzer şekilde işletmeler tarafından acil durum planları oluşturulmalı. 1938 yılından günümüze 10 binden fazla kurtarıcı yetiştirildi. Bugün maden kurtarma konusunda özel sektör firmalarının da profesyonelleştiğini görüyoruz. "

Başkan Ali Emiroğlu, geçen yıl aralık ayından bu yana gerçekleştirilen tatbikatlar sayesinde yarışmanın olgunlaştığını söyleyerek organizasyon ile görsel ve duyusal bir şölen sergileneceğini dile getirdi. Emiroğlu, yarışmanın geleneksel hale getirilmesini amaçladıklarını kaydetti. Emiroğlu, "Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, bugün maden kurtarma konusunda kamu ekiplerinin yanı sıra, özel sektör firmalarının da profesyonel ekipler oluşturmaya başladığına tanıklık ediyoruz. Bugün burada Türkiye madencilik tarihinde bir ilk olarak düzenlenecek olan bu yarışmayı yapabilir hale gelmemiz, bu olumlu gelişmelerin somut örneğidir. Ülkemizdeki maden kurtarma ekiplerinin teknoloji, donanım ve yeterlik anlamında artık dünya ile aynı seviyede, aynı ligde yer aldığına da yarışma sırasında hepimiz şahit olacağız" diye konuştu.

'AFETLERE KARŞI DİRENÇLİ TOPLUM'

İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Müdürü Osman Metin Saroğlu, konuşmasına 1990 yılında Marmara'da yaşanan depremin ardından kazandığı deneyimleri anlatarak başladı. 10 kişilik madenci ekiple 15 gün süresince Sakarya'da birlikte çalıştıklarını ve sivil savunma olarak bu depreme hazırlıksız yakalanıldığını aktaran Saroğlu, "2010 yılına kadar afetler ile mücadele birkaç kolda yürütülüyordu. Acil Durum Genel Müdürlüğü, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü kapatılarak AFAD kuruldu. Öncelikle risk ve zarar azaltmaya önem verildi. Bu sayede kayıplar azaldı. Biz Türkiye'deki afetlere müdahale noktasında planlama yapıldı ve hizmet grupları oluşturuldu. Arama kurtarma hizmet grubunun içine madenci arkadaşları dahil ettik" dedi. Her türlü afete karşı hazırlıklı olunması gerektiğine dikkat çeken Saroğlu, afetlere karşı dirençli bir toplum olmanın önemini hatırlatarak "AFAD olarak bu yılı afetlere hazırlık yılı olarak belirledik. Her ay belli bir tema seçeceğiz. Bizim yer altında çalışanları kurtarma şansımız yok ama yer üstünde madencilerle bir aradayız" diye konuştu. Saroğlu konuşmasının ardından Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu'na acil durum çantası hediye etti. Emiroğlu daha sonra, kura ile, 11-12-13 Eylül 2019 tarihlerinde yapılacak Ulusal Maden Arama Kurtarma Yarışması'na katılacak takım üyelerini belirledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.